Hollanda Merkez Bankası, Blockchain hakkında bir rapor yayımladı.
Hollanda Merkez Bankası, Blockchain hakkında bir rapor yayımladı.

Hollanda Merkez Bankası: “Blockchain mevcut finansal altyapıyı henüz desteklemiyor.”

service service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hollanda merkez bankası De Nederlandsche Bank (DNB), üç yıllık bir testin ardından Blockchain teknolojisinin şu anda finansal piyasa altyapısının ihtiyaçlarını karşılayamadığını açıklayan bir rapor yayımladı.

Raporda, Bitcoin‘in altında yatan bu teknolojinin kapasite alanındaki yetersizlikleri, yüksek enerji tüketimi ve işlem doğrulaması konusundaki yetersizliği de belirtildi.

DNB, teknolojiyi dışarıdan gelen saldırılara karşı direncin artırılmasında olduğu kadar, verimlilik ve kapasite geliştirmelerinde de kullanıyor.

Dört prototip test edildi

Hollanda merkez bankası DNB, Dukaton adını verdiği üç yıllık projesinde dört adet dağıtık defter prototipini değerlendirdi. Amaç, teknolojinin anlaşılmasını sağlamak ve teknolojinin menkul kıymet trafiğini ve ödemesini iyileştirme amaçlarını belirlemekti.

  • İlk prototip, bankanın kendi yazılımı ve Bitcoin yazılımına dayanıyordu. Platform beş dizüstü bilgisayarda dağıtıldı. İşlemleri onaylayan taraflar yeni “Dukatonlar” yaratma ve işlem ücreti için ödüllendirildi.
  • İkinci bir prototip, daha az enerji tüketen bir yöntem kullanarak Dukatonları yaratmayı içeriyordu. Dukatonlar, Bitcoin’den yaratılmasından farklı bir yönteme dayanılarak yaratıldı. Dukatonları yaratan parti tüm Dukatonları alırken, işlemleri onaylayanlar işlem ücreti aldılar.
  • Üçüncü bir prototipte, merkezi bir Dukaton, Bitcoin yazılımı olmaksızın kendi oluşturduğu bir cüzdan ile simüle edildi. Bu prototip güvenlik için saklanan şifreleme anahtarlarını tuttu.

Üçüncü prototip, dördüncünün temelini oluşturdu ve bu da DLT’nin finansal piyasa altyapısı için kullanışlılığını analiz etti. Dukatonları ve dağıtık defterdeki işlemleri göstermek için bir web sitesi kuruldu. Çeşitli konfigürasyonlar test edildi. Farklı ağ düğümleri arasındaki bir konsensüs sonrasında işlemleri onaylamak için farklı algoritmalar kullanıldı.

Sonuçlar pek iç açıcı değil: Target2 yüksek hacimli ödemelerde daha iyi

Target2
Target2

Prototipler, çözümlerin verimlilik, güvenlik, güvenilirlik yetkilendirmesi, kullanılabilirlik, esneklik, ödeme kesinliği, ölçeklenebilirlik, maliyet, kapasite ve sürdürülebilirlik dahil olmak üzere finansal piyasa altyapı ihtiyaçlarını karşılayamadığını gösterdi.

Raporda, Eurosystem bankalararası ödeme sistemi olan Target2’nin şu anda finansal piyasa altyapısının ihtiyaçlarını karşıladığı belirtiliyor. Bu sistem, yüksek hacimleri ve işlem kesinliğini ele alan verimli ödeme sistemleri sağlıyor.

Blockchain çözümleri, aksine, büyük işlem hacimlerini işleyemez. Ayrıca, bir işlemin tersine çevrilemeyeceğine dair kesinlik de elde edilmedi. Algoritmalar, siber esnekliği artırabilecek nefret partilere dirençlidir, ancak bu tür algoritmalar diğer gereklilikleri karşılamıyor.

Gelecekte iyileştirmeler gelebilir

Raporda, dağıtık defter teknolojisinin farklı para birimlerinin ödeme verimliliğini artırabileceğinin altı çiziliyor.

Ayrıca DNB, Blockchain teknolojisini umut verici bulmaya devam ediyor ve yeni algoritmaların finansal piyasa altyapısı için tüm gereksinimleri karşılayabileceğine inanıyor. Banka, teknolojiyi denemeye devam ediyor.

ccn

En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir