Netflix belgeselinde Bitcoin ele alındı

Netflix belgeselinde Bitcoin ele alındı: Ama belgesel yeni bir tartışmayı başlattı!

service service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

BitGo’nun öncü yazılım mühendislerinden ve ünlü kripto para uzmanı olan Jameson Lopp, popüler medya içerik sağlayıcısı Netflix’i eleştirdi. Jameson Lopp’un Netflix’i eleştirmesinin sebebi ise Netflix’in Explained adlı belgesel serisinin bir bölümünde Bitcoin ve benzeri kripto paralara yönelik konuların yanlış ele alınmış olması. Netflix belgeseli yeni bir tartışmayı başlattı.

Netflix belgeselinde hatalı olarak ele alınan konular

Netflix Explained belgesel serisi için, bilgilendirici videolar üreten ve popüler bir YouTube kanalını işleten ABD merkezli bir medya şirketi olan Vox ile işbirliği yapıyor. Explained’in bir bölümünde Blockchain teknolojisi ve kripto para piyasaları ele alınıyor. Bitcoin ve benzeri kripto paraların yapısı hakkındaki eğitici içerikli belgesel Netflix platformu üzerinden izleyicilerle buluştu. Ancak Jameson Lopp’a göre oluşturulan belgeselde Bitcoin’in arkasındaki teknoloji ve kripto paraların güncel kullanım durumu doğru bir şekilde anlatılmıyor. Jameson Lopp, Netflix’in Explained belgesel serisindeki hataları şöyle belirtiyor:

  • Bitcoin genellikle yasa dışı amaçlar için kullanılıyor.
  • Kripto para birimlerinin en önemli sorunu, anonim bir şekilde işlem yapılabilmesi.
  • Blockchain’i Satoshi Nakamoto icat etti.
  • Tüm kripto para birimleri Blockchain teknolojisini kullanıyor.

Suçlular Bitcoin yerine Monero, Zcash ve Dash gibi paraları kullanıyor

Aslında bu konular önemli ve kripto para sektöründe yeni olanlar için önem taşıyor. Bu bilgilerin doğru verilmemesi kripto yatırımcılarını da yanlış yönlendirebilir. Teknik olarak Jameson Lopp, Bitcoin’in yaratıcısı Satoshi’nin birçok kripto para biriminin altyapısını oluşturan zaman damgası teknolojisi Blockchain’i geliştirmediğini vurguluyor. İlk kriptografik bloklar 1991 yılında Stuart Haber ve W. Scott Stornetta tarafından geliştirildi. 1992 yılında ise Stuart Haber, Stornetta ve Dave Bayer Merkle ağacını kullanarak verilerin tek blokta toplanmasını sağladı.

Belgeseldeki önemli hatalardan biri de Bitcoin’in daha çok yasa dışı amaçlar için kullanıldığının belirtilmesi. Jameson Lopp Bitcoin’in doğası gereği şeffaf ve anonim olmadığı gerçeğini tamamen reddediyor. Jameson Lopp lider kripto paranın kullanıcılara gizlilik sağlamadığını belirtiyor. Çünkü geçmişte yaşanan birçok soruşturmada yasa dışı faaliyetler için Bitcoin kullanan kişilerin kimlikleri çeşitli yöntemlerle ortaya konuldu. Bitcoin ağındaki herkes, Bitcoin ağında bulunan tüm işlemleri ve cüzdanları görüntüleyebilir. Bitcoin’in şeffaflığı, onun yasa dışı faaliyetlerde kullanılmasını engelliyor.  Bunun yerine suçlular kimliklerini gizlemek için Bitcoin yerine Monero, Zcash ve Dash gibi gizlilik odaklı kripto paraları kullanıyor.

CCN

En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir