Hollanda’nın ITB2 Veri Merkezi, Bitcoin ve Ethereum madenciliği için bir laboratuvar açtı. Laboratuvarın temel amacı, enerji tüketimi ve küresel ısınma açısından Blockchain teknolojilerinin etkisini test etmek.
Bitcoin ve Ethereum madenciliğinin çok yaygın olması dikkat çekici
Hollanda’nın Apeldoorn bölgesinde 2013 yılında, 1.500 m² alanda kurulan tesiste daha önce enerji tasarrufu alanında önemli çalışmalar yapıldı. Avrupa Komisyonu Bilim Merkezi’nin verilerine göre, Avrupa veri merkezleri için ortalama verimlilik endeksi 1,6 ila 1,8 arasında yer alırken, yaptığı enerji tasarrufu çalışmalarıyla bu tesis ortalamanın çok altında değerlere ulaştı.
ITB2 veri merkezinin kurucusu ve sahibi Niels Hensen, yaptığı açıklamada kripto paraları labaratuvarda test etme sebeplerinin, kripto paraların şu an dünya genelinde yaygın olması ve kripto para madenciliği ile elde edilen gelirin çok fazla olması olduğunu belirtti. Niels Hensen konuya yönelik şu açıklamayı yaptı:
Veri merkezi teknolojisi alanında güncel kalmak için, her zaman yeni teknolojik gelişmeleri takip etmelisiniz. Mevcut ve gelecekteki müşterilerimiz için, Blockchain teknolojisinin kullanımını, veri merkezi teknolojisi açısından araştırmaya karar verdik.
Bitcoin ve Ethereum madenciliği enerji tüketiminde devasa boyutlara ulaşacak
ITB2 veri merkezi, enerji tüketimini azaltmak için dolaylı yöntemler kullanıyor. Sandd, Reesnik Support ve finansal hizmet sağlayıcıları gibi önde gelen müşterilere farklı çözümlerle hizmet sunuyor. Niels Hensen IBM’in, Microsoft’un, Intel’in ve Google’ın Blockchain teknolojisine ilişkin mevcut çalışmalarından bahsederek şunları söyledi:
Hem yeni hem de mevcut müşterilerimiz, yakın gelecekte Blockchain teknolojisiyle çalışmak zorunda kalacak.
Kripto madenciliğinin çevre üzerindeki etkisi, bazıları tarafından kaçınılmaz bir felaket olarak görülüyor. Bazıları kimseler ise durumun daha iyi bir şekilde yönetilebileceği düşünüyor. Ekonomist Alex de Vries Mayıs ayının ortasında bir makalede bildirdiği üzerine, Bitcoin madenciliği 2018 yılı sonuna kadar dünya enerji tüketiminin yüzde 0,5’ine erişecek. Madencilikte harcanan enerji İzlanda’da bir evin aylık enerji harcamasından fazla olacak. Lightning Network gibi alternatif çözümler belki sorunu hafifletmeye yardımcı olabilir. Aksi durumda Blockchain teknolojisi dünyamız için zararlı bir teknolojiye dönüşebilir.
En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.