Koinler ve tokenler arasındaki farklar
Koinler ve tokenler arasındaki farklar

Koin ve Token arasındaki farklar nelerdir?

service service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Koin ve Token arasındaki farklar nelerdir? Muhtemelen kripto para birimleri, tokenler, koinler, altkoinler veya dijital/sanal para birimleri gibi terimleri duymuşsunuzdur. Ama bütün bu terimler aslında ne anlama geliyor? Çoğu zaman yanlış olarak birbirlerinin yerine kullanılırlar. Ancak aralarında ince bir fark var. Bugünkü yazıda, koin ve token arasındaki farkları tartışacağız.

Kripto paralar nelerdir?

Kripto para birimleri, işlemlerin transferini sağlamak ve doğrulamak için kriptografik algoritmalar ile şifrelenmiş dijital veya sanal para birimleridir. Bu işlemler, kronolojik olarak bunları kaydedip doğrulayan Blockchain olarak adlandırılan halka açık bir defterde çalışır. Kripto paraların çoğu bir para birimi ya da değişim aracı olarak kullanılmasa bile, tüm koinler ya da tokenler kripto para olarak kabul edilir.

Kripto para terimi, teknik olarak bir hesap birimini, bir değer deposunu ve bir değişim aracını ifade ettiği için yanıltıcı bir terimdir. Tüm bu özellikler Bitcoin’in karakteristiğini yansıtır. Bitcoin ortaya çıktığında kripto para birimi alanı oluşturulduğundan, Bitcoin’den sonra geliştirilen diğer tüm kripto paralar normalde bir kripto para birimi olarak görülür. Ancak çoğu kripto para gerçekte bir para biriminin özelliklerini taşımaz.

Koin nedir?

Koin olarak da adlandırılan, alternatif para veya altkoinler bir kripto para türüdür ve başka bir platformdan bağımsız çalışır. Her koinin, paranın bulunduğu yerlerin yer aldığı kendi doğal Blockchain’leri vardır. Mevcut altkoinlerin çoğu, Bitcoin (bir fork) versiyonu olup, Bitcoin’in orijinal protokolünü kullanılarak temel kodunda geliştirilen bazı modifikasyonlar kullanılarak yaratıldı. Böylece farklı özelliklere sahip yeni koinler ortaya çıktı. Forklu altkoin örnekleri; Litecoin, Dogecoin, Namecoin, Bitcoin Cash ve vb.

Bitcoin forkuyla yaratılmamış altkoinler de var. Ethereum, Monero ve Ripple gibi altoinler, kendi para zincirlerini ve kendi kurum içi paralarını desteklemek için tasarlanmış kodları kullanırlar. Bu kripto para kategorisi oldukça kafa karıştırıcıdır. Ancak bazı kripto para birimleri vardır ki bunlar koin olarak kullanılmalarının dışında başka işlevlere de sahiptir.

Token nedir ?

Bir token, genellikle başka bir Blockchain’in üstünde oluşturulan bir kripto para türüdür (para birimi kullanımı olmadan). Tokenler genellikle belirli bir program veya varlık türünü veya bazen ikisini de temsil eder. Tokenler, paranın yükseltilmesi için bir yol olan bir İlk Para Arzı (ICO) aracılığıyla, projenin gelişimini finanse etmek için yeni bir kripto para birimi ya da tokeni piyasaya sürerek yaratılır ve halka duyurulur.

Tokenler, orijinal protokoldeki kaynak kodun değiştirilmesi ve blok taşının oluşturulması gerekmediğinden, koinlerden çok daha kolay bir şekilde çıkarılır. Çoğu token, Ethereum’un Blockchain’inde barındırılır ve Ether, dağıtılmış defterde kullanılan birincil para birimidir. Bu nedenle, temel olarak, tokenler bir piyasaya da sahip olan ancak yine de teknik olarak bir para birimi olmayan bir Blockchain sistemi üzerine inşa edilen belirli bir uygulamanın bir erişim ya da varlığının bir aracıdır.

Başka bir fark, koninlerin bağımsız olarak var olabileceği, ancak tokenlerin var olan ve faaliyet gösteren başka Blockchain platformları gerektirmesidir.

Sonuç

Koin ve token arasındaki ince çizgi hala kripto yatırımcıları ve finansal düzenleyiciler arasında çok fazla karışıklık yaratıyor. Bununla birlikte, ana farkları yapılarıdır. Çünkü koinler, para birimleri olarak kullanılabilir ve kendi Blockchain’lerine sahiptirler. Tokenler ise desantralize edilmiş uygulamalarda kullanılmak üzere bir Blockchain üzerinde yer alır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir