Yaklaşık 140 Milyar Dolar toplam piyasa değerine ulaşan kripto para sektörü, her geçen gün büyümeye ve yaygınlaşmaya devam ediyor. Sektörün piyasa hacmi büyüdükçe ülkeler tarafından da dikkat çekerek birçok ülkede resmi olarak tanınmaya başlıyor. Sizler için, Bitcoin ve/veya dijital paraları resmi olarak tanıyan ülkelerin bir listesini hazırladık.
Güncelleme tarihi; 13 Eylül 2017 / Kripto Para Haber
Amerika Birleşik Devletleri: Kripto para hacminin en yüksek olduğu ülke, ABD. Kullanıcıların Bitcoin platformlarından banka hesaplarına transfer yaptıkları paralardan farklı oranlarda vergi kesiliyor. ABD dijital paralar üzerinden vergi alsa da, bazı tartışmalar da sürüyor. Bunlardan biri de ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun (SEC), sanal para birimi Bitcoin’in Borsa Yatırım Fonu olmak için yaptığı başvuruyu kabul etmemesi oldu.
Avustralya: Ülke, sanal paralara uyguladığı çifte vergilendirmeyi kaldırdı ve emtia olarak değerlendirmeye başladı. Avustralya Borsası ise blockchain (Blok-Zincir) teknolojisini test ediyor. Avustralya Postası, servislerini iyileştirmek amacıyla dijital kimlikleri yine blockchain metotuyla geliştirmeye başlayacak.
Danimarka: Nakit kullanımını kaldırmak ve dijital para birimine geçmek isteyen ülkelerin başında geliyor. Kendi merkez bankasından da tamamiyle vazgeçmeden, Bitcoin ve itibari dijital parasını beraberce günlük hayatta kullanmayı planlıyor. Ancak Danimarka Merkez Bankası ise Bitcoin’in bir para olmadığını bu sebeple düzenleme yapmayacağını açıkladı.
Estonya: Sanal para biriminin altyapısını sağlık ve bankacılık gibi günlük işlemlerde kullanmaya başladı. Ayrıca Estonya, blockchain tabanlı ilk elektronik-oylama sistemini getirdi.
Finlandiya: Finlandiya Vergi İdaresi, sanal paraları bir finansal servis olarak tanımladı. Böylelikle, sanal paralarla yapılan tüm alışverişleri katma değer vergisinden muaf tutmaya başladı.
Finlandiya Merkez Bankası; 05 Eylül 2017 tarihinde yayınladığı rapor‘da; Bitcoin’den bir ödeme sistemi olarak bahsetti ve anonim yapısını övücü cümleler kullandı.
Güney Kore: Ülke geçen hafta, Güney Kore, uluslararası bitcoin transferlerini resmen yasallaştırdı ve bitcoin ile ticaret yapan platformlar ve borsa konusunda da düzenlemeler getirme konusunda çalışmalara başladığını duyurdu. İktidarda bulunan Demokratik Kore Partisi Temsilci Park Yong-jin, Güney Kore hükümetinin bitcoin pazarını düzenlemeye hazır olduğunu açıkladı. Park, bitcoin kullanıcılarının ve işletmelerin işlerini kolaylaştıracak ve Güney Kore endüstrisinin büyümesini sağlayacak 3 temel düzenleme yaptıklarını belirtti.
reklam
Hollanda: Hollanda’nın Arnhem şehri Bitcoin kullanımıyla dikkat çekiyor. Şehirde 100’den fazla Bitcoin’le alışveriş yapılabilen mekanlar var. Hollanda bankaları ise blockchain altyapısıyla kendi teknolojilerini geliştirip, giderleri azaltmak için harekete geçti.
Japonya: Ülke, bankacılık sistemini değiştiren bir kanun ile Bitcoin ve diğer tüm dijital para birimlerini yasal olarak tanıdı. Bitcoin ve diğer dijital para birimlerinin tanınmasıyla bu para birimlerinin ticaretinden doğacak kazançlar ‘işletme faaliyetleri veya çeşitli işlemlerden elde edilen gelir’ olarak kabul edildi. Böylece, Bitcoin sermaye kazancı vergisi dahil olmak üzere çeşitli vergilere tabi tutulacak ancak kambiyo işlemlerinden alınan yüzde 8 oranındaki vergi kaldırıldı.
Kanada: Kanada, şu anda hem mevcut olan sanal paraları tanıyor, hem de kendi sanal parasını geliştiriyor. Geçen aylarda ülkeden yapılan açıklamada, Bank of Canada, Royal Bank of Canada ve Kanada Ödemeler Kurumu, ilk resmi kripto para ‘CAD-COIN’ için çalışmalara başladıklarını açıkladı.
İngiltere: Sanal para ve blockchain şirketine ev sahipliği yapıyor. Özellikle Bitcoin ile ilgilenen ülke, bu sanal parayla yapılan alışverişlere katma değer vergisi uyguluyor.
İsveç: Nakit kullanımını kaldırmak isteyen ülkelerden. İsveç Merkez Bankası, Riksbank’ın negatif getiri uygulamasından etkilenmemek için İsveç yurttaşlarının Bitcoin kullanabilmesinin önünü açtı. İsveç Finansal Denetleyici Otoritesi, Bitcoin’i ödeme metotu olarak yasallaştırdı.
Rusya: Ülkenin Maliye Bakanı Yardımcısı Alexey Moiseev, ülkesinin kara paranın aklanması için Bitcoin’i 2018 yılında meşru bir finansal araç olarak tanımayı planladığını bildirdi. Rusya Merkez Bankası para aklama ile mücadele için Bitcoin de dahil Kripto Paraları bir araç olarak düşünüyor.
Rusya Maliye Bakanlığı Kripto Paraları Yasallaştırmayı Planlıyor (13 eylül 2017)
Ukrayna: Ülkenin merkez bankası olan Ukrayna Ulusal Bankası, yakında kripto paraların kullanımları hakkında bir düzenleme çalışması yapabileceklerini belirtti. Düzenlemenin, Ağustos ayı sonundaki Ukrayna Finansal İstikrar Kurulu’nda görüşüleceği açıklandı.
Güncelleme; 2 eylül 2017
Güncelleme haberi…
Vietnam: Yerel basın haberlerine göre, Vietnam Başbakanı Nguyen Xuan Phuc bu hafta, ülkedeki kripto para birimlerinin yönetimiyle ilgili yasal çerçeveyi incelemek ve düzene koymak için hazırlanmış bir planı onayladı.
Bu gelişmeyle birlikte yakında Vietnam’ın Bitcoin’i veya kripto paraları resmi olarak tanıması bekleniyor.
Ayrıca,
Hindistan Hükümeti, nisan ayında başlattığı dijital para birimleriyle ilgili yasal düzenleme çalışmalarına haziran ayında yön verdi. Ülkede sektör hakkında her an bir yasal düzenleme yapılması beklenmekte.
Türkiye: Henüz ülkemizde Bitcoin ve dijital para birimlerinin yasallaştırılmasıyla ilgili somut bir adım atılmış olmasa da, Avrasya Blockchain ve dijital para araştırmaları derneği’nin İstanbulda kurulmuş olması, Spk’nın Bitcoin ve kripto paralar hakkında yayınladığı olumlu rapor gibi sebeplerden dolayı Türkiye hükümetinin dijital para sektörü hakkında bir adım atma beklentisini arttırmaktadır.
reklam
Yazıda eksik gördüğünüz ülke ya da ülkeler varsa şayet, tarafımıza bildirmeniz durumunda gerekli araştırma sonrasında haber içeriğine eklenecektir. [email protected]