Kripto Para Haber – Temmuz ayında Ethereum staking ETF’sinin onaylanması oldukça olası görünüyor. Bu da Ethereum’daki son yükselişin arkasındaki temel nedenlerden biri olarak öne çıkıyor. Peki, bu durum grafiklere nasıl yansıyor?
Daha önce de belirttiğimiz gibi piyasalar son derece zorlu, ancak burada bir dönüşüm yaşanıyor. Bu dönüşüme “Ethereum piyasası” deniyor. Ethereum piyasasından sonra altcoin piyasası gelir. Ethereum’da yaşanan değişim nedeniyle şu anda bu döngünün içindeyiz. Bu durumu en iyi gösteren grafiklerden biri Çin Yuanı (Renminbi) ile ABD Doları karşılaştırması ve bunun Ethereum/Bitcoin paritesiyle olan korelasyonudur.
Grafiğe biraz daha yakından baktığımızda her iki göstergenin de nisan ayı başında dip yaptığını görüyoruz. Bu, “Kara Pazartesi” olarak anılan tarife olaylarının yaşandığı döneme denk geliyor. O zamandan beri her iki grafik de güçlenmeye devam etti. Geçtiğimiz hafta ise Çin Yuanı yukarı yönlü kırılma eğilimindeyken Ethereum/Bitcoin paritesi aşağı yönlü hareket etti; bu durumun arkasında İran’daki jeopolitik gelişmelerin etkisi olabilir.
Ancak genel olarak Nisan ayında dip yaşandığı ve o zamandan beri Ethereum’un Bitcoin karşısında yaklaşık yüzde 35’lik bir yükseliş kaydettiği görülüyor. Çin Yuanı yukarı yönlü kırılmaya devam ettiği sürece, Ethereum’un bunu takip etme ihtimali yüksek. Bu da bir arbitraj fırsatı doğuruyor. Elbette risk var ama korelasyon gerçekse bu büyük bir fırsat olabilir. İşte bu yüzden şu anda Ethereum’a yatırım yapmak mantıklı olabilir. Çünkü fiyatın, Çin piyasasındaki fiyat hareketlerini takip ederek yukarı yönde sert bir sıçrama yapması beklenebilir.
Buradan 0.026 seviyesine kadar bir hareket (yüzde 15 daha artış) beklenebilir. Bu da Ethereum’u 3.000 dolar seviyelerine taşıyabilir. Geçmişe baktığımızda, örneğin Aralık 2016 ile Ağustos-Eylül 2019 dönemlerinde Çin Yuanı dip yaparken Ethereum/Bitcoin paritesi de dip yapmış ve ardından güçlü yükselişler gelmiştir. Bu korelasyonun ne kadar güçlü olduğunu, M2 arzı, iş döngüleri ve doların zayıflaması gibi makro etkenler belirliyor. Ve bu da Ethereum’un fiyatını yukarı taşıyor.
Bu korelasyon dikkate alındığında, yılın ikinci yarısında Ethereum’un daha fazla getiri sağlaması oldukça olası. Çünkü genellikle yılın ilk yarısında altcoinler Bitcoin’e kıyasla düşük performans gösterirken, ikinci yarıda bu durum tersine döner.
Bitcoin dominans grafiğine baktığımızda, daha önce belirttiğim kırmızı bölge ayı piyasasını temsil ediyordu. Ancak hâlâ yukarı yönlü bir trend izliyoruz. Teknik analizle çok fazla bir şey yapılamıyor bu noktada; sadece grafiği analiz edip aşırı değerlenip değerlenmediğini değerlendirmek gerekiyor.
Bitcoin dominansı aşağı doğru giderken bu durum, altcoin döneminin sona yaklaştığı anlamına gelir. Ancak şu anda dominans yukarı yönlü hareket ediyor ve potansiyel bir düşüş sinyali olan negatif uyumsuzluk göstergesi (bearish divergence) oluşabilir. Bu da altcoinlere geçmek için iyi bir zaman olabilir. Ama altcoinlerin hareket etmesi için önce Ethereum’un hareket etmesi gerekiyor. Çünkü para önce Bitcoin’den Ethereum’a döner, ardından altcoinlere geçer.
Bitcoin 106.500 dolar seviyesini kırarsa, Ethereum’un daha iyi performans göstermesi; altın gibi diğer varlıkların ise geride kalması beklenir. Bu da paranın altcoinlere akması anlamına gelir. Bu nedenle “Total 2” grafiğine baktığımızda (yani Bitcoin dışındaki kripto piyasasının toplam değeri), tüm zamanların en yüksek seviyesinden hâlâ yüzde 40 kadar uzakta olduğunu ancak daha düşük zaman dilimlerinde daha yüksek dipler yaptığını görüyoruz. Bu da önümüzdeki 6 ayda yukarı yönlü bir kırılma olacağına işaret ediyor.
Aynı şekilde, “Total 3” grafiği (Ethereum ve Bitcoin hariç tüm altcoinlerin toplam değeri) de destek-direnç dönüşü (support-resistance flip) yaparak yukarı yönlü hareket etmeye hazırlanıyor. Ancak Bitcoin ve altcoin fiyatları kıyaslandığında, altcoinler açık şekilde düşük performans gösteriyor. Bu da Ethereum öncülüğünde büyük bir fırsat sunuyor.
Ethereum’un bu şekilde öne çıkması iyi bir işaret. ETF onaylarının gelme ihtimali, özellikle staking özelliğinin Ethereum ETF’lerine dâhil edilmesi, piyasaya daha fazla ivme katabilir ve bu da genel kripto piyasası için yeni bir ralli başlatabilir.
Best Wallet coini ziyaret edin
Ancak unutmamamız gereken nokta makroekonomik koşullar. Eğer bu koşullar olduğu gibi kalırsa, piyasa hareket etmez. Ama az da olsa bir iyileşme olursa, bu durum hem altcoinlere hem de riskli varlıklara büyük bir ivme kazandırabilir.
Piyasalardan coşkulu bir patlama bekleyen yatırımcılar umutsuzluğa kapılmış olabilir. Piyasa koşullarının tersine dönmesini beklerken yeni ön satış projelerini değerlendirebilirsiniz. Aylardır adından sıkça söz ettiğimiz Best Wallet projesi hâlâ daha ön satış aşamasında bulunuyor ve erken yatırımcılara büyük bir fırsat sunuyor. 50’den fazla zincirde binlerce kripto para birimi tarafından desteklenen Best Wallet projesi güvenilir bir satın alma süreci sunuyor. BEST tokenları sayesinde diğer ön satış projelerine de katılım sağlayabiliyorsunuz. Projeyi değerlendirmek isterseniz resmi web sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Yazı içeriğindeki bilgiler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yaptığınız yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.