Analistler, uzun zamandır Bitcoin’deki olası bir Death Cross’tan bahsediyorlar. 200 günlük hareketli ortalama, günlük grafikte 50 günlük hareketli ortalamanın üstünden geçtiğinde (diğer bir ifade ile kısa vadeli hareketli ortalamanın uzun vadeli hareketli ortalamayı yukarıdan aşağı kesmesi durumu) bir “death cross” oluşur. Death cross, bir varlığın fiyatı üzerindeki yıkıcı etkileri ile de bilinir. Çoğu zaman, bu hisse senedi veya diğer finansal varlıkları bir ayı piyasasına dönmesine işarettir. Bitcoin, söz konusu olduğunda, yaygın medya bunu gündemine aldı ve daha sonra ilk tepki olarak yatırımcılar bu durumun özel etkilerini gerçekçi bir şekilde araştırmadan oldukça ciddiye almaya başladılar. Bu durum, önemli panik satışı ve bazı katı teknik analizlerin ihlali ile sonuçlandı. yeni yatırımcıların çoğu, farklı forumlardaki üst düzey analistlerin teknik analizlerin sadece birkaç gün boyunca yanlış olduğunu kanıtladıklarında daha da endişeliydi.
2016 yılında Bitcoin fiyat grafiği Death Cross’a çok yaklaşmıştı
“Death cross”a daha önce bu kadar yakın olduğumuz son zaman, 2016 yılının sonlarındaydı. 50 Günlük Hareketli Ortalama (üstte), death cross olasılığını gösteren 200 Günlük Hareketli Ortalama’ya (altta) yaklaşmıştı. Ancak, death cross gerçekleşmemişti. 50 Günlük Hareketli Ortalama yukarı doğru hareket etti ve 200 Günlük Hareketli Ortalama aşağı doğru devam etti. Böylelikle bir sonraki boğa piyasasına yol açtı. Bu da Bitcoin’in fiyatını yeni seviyelere taşıdı. Her zamanki gibi, düşükten satın alıp, yüksekten satanlar muazzam bir şekilde kâr elde ederken, düşükten satıp, yüksekten alanlar yüksek zararlara maruz kaldı.
Bu durum bizi, yeni yatırımcıların çoğu kez gözardı ettiği piyasa psikolojisinin önemli bir konusuna getiriyor. Teknik analiz sadece piyasa psikolojisi tarafından desteklendiğinde işe yarar. İnsanlar, düşündükleri ve hissettikleri şekilde bir çok işlem gerçekleştirebilir. Profesyonel yatırımcılar ise bunun bilincindedir. Bu yüzden çoğu zaman bunu piyasayı manipüle etmek ve hedeflerine ulaşmak için kendi avantajlarına kullanırlar. Yatırım yaparken duyguya yer olmadığı unutulmamalıdır. Bu durum ne kadar erken fark edilirse, o kadar iyi olur.
Kârlı yatırım için piyasa psikolojisi iyi bilinmelidir
Ancak, makus gerçek şudur ki, kripto para birimi yatırımcılarının çoğunluğunu yeni yatırımcılar oluşturur. Yeni yatırımcılar, piyasaların pratikte nasıl çalıştığına dair sağlam bir bilgiye sahip değildirler, böylece para kaybetmekle kalmazlar. Bunun yanında “balinalar” olarak adlandırılan yüksek sermayeli kripto yatırımcılarının ya da pazarlamacıların tuzaklarına düşerler. “Death cross”da gördüğümüz de tam olarak budur. Çoğu yatırımcı panikle ve hiçbir zaman yüksek sesle söylenmeyen bazı gizli varsayımlara dayanarak satışta kaldı. Piyasanın paramparça olacağını ve fiyatın önemli ölçüde dip yapacağını düşünüyorlardı. Bu yüzden de kripto paralarını zararına satışlar yapıyorlardı. Balinaların ya da piyasa yapıcılarının, yaygın yatırımcı görüşünün ne olduğunu tam olarak bildiğini, tahmin edemiyorlardı. Bu yüzden, balinalar satın almayı reddettiler, bunun yerine bir miktarını karda satabildiler ve death cross’un gerçekleşmesini beklediler.
Zaman geldi ve death cross gerçekleşti. piyasa yatırımcıları, death cross’dan sonra fiyatın ani düşüş yaşamadığını görünce şaşırdılar. Bunun yerine, Bitcoin, kısa bir süreliğine ani bir yükseliş gösterdi. Ancak önümüzdeki birkaç hafta boyunca, BTC’yi 2018 için yeni zirvelerine taşıyabilecek olası bir boğa piyasasından önce kripto para, konsolide olacak gibi gözüküyor. Bu yeni bölüm, gerçekçi beklentilerin ve piyasa psikolojisinin doğru anlaşılmasının önemini vurgulamaktadır. Bir zamanlar, Bitcoin’i sadece teknoloji meraklıları biliyordu. Şimdi ise pek çok teknoloji ile ilgisi olmayan yatırımcı, Bitcoin ve diğer kripto paralara sahip. Bir sonraki bölümde de kurumların oyuna dahil olduğunu göreceğiz. Her yeni oyuncunun girişi, bir paradigma kayması yaratmaktadır. Yatırımcıların hayatta kalmasının tek yolu piyasaya uyum sağlamaktır.