Sahte ortaklık duyuruları, uzun zamandır altcoinlerin fiyatının pompalanması ve ICO’ların para toplamaları için bir araç olmuştur.
Bu günlerde organizatörler ICO whitepaperlarını Word ile yazıp, Google yada Microsoft ile ortaklık kurduklarını kolayca duyurabiliyorlar. Bu ortaklık duyurularının en meşhur örneği IOTA’dır. IOTA’nın son iki yanıltıcı örneği, bu tür uygulamaların nasıl yayıldığını gösteriyor.
Alman otomobil üreticisi BMW Salı günü bir açıklama yapmak zorunda kaldı ve Carvertical adında bir ICO projesiyle hiçbir işbirliğinin olmadığını açıkladı. Carvertical organizatörlerş otomobil firması ile ortaklık kurduklarını iddia etmişlerdi. ICO’nun iddiası, araç verilerini araç rapor sistemine entegre eden ilk Blockchain şirketi olmaktı. Fakat BMW, herkes için uygun bir veri aracı kullandığını açıkladı.
Sahte ortaklık duyuruları sadece ICO’larda değil bir çok kripto paralarda da olmaya başladı
Carvertical, BMW haberinden dolayı özür dilemek yerine bir ortaklık olduğunu hala iddaa ederek tepkilerin büyümesine yol açtı. Bu olayda kurban olduklarını iddia ederek, Bu FUD ile şantaj yapıldığını ve 5 milyon token istendiğini belirttiler. Bu şantajı kabul etmedikleri için sistematik bir saldıraya uğradıklarını ve yanlış bilgi yayıldığını iddia ediyorlar.
Private coin olan Verge (XVG) geçtiğimiz günlerde hacklenmişti. Bu hack olayı sırasında, atılan tweetlerde değişik bir method uygulandı. Vergeyi hackleyen kişiler, eğer yatırımcılar pazartesi gününe kadar 75 milyon XVG bağışlarlarsa bugune kadar kripto paralarda duyurulacak en büyük ortaklığı duyuracaklarını söylemişlerdi.
Bu tip yalan ortaklık haberleri git gide artarken, reklamcılar bunların sayesinde ICO’larını ve kripto para birimlerinin değerini arttırmaya çalışıyorlar. Bu yöntem malesef gittikçe artmaya başladı ve artık yatırımcıların bu haberle olan güvenleri azalıyor. Bakalım bu yalan ortaklık duyurularının önüne geçilebilecek mi?