Bitcoin dolandırıcıları, insanları küçük kripto para bağışları göndermeleri karşılığında çok daha yüksek kripto para alacakları kandırmacası için sahte ünlü sosyal medya hesaplarını kullanıyor.
Bir zamanların klasik bir online aldatmacası olan, küçük miktarlarda nakit talebi ve karşılığında milyonlarca dolar ödeme taahhüdünde bulunan bir zamanların gülünç Nijeryalı prenslerden gelen e-postaların gönderildiği günlere geri döndük.
Açıkçası sahte görünebilirler. Ancak Wired.com, bugünün akıl almaz dolandırıcıların bir hafta içinde binlerce Bitcoin’e girdiklerini bildirmiş durumda. 1 Şubat’ta ilk kez artan yeni dolandırıcılık yöntemi ile sahtekarlar, tanınmış kişilerin doğrulanmış hesaplarını yakından taklit eden Twitter hesapları oluşturarak yapıyor.
Bitcoin Dolandırıcıları, Twitter’ın kapattığından daha hızlı hesap açıyorlar
Şimdiye kadar, Tesla kurucusu Elon Musk, yazılım şirketi kahramanı John McAfee ve Ethereum kurucusu Vitalik Buter’in hesapları taklit edildiği biliniyor. Josh Emerson, kripto para şemasını yayınlayarak sahte Elon Musk twitlerini gösteren 1200 bota kadar olan verilerin ekran görüntülerini paylaştı.
Siber dolandırıcılar, doğrulanmış kullanıcılardan birine gelen gerçek bir tweet’e yanıt vererek çalışmaya başlıyolar. Bu, diğer kullanıcılarla etkileşime girebilecekleri dolandırıcılık zincirinin başlamasına neden oluyor. Saldırganlar, belirli bir cüzdana daha az para birimi gönderen herkese – iki Bitcoin kadar – daha fazla kripto para yollayacağını iddia ediyorlar.
Güvenlik şirketi PhishLabs’da bir tehdit istihbarat müdürü olan Crane Hassold, Wired’e şunları söyledi:
“Klasik sanal alem aldatmacası ile karıştırılan bir sosyal medya kimliğine bürünerek yapılan sahte hesapları, Twitter muhtemelen bloke etmeye başlayacak. Ancak bu sahtekarlık için gösterilen çaba o kadar az ki bu durum, muhtemelen bir kedi ve fare oyunu olacaktır.”
Bir örnek vermek gerekirse, sahte bir John McAfee twitter hesabından, her 0,02 Bitcoin gönderene 20 Bitcoin vaat edildi. Ve birkaç saat içinde 0.184 Bitcoin (1084 pound) toplandığı görüldü. Bitcoin dolandırıcılığı konusunda eğitim alan bir doçent olan Marie Vasek, BuzzFeed’e şunları söyledi:
“İnsanlar aslında buna kanıyorlar ve bazen de iki kez kanıyorlar. Sistem, dolandırıcılara o kadar cazip geliyor ki, bir kez bu sanal para bir cüzdana gönderildiğinde, geri getirmenin veya onu alan kişinin bulunmasının hiçbir yolu yoktur. Bu demek oluyor ki Bitcoin sahipleri çoğunlukla sosyal medyada iken bu tür vaatlere kapalı olmalılar ve kişisel bilgilerini iyi saklamalıdırlar.”
The Sun
,