featured

Ukrayna’dan kripto yatırımcılarını üzecek haber: Ülkede kısıtlama geliyor!

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Kripto Para Haber – Kripto yatırımcılarını üzecek bir haber savaş mağduru ülkeden geldi. Bir ayı aşkındır savaşın pençesinde kalan Ukrayna, kripto dostu olmaktan vazgeçiyor olabilir. Öyle ki son aldığı karar herkesi şaşırttı.

Ukrayna Ulusal Bankası, sıkıyönetim kapsamında ülkeden verimsiz fon çıkışını önlemek için sınır ötesi işlemler üzerindeki kısıtlamaları vurguladı. 21 Nisan’da Merkez Bankası, kişilerin yalnızca nakit olarak hemen dönüştürülen (değiştirilen) ve nakit benzeri işlemlerle ilişkili varlıkları, yalnızca kendi dövizlerini kullanarak, belirli bir süreye kadar satın almalarına izin verileceği anlamına gelen önlemi duyuru paylaştı. Yani vatandaşlar her ay maksimum 100.000 UAH (yaklaşık 3.300$) işlem yapabilecek.

İlgili limit, döviz cinsinden açılan hesaplara verilen ödeme kartları ile gerçekleştirilen nakit dışı işlemlerle sınır ötesi eşler arası işlemleri de kapıyor. 

Merkez bankasına göre, nakit benzeri işlemler, diğer şeylerin yanı sıra, elektronik cüzdanların ikmali, aracılık veya FX hesaplarının açılması, seyahat çeklerinin ödenmesi, kripto para birimlerinin satın alınması gibi konuları kapsıyor.

Kripto yatırımcıları, bu hamleyi beklemiyordu

Özellikle Şubat ayında, savaşın patlak vermesinin ardından, kripto piyasasında Ukrayna Grivnası hacminin rekor seviyelere ulaşmıştı. Ancak şu an Ukrayna Ulusal Bankası, konuyla alakalı bir kısıtlama adımında bulundu.

Grivnası kısıtlaması neden?

Bankaya göre, gerekli değişiklikler, gelecekte kısıtlamaların kaldırılması ve Ukrayna’nın uluslararası rezervleri üzerindeki baskının azaltılması için temel bir koşul olan döviz piyasasındaki durumun iyileştirilmesine katkıda bulunacaktır.

Döviz piyasasında ihracat-ithalat işlemleri Mart ayı sonundan itibaren büyük ölçüde dengelenmiştir. Ancak, bankaların uluslararası ödeme sistemleri ile işlem yapmak amacıyla önemli miktarda döviz alımları yapması ise döviz piyasasını aşağı yönlü ekstra baskı altına almaktadır.

İki nedenden dolayı, Merkez Bankası kendisini rahatsız bir durumda bulur. Bir yandan, yabancı ödeme sistemleri ile yerleşim ihtiyacı, Ukrayna bankaları tarafından yurtdışından mal ve hizmet satın almak için verilen kartları kullanan Ukrayna vatandaşlarından kaynaklanmaktadır. Geçici olarak yurt dışına taşınmak zorunda kalan milyonlarca kişi için çok önemlidir.

Bununla birlikte, ödeme kartları, büyük ölçüde, sıkıyönetim kanunu uyarınca yasa dışı olan denizaşırı yatırım gibi mevcut Ulusal Banka kısıtlamalarından kaçınmak için yarı nakit işlemler için ödeme yapmak için de kullanılır. Bu anlamda ilgili işlemler savurgan sermaye çıkışlarını temsil etmektedir.

finbold


Binance komisyon indirimlerini %20’ye çıkarttık!
Binance borsasında yüzde 20 komisyon indirimi kazanabileceğiniz bir hesap açmak için tıklayın!


En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan, Twitter hesabımızdan ve YouTube kanalımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yaptığınız yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin