featured

Türkiye’deki enflasyon artışı dünyanın gündeminde!

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Kripto Para Haber – 2021 yılından sonra dünya büyük bir enflasyon şokuyla karşı karşıya kaldı. Özellikle de 2022 yılına girildiğinde enflasyon oranları rekor kırdı. Bunun başını ise gelişmemiş ya da gelişmekte olan ülkeler çekti. Avrupa, Amerika ve Asya kıtalarında da ülkeler son yılların en yüksek enflasyon verilerini açıkladı. Türkiye’de ise enflasyon rekorları kırıldı. Enflasyon verilerinin yüksek olması dünya basınına da yansıdı.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) son verilerine göre, ülkedeki enflasyon oranının %70’e yükselmesinde ulaşım ve gıda fiyatlarındaki artışlar etkili oldu.

Ekonomik canlanma çabaları meyve vermiyor

Son verilere göre, yükselen emtia fiyatları ve artan nakliye maliyetleri, Türkiye’nin enflasyon oranının %70’e yükselmesinin arkasındaki temel faktörlerden bazıları olarak öne çıkıyor. Bununla birlikte, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Nisan fiyatları yalnızca %7,25 yükseldi.

Yabancı kaynaklara göre, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ekonomiyi canlandırma girişimlerinin henüz meyve vermediğini bir kez daha gösteriyor. Ayrıca dış basın tarafından, Türkiye’nin kötüleşen ekonomik durumu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dönemin merkez bankası başkanı Naci Agbal’ı görevden almasının ardından gerçekleştiği düşüncesine de yer verildi.

Türkiye’nin enflasyon rakamları

2021’in son çeyreğinin sonunda, Türkiye’nin TÜFE’si zaten %20’nin üzerindeydi. Aslında, Ocak 2022’de rapora göre, ülkenin enflasyon oranı %36’ydı.

Verilere göre, Nisan ayında Türkiye’nin tüketici fiyat endeksini yönlendiren, 12 ay öncesine göre iki kattan fazla artan ulaşım maliyetleri oldu. Gıda ve alkolsüz içecekler (%89,1) yıllık gerçekleşen değişimi %70’in üzerinde olan üç mal grubundan biridir. Mobilya ve ev eşyası ana grubunda fiyatlar %77,64 arttı.

İletişimde Gözlenen En Düşük Yıllık Artış

Genel tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ile karşılaştırıldığında, yaklaşık 9 “ana grup” yıllık %70’in altında fiyat artışları gerçekleştirmiştir. Yıllık fiyat değişiminin en düşük olduğu ana grup %18,71 ile iletişim kategorisi oldu.

Ana gruplardaki aylık değişimlerle ilgili olarak TÜİK şunları söyledi:

Nisan 2022’de %0,93 ile muhtelif mal ve hizmetler, %1,31 ile sağlık ve %2,87 ile iletişim en düşük aylık artışı gösteren ana gruplar oldu. Öte yandan, %13,38 ile gıda ve alkolsüz içecekler, %7,43 ile konut ve %6,96 ile giyim ve ayakkabı, aylık yüksek artışların gerçekleştiği ana gruplar oldu.”

news.bitcoin


Binance komisyon indirimlerini %20’ye çıkarttık!
Binance borsasında yüzde 20 komisyon indirimi kazanabileceğiniz bir hesap açmak için tıklayın!


En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan, Twitter hesabımızdan ve YouTube kanalımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yaptığınız yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin