TerraUSD (UST) DAI'yi devirerek dorduncu stabil coin oldu

TerraUSD (UST) DAI’yi devirerek en büyük 4. stabil coin oldu!

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Kripto Para Haber –  Terra’nın amerikan dolarına endeksli stabil coin’i TerraUSD (UST), Maker’ın DAI’sini haftalarca takip ettikten sonra nihayet önüne geçti. UST, DAI’yi devirerek en büyük dördüncü stabil coin oldu.

Terra’nın stabil coin’i UST, Maker’ın eşdeğer stabil coin’i DAI’yi geride bıraktı. TerraUSD şimdi 9 milyar doların biraz üzerinde toplam piyasa değerine sahipken DAI’nin piyasa değeri hala 9 milyar doların altında işlem görüyor. Bu, TerraUSD’yi (UST) piyasadaki 4. stabil coin yapıyor.

Terra’nın UST’si merkeziyetsiz bir stabil coin

Terra’nın stabil coin’i TerraUSD, üstünde bulunan 3 stabil coinden oldukça farklı.

En iyi sabit para Tether (USDT) ve 2. sırada olan USD Coin (USDC) sırasıyla 77,1 milyar dolar ve 41,9 milyar dolarlık piyasa değerlerine sahipken, her iki varlık da merkezi kuruluşlar tarafından kuruldu ve yönetiliyor. Circle, USDC’yi üreten ve ihraç eden şirkettir. Bitfinex sahipleri tarafından kontrol edilen Tether Limited ise USDT ihraç eder.

Üçüncü en büyük stabil coin ise Binance’in dolara sabitlenmiş BUSD’sidir. BUSD’nin 14,6 milyar dolarlık bir piyasa değeri var.

USDT ve USDC’yi destekleyen varlıklar da merkezileştirilmiştir ve bunlardan birkaçı, ABD hazineleri, nakit para ve şirket tahvilleri gibi çeşitli geleneksel araçlardan oluşur. BUSD’nin, kripto firması Paxos tarafından korunan dolarlarla 1:1 oranında desteklendiği bildiriliyor.

Ancak UST ve DAI, kendilerini merkezi olmayan sabit paralar olarak pazarlıyor ve diğer kripto para birimleri tarafından destekleniyor. Bu, her bir stabil coin’in dolara sabitlenmesine yardımcı olan temel varlıkların ele geçirilmesini veya bloke edilmesini çok daha zor hale getiriyor.

Kullanıcılar, örneğin, hisse senetleri karşılığında nakit borçlanmaya benzer şekilde, teminat olarak çeşitli kripto para birimleri göndererek DAI madenciliği yapabilirler. Ancak DAI’nin basılması, yayınlanan teminatın kullanılan DAI’nin %100’ünden fazlası olduğu anlamına gelir. Kasaya bağlı olarak, yalnızca 1 ABD doları DAI kullanmak için 1,30 ABD Doları ile 1,70 ABD Doları arasında Ethereum’a ihtiyacınız olacaktır.

TerraUSD, kullanıcıların yalnızca Terra’nın işlem ücretlerini ödemekten ve yönetime katılmaktan sorumlu yerel tokeni LUNA’yı yakarak (yok ederek) daha fazla UST oluşturabilmeleri dışında DAI ile benzer şekilde basılır.

Terra’nın kendisi, Cosmos yazılım geliştirici kiti kullanılarak oluşturulmuş, katman 1 akıllı sözleşme özellikli bir ağdır. Bu ağ, şu anda Cardano, Solana ve Ethereum’un arkasındaki dördüncü en büyük katman 1 akıllı sözleşme özellikli ağdır.

DAI, Aralık 2017’de MakerDAO tarafından yaratıldı ve onu piyasanın en eski işleyen merkezi olmayan sabit parası haline getirdi. Terra’nın TerraUSD’si (UST) ise geçen Eylül ayında piyasaya sürüldü.

TerraUSD (UST) stabil coin
TerraUSD (UST)

Terra USD’nin (UST) büyümesinin arkasında ne var?

TerraUSD’nin şaşırtıcı büyümesi, birçoğu yakın zamanda başlayan ve protokolün yanma mekanizmasındaki ayarlamalar etrafında dönen bir dizi yeni gelişme ile açıklanabilir.

Ekim ayında Terra, UST’yi basmak için gereken LUNA’yı yakmaya başlayan büyük bir yükseltme gerçekleştirdi. Bundan önce LUNA, ekosistemdeki projeleri desteklemek için bir geliştirme fonuna gönderiliyordu. Kısa bir süre sonra, daha fazla UST basmak için bu fonda kalan tüm LUNA’ları da yok eden bir teklif kabul edildi.

Bu yakma miktarının iki katına çıkarılması, bugün yaşanan dönüm noktasını kanıtladığı gibi, hem LUNA’nın fiyatı hem de UST’nin piyasa değeri üzerinde çok büyük bir etkiye sahip oldu. LUNA şu anda tüm zamanların en yüksek seviyesinden %8 düşüşle 74.53 dolardan işlem görüyor.

decrypt.co


Binance komisyon indirimlerini %20’ye çıkarttık!
Binance borsasında yüzde 20 komisyon indirimi kazanabileceğiniz bir hesap açmak için tıklayın!


En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yaptığınız yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin