featured

NEAR ve Sosyal Fayda: Kripto Yoluyla Değişim Başlıyor

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Gelişmekte olan teknolojileri kullanan ve devamlı büyüyen bir imleye sahip olan sosyal fayda girişimleri, 2022 yılında toplumu ve gezegeni iyileştirme misyonuyla önemli bir güç haline geldi. Kripto piyasasındaki birçok engele karşılık aktivizm yatırımları ile çevresel, sosyal ve yönetişim faktörlerine odaklı (ESG) fonlar, NEAR platformunda ve Web3 dünyasında gelişiyor.

2021’de 500 milyar doları aşan ESG fonları, inovasyon yoluyla sürdürülebilir bir gelecek için cesur hamleler yapıyor. Geleneksel piyasaların ötesinde bu fonların, öncelikleri, kriptonun uygulamada çevreye zararlı olduğu fikirleriyle mücadele ederken. blok zincir kullanmak ve daha iyi bir gelecek için fayda sağlamaktır.

Sürdürülebilir ve sonsuz şekilde ölçeklenebilir bir blokzincir olan NEAR Protocol, iklim değişikliğiyle mücadele eden sosyal girişimler için ideal bir platformdur. Bu projeler, NEAR’ın iklime zararsız olduğunu ve işi, yaratıcılığı ve toplumu daha kapsayıcı ve sürdürülebilir bir gelecek için yeniden tasarlamak için hibeler sağlamaya kararlı olduğunu biliyor.

Yetersiz hizmet alan müzisyen topluluklarını güçlendirmek ve büyük tarımı değiştirmekten, dünyayı iyileştirmeyi destekleyen projelere ve topluluk temelli yönetişimde yeni bir yol açmaya kadar, sayısız sosyal fayda girişimi, NEAR’a yöneliyor. Bu projeler, Vakfın hedefiyle uyumlu küresel bir topluluğun son derece önemli yapı taşlarıdır. Zira dünya genelinde insanlara fayda sağlayan topluluk odaklı inovasyonu mümkün kılmak için mücadele ederler.

Blokzincir ile sanata hayat vermek

2021’de Nijerya, Kamerun ve Kanadalı sanatçıların ortak bir projesi olan Chapter One (C1) Foundation hızla büyüdü. DAO Records ve NxM hayır kurumu altında bir iş birliği yolu olarak başlayan hareket, topluluğu “daha az şanslı olan diğer sanatçılara yardım etmeye teşvik eden” bir grup sanatçıya dönüştü.

NFT satışları yoluyla fon üreten C1, “blokzincir ve NFT’ler aracılığıyla gelir kaynakları oluşturmak için gereken araçları sağlayarak daha az şanslı olanlar için fırsatlar yaratmayı” amaçlıyor. Proje, geleceği parlak sanatçılara sanatlarına hayat vermek için gereken araçları, becerileri ve kaynakları sağlıyor. Kayıt ve sanat tesisleri kurmada kök salmış olan C1, bu alanları başka türlü erişimi olmayacak kişilerin kullanımına sunar.

Sanatçılara, konseptten sonuca kadar vizyonlarını gerçekleştirmeleri için ihtiyaç duyulan araçları sağlayan fon, risk altındaki gençler ve marjinalleşmiş yaratıcı topluluklar için artık güvenli, yaratıcı alanlara erişim sağlıyor. NEAR’da faaliyet gösteren bu yenilikçi bölge, içerik oluşturucuların sanat ve eğlence sektörü bilgilerini geliştirmeleri için bir platform görevi de görüyor.

Değiştirilemez Doğa

NEAR’da, iklim sorunlarıyla mücadele eden bir dizi proje, blokzincir teknolojisinden yararlanıyor. Topluluk odaklı bir proje ve DAO olan SISU, Web3 finansman mekanizmaları aracılığıyla yeryüzü restorasyon projelerini destekliyor. İklim konusunda çalışan küresel organizasyonlar ağı olarak faaliyet gösteren SISU, girişimlerini desteklemek yoluyla sanatçı ve geliştiricileri, katkıda bulunmaları ve gelir elde etmeleri için bir araya getiriyor.

SISU, halka açık sanat ve hikaye anlatımı yoluyla ekolojik projeleri ve girişimleri ilerletmek adına çok paydaşlı, pazar odaklı yeryüzü restorasyon projelerinin topluluklarını oluşturmak için blokzincir kullanır. Web3 destekli bir “insan güvenlik ağı” olarak tasarlanan SISU, dünya çapında yerel toplulukların somut restorasyon ve koruma projelerini destekler.

İnsanların gıdaya ulaşma yöntemini değiştirmek

Lizbon merkezli Raiz, sosyal ve ekolojik faydaya farklı bir bakış açısı getiriyor. Bu proje, az kullanılan kentsel alanlarda dikey çiftlikleri – dikey olarak tasarlanmış bölümlerde mahsul yetiştirme uygulaması – finanse etmek için NFT’leri kullanır. Emiliano Gutierrez tarafından kurulan Raiz’in misyonu, kentsel alanları, yerel topluluklar ve restoranlar için gıdaların yetiştirilmesi ve toplanması için merkez üssü haline getirmektir.

Raiz, hasat edilmiş gıdaları, küresel pazarlara taşıyan tarım endüstrisinin atıl iş modeline şiddetle karşı çıkıyor. Proje, yerel topluluğa bu sürdürülemez modeli değiştirmek için mahsullerindeki doğal tadı ve besin maddelerini korumak suretiyle yeni bir odak noktası sunuyor. Dikey tarım devriminin bir parçası olarak Raiz, gezegenimizi doğrudan etkileyen sürdürülebilir teknoloji aracılığıyla bitki büyümesini optimize ederek kontrollü çevre tarımı öneriyor.

Raiz, verim elde etmek ve “değişime cesaret edenler için tokenize etki” sunmak adına NEAR destekli NFT’leri kullanıyor. Raiz, NFT’ler aracılığıyla, geleneksel tarım ve endüstriyel tarım pazarlarında önemli sorunlar olan karbon emisyonları ve su tasarrufu gibi etki ölçümleriyle bağlantılı bitkilerin dijital sanat eserlerini yapıyor ve piyasaya sürüyor.

Küresel ölçekte olumlu sosyal değişimi destekleyen DAO’lar

Kin DAO, gıda güvensizliği, evsizlik, yoksulluk, bölünmüş topluluklar ve iklim değişikliği gibi acil sorunlara çözüm arayan gerçek dünyadaki bir kooperatiften doğdu. Kin DAO’nun kurucuları Asya Abdrahman ve Adrian Bello, 2021’den beri sanat, yenileyici inovasyon ve toplu arazi yönetimine yönelik aktivizm yatırımlarını kolay hale getirmek için blockchain kullanıyor.

Kin DAO, Haziran 2022’de çevrimiçi köy inşası ve IRL’nin kavramsal bir sanat sergisi olarak deneyimlenmek üzere tasarlanan bir yıllık bir proje olan Primordia DAO’yu duyurdu. Bay Area sanat topluluğu üyeleri tarafından kurulan Primordia, sanat temelli toplulukları veya permakültür gibi yenileyici sistemleri destekleyebilecek bir ağ gibi merkezsiz sistemler geliştirmek için NEAR’ın akıllı sözleşmelerini kullanır. Kurucuları, 50.000 kişiye hizmet veren ve giderek artan sanat ve eğitim programları oluşturmuş durumda.

Proje, ortak hedeflere ulaşmak amacıyla birlikte çalışabilmeleri için yıl sonuna kadar 100 DAO’yu NEAR’a dahil etmek istiyor. Toplum, yenilenme ve topluluk temelli yönetim alanlarına geçiş yaparken, Primordia, küresel koordinasyon ve yaratıcı topluluk özerkliğinin geleceği için çok önemli bir kullanım örneği sergiliyor.

Temelden başlayan değişim misyonu

Gelişmekte olan küresel topluluk, NEAR Vakfı’nın dünya vatandaşlarının hayatlarını iyileştirme misyonunu bir sonraki seviyeye taşırken, NEAR, değişimin temelden başladığını kabul ediyor. Bu amaçla, misyonunu gerçekleştirmek ve sürdürülebilir teknoloji için bir model olarak hizmet etmek için benzeri görülmemiş adımlar atıyor.

NEAR’ın blokzincir ölçekleme teknolojisi Nightshade, hesaplamayı paralel “parçalara” bölerek zaten çok ucuz, olağanüstü hızlı, inanılmaz güvenli ve çevre dostu platformu optimize ediyor. Temeldeki hisse kanıtı (PoS) mimarisi, NEAR Protokolünü diğer blokzincirlerden daha çevre dostu hale getiriyor.

NEAR Foundation, başlangıcından itibaren kendisini iklim-nötr olarak sertifikalandırmaya adadı. 2021’de vakıf, karbon ayak izini değerlendirmek için küresel iklim çözümleri sağlayıcısı olan South Pole ile anlaştı. NEAR’ın karbon ayak izi, NEAR Vakfı, NEAR Protokolü üzerinde çalışan tüm çalışanlar, yükleniciler ve tüm doğrulayıcılar arasında yılda 174 ton CO2 ile Bitcoin’den 500.000 kat daha fazla karbon verimlidir.

NEAR, ayrıca karbondioksit dengeleme projeleri aracılığıyla açığa çıkan egzozun tamamını telafi etmeyi taahhüt eder. Bu kapsamda platformda tamamlanan her işlemle NEAR, karbon nötrlüğü elde etmek için birden fazla kıtada ağaç dikiyor.

Ömür boyu sürecek taahhütler, henüz başlangıç aşamasında

Bu projeler, buzdağının sadece görünen kısmı. NEAR topluluğunun sosyal değişimi teşvik etme misyonu, ölçek ve hırs açısından küresel bir yaklaşım. Topluluk büyüdükçe, en acil sorunlarımıza gerçek çözümler bulmak için giderek daha fazla insan birlikte çalışıyor.

NEAR’da faaliyet gösteren her DAO veya diğer topluluk temelli girişimler, kriptonun yalnızca bir finansal piyasa olmadığını herkese kanıtlıyor.

NEAR’ın sosyal iyiliği teşvik etme taahhüdü hakkında daha fazla bilgi edinmek için bizi izlemeye devam edin. Önümüzdeki ay boyunca, pozitif değişim için bir araç olarak kriptonun dinamik yönlerine odaklanacağız. Web3, geçmişte marjinalleştirilmiş toplulukların bulmasına yardımcı oluyor. Onların sesi yükselmeye başladıkça ve misyon geliştikçe NEAR, dünya çapında yeni bir topluluk ve aktivizm olarak ortaya çıkarıyor.

Şimdi NEAR topluluğuna katılın:

Website | Twitter | Reddit | Youtube | Medium | Discord

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin