featured

Kripto paralar nasıl vergilendirilir? “Kripto Varlık Yasası” kapsamında son güncellemeler

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Kripto paralar nasıl vergilendirilir veya Bitcoin nasıl vergilendirilir soruları kripto para yatırımı yapanların merak ettiği hususlardan biridir. Yeni çıkan Kripto Vergi Yasası, konuya belli oranda açıklık getirmesine rağmen vergi alanında henüz kesinleşmiş bir kanun söz konusu değildir. Ancak yeni çıkan vergi yasası ile birlikte kripto vergi yasası ve kripto vergi düzenlemesi konusunda çalışmalar yapılacağı öngörülüyor.

Bununla birlikte kripto varlıkların veya Bitcoin’in vergilendirmeye konu olup olmaması gerektiği ile ilgili tartışmalar var. Vergilendirme hakkında açıklamalarda bulunan Kolejli İşadamları Derneği Üyesi ve Angora Yeminli Mali Müşavirlik A.Ş Genel Müdürü Faruk Gürsel Koçak, titiz bir çalışma yapılması gerektiğini ifade etti.

“Kripto Vergi Yasası” kapsamında vergi alınacak mı?

Haziran 2024’te gündeme kabul edilen Kripto varlık Yasası kanunu Türkiye’de kripto varlıklara yönelik birçok tartışmalı konuya açıklık getirdi. Yatırımcıyı koruyan bu yeni kanun teklifinde kripto hizmet sağlayıcılar konusunda kesin kararlar alınırken kripto vergi yasası ne zaman çıkacak gibi sorular da gündeme geldi.

Bitcoin nasıl vergilendirilir

Kripto vergisi son dakika bilgilerine göre yeni çıkan (Haziran 2024) yasa kapsamında yatırımcılardan vergi alınması yönünde bir düzenleme yer almadı. Ancak Türkiye kripto vergi yasası kapsamında hizmet sağlayıcılardan gelir alınmasına yönelik bir düzenleme var. 

Buna göre Türkiye’de hizmet sunacak platformlar, her yıl faiz gelirleri dışında diğer tüm gelirlerin yüzde 1’ini kapsayacak bir ödeme yapılacak. Gelirin yüzde 1’i Sermaye Piyasası Kuruluna (SPK) verirken yüzde 1’i TÜBİTAK bütçesine aktarılacak. Bu yüzde 1’lik ödeme hizmet sağlayıcılar için kripto vergi ne kadar ve kripto vergi oranı sorusunun da cevabı olur. 

Osman Çelik: “Teklifte yok ama çalışmalar sürüyor”

Yeni çıkan kanun kapsamında yatırımcılar için kripto vergi oranı veya Bitcoin vergilendirmesi söz konusu değildir. Ancak Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Osman Çelik, kripto varlıklara ilişkin teklifte vergi konusunun olmadığını ancak sektörden yoğun bir talep olduğunu belirterek, “Yerli ve yabancı yatırımcıyı kaçırmayacak, rahatsız etmeyecek bir düzenleme için çalışma sürdürülüyor, önümüzdeki dönemde açıklama yapılacaktır.” dedi. 

“Vergiyle ilgili ilerleyen süreçlerdeki gelişmeler zaten gündeme gelecektir, ama Türkiye’nin bu anlamda ‘Vergi cenneti olacağız’ söylemi de tam olarak doğru değil. Çünkü yabancı ülke vatandaşları da biliyorsunuz kendi ülkelerinde vergi uygulamalarına tabiler ve Türkiye’deki kazançlar da buralara tabi olacak.” dedi.

Bitcoin nasıl vergilendirilir konusunda çalışma yapılmalı

Türkiye kripto vergisi konusu ile ilgili açıklamalarda bulunan Faruk Gürsel Koçak, Bitcoin’in Türkçe’de karşılığının olmamasının bir takım anlam kargaşasına yol açtığını dile getirdi. Koçak şu ifadeleri kullandı:

Bitcoin’e para dersek ülkemizde paranın kontrolü ve basımı (emisyon) Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nda. Paradan kazanç elde etmek faize girmekte ve faiz gelirleri banka kanalıyla elde edilirse stopaja (yüzde 15) tabii. Bitcoin’e emtia dersek (ki en yüksek ihtimal bu) karşımıza bu defa Maliye Bakanlığı ve Gelir İdaresi Başkanlığı çıkıyor. Emtia kazançlarında üç yol var. Bitcoin’e menkul kıymet dersek karşımıza bu defa SPK çıkmakta. Ülkemizde menkul kıymetlerin vergilendirilmesi menkul kıymetin kimin tarafından alınıp satılmasına bağlı. Özetle, Bitcoin’e yatırım yapanların kazançları nasıl vergilendirilecek halen bir muamma. Vergilendirme yöntemi tespit edilirken, ilgili vergi kanunlarına en küçük bir aykırılık olasılığını bile göz önüne alan titiz bir çalışma yapılması gerektiğini düşünüyoruz.

Bitcoin emtiaya daha yakın

Kripto paraya isim verilmesi konusunda üç isim üzerinde durulduğunu biliyoruz. Bitcoin nasıl vergilendirilir konusunda çalışma yürüten uzmanlar, Bitcoin’in Emtia olarak kabul edilmesinin daha mümkün olduğunu söylüyor. İkinci ve üçüncü seçenekler ise ‘menkul kıymet’ ‘para’ olarak adlandırmak. Merkez Bankası ve SPK’nın tutumu Türkiye’nin kripto para birimlerini “Emtia” olarak kabul edebilme ihtimalini güçlendiriyor.  Bitcoin’e isim koyulmasının bu kadar önemli olmasının sebebi ise Maliye’nin vergi alabilmesi için o şeyi isimlendirmesi gerektiği.

Sonuç olarak kripto veya Bitcoin vergisi Türkiye‘de henüz bir sisteme oturtulmamış olmasına rağmen önümüzdeki günlerde konuyla ilgili düzenlemelerin önü açık bırakıldı. 

Sık Sorulan Sorular

Güncel düzenlemelere göre Devlet Bitcoin’den vergi alıyor mu sorusunun cevabı şu an için hayırdır. Ancak ilerleyen günlerde yeni bir kripto düzenleme yasası kapsamında verilendirme olmasına olası gözle bakılıyor.

Yasalar kapsamında açıklanmamış olmasına rağmen Bitcoin ve kripto paralar üzerinden elde edilen gelirler ile ilgili bir oran söz konusu değildir. Buna bağlı olarak Bitcoin nasıl vergilendirilir sorusuna net bir yanıt verilemez. Ancak vergi oranlarının kazanca bağlı olacağı düşünülüyor.

 

 


Yazı içeriğindeki bilgiler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yaptığınız yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


Your email address will not be published. Required fields are marked *