featured

Kripto para yakma işlemi nedir ve fiyata nasıl etki eder?

service service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kripto Para Haber – Gerçek dünyadaki bir varlığa sabitlenmedikçe, bir kripto para biriminin fiyatını uzun vadede sabit tutmak neredeyse imkansızdır. Piyasadaki tokenların çoğu için durum böyle olmadığı için, piyasada fiyat düşüşleri oldukça yaygın. Ancak bir kripto arzının bilinçli olarak artırılabileceği yollar var. Böyle bir yöntem de yakma işlemi olarak bilinir. Peki, yakım bir kriptonun fiyatını tam olarak nasıl etkiler?

Kripto para yakma işlemi nedir?

Kripto para yakım işlemi; bir miktar tokenın yalnızca para alabilen yani geri gönderme yapılamayan bir cüzdana taşınmasıdır. Hiç kimse bu cüzdanların özel anahtarlarına erişemez. Bu nedenle kripto gönderildikten sonra asla kurtarılamaz. Kripto burning işlemi esasen kripto para birimini yok eder ve onu kalıcı olarak dolaşımdan çıkarır.

Kriptolar neden yakılıyor?

Kripto para birimlerinin fiyatını etkileyen en büyük faktörlerden biri arz ve taleptir. Kripto piyasası, büyük ölçüde yatırımcıların talebine dayanır ve arz-talep dengesi kolayca bozulabilir. Bir tokenın talebi, arz artmaya devam ederken düşerse fiyatı bir miktar darbe alabilir, hatta ciddi şekilde düşebilir.

Ancak kripto burning, bir tokenın fiyatının bir dereceye kadar iyileşmesine yardımcı olabilir. Bunun nedeni oldukça basittir, yakma işlemi dolaşımdaki arzı azaltır. Daha düşük bir arz, artan bir kıtlık anlamına gelir. Bu da daha yüksek talep ve değerde bir artış ile sonuçlanır.

kripto para yakma

Bunun fiyatı etkilemesi için büyük miktarda kriptonun yakılması gerekiyor. Ve eğer bir tokenın sınırlı kaynağı varsa buna daha da yaklaşır. Bunun sonucunda geliştiriciler büyük bir yakma yapmaktan çekinebilirler. Yatırımcıları ödüllendirmek veya teşvik etmek için kripto para birimleri de yakılabilir. Bir kriptonun fiyatı arttığında, bu daha fazla kişiyi yatırım yapmaya teşvik edebilir, talebi artırabilir ve fiyatı daha da yükseltebilir.

Kısaca kripto para yakma nedenleri

  • Arzı düşürüp piyasa değerini arttırmak
  • Enflasyona karşı token değerini korumak
  • Konsensüs sürecini gerçekleştirmek
  • Topluluk desteğini canlı tutmak
  • Likiditeyi sağlamak

Son olarak proof-of-burn (PoB) konsensüs mekanizmasına uygun olarak yakma işlemi gerçekleştirilebilir. PoB hem madencilerin ağ içinde iyi niyetli olmasını sağlamak hem de Bitcoin ve Dogecoin gibi şirketler tarafından kullanılan popüler proof-of-work (PoW) mekanizmasının endişe verici derecede yüksek enerji tüketimiyle mücadele etmek için periyodik yakma kullanır.

Hangi tokenlar yakılıyor? İşte 4 örnek

1.Binance Coin

Binance, yerel tokenı kullanan iki blockchaine de ev sahipliği yapıyor: Binance Coin (BNB). Binance Coin’in geliştiricileri, Otomatik Yakma (Auto-Burn) olarak bilinen iki mekanizma kullanarak üç ayda bir yakma işlemine ev sahipliği yapıyor. Otomatik Yakma sonunda dolaşımdaki toplam BNB arzını yarıya indirecek ve 100 milyon BNB’yi silecek. Bu da BNB’nin fiyatının hiçbir zaman çok fazla düşmemesini ve en azından fiyatını korumasını sağlayacaktır.

Otomatik yakma mekanizması, BNB fiyatına ve blok numarasına göre yakılan token sayısını değiştirir. Bu da hiçbir zaman aşırı veya yetersiz yanma olmayacağı anlamına gelir. Bu noktada, bu büyük yanıkların BNB’nin fiyatı üzerinde büyük bir olumlu etkisi olmadı.

2.Shiba Inu

2021’de Ethereum’un kurucu ortağı Vitalik Buterin, yaratıcıları tarafından Shiba Inu coinin arzının yüzde 50’sini gönderdi. Gerçekten de büyük bir hareket. Ancak şaşırtıcı bir şekilde Buterin, aldığı SHIB token’larının yüzde 90’ını yakmaya karar verdi. Toplamda 400 trilyondan fazla SHIB yakıldı. Bu da o sırada yaklaşık 7 milyar dolar ediyordu. Kalan yüzde 10’luk kısım ise hayır kurumlarına bağışlandı. Buterin, bunu SHIB ekosisteminde merkezi bir güç olarak görülmemek için yaptığını iddia etti. Dolayısıyla bu devasa yakım işleminin arkasında herhangi bir finansal hedef yoktu.

3.Terra

Mayıs 2022’de, Terra Labs’ın LUNA ve UST kriptoları, iki token arasındaki fiyat dengesinin yıkılmasının ardından feci bir çöküş yaşadı. Bu büyük mali kayıplara neden oldu. Hem yatırımcılar hem de destekçiler, bir dereceye kadar iyileşmesine yardımcı olmak için LUNA’nın büyük çapta yakılmasını önermeye başladılar. Terra’nın LUNA’yı tamamen basmayı bıraktığı düşünüldüğünde, bu tamamen kötü bir fikir değil (en azından teoride).

Ancak Terra’nın kurucusu Do Kwon, pek de bu fikrin yanlısı değildi. Ancak bu Terra meraklılarının kriptolarını yakmalarını engellemedi. Kwon sonunda kamuoyu baskısı altında bocaladı ve Twitter’da Terra sahipleri için herkese açık bir yakma adresi paylaştı. Ancak LUNA’yı yakmanın faydalı olmayacağı konusunda uyardı. Yine de çoğu Kwon ile aynı fikirde değildi. Birçok kişi arzı azaltmak ve değerini artırmak için LUNA’yı yakmaya devam ediyor.

4.Ethereum

Ağustos 2021’den bu yana, piyasadaki en büyük altcoin olan Ethereum büyük miktarlarda token yakıyor. Şimdiye kadar milyarlarca dolar ETH yok edildi. Ethereum geliştiricilerinin ETH tokenını bu kadar büyük ölçekte yakmaya başlamasının birkaç nedeni var. İlk olarak, bazıları madencilik sisteminden yararlanarak ödüllerini artırmaya çalıştığından, Ethereum’un madencilerine verilen ödülleri azaltma amacı vardır.

İkinci neden, Ethereum işlem ücretlerini dengelemek için ETH yakılması. Ve elbette, ETH yakmak arz artışını azaltabilir (bunun için toplam sınır yoktur, yalnızca yıllık 18 milyon ETH sınırı vardır), bu da fiyat artışına neden olabilir.

Kripto para yakma işlemleri fiyatları kontrol eder

Kripto para birimini yakmak, değer artışı için garantili bir yol olmasa da doğru zamanda yapılırsa faydalı olabilir. Bunun da ötesinde token yakma, ücret tutarlılığı ve yatırımcı memnuniyeti dahil olmak üzere bir dizi başka olumlu sonuca neden olabilir. Bu nedenle kelimenin tam anlamıyla para yakmak aptalca görünse de sonuçlar genellikle düşündüğünüzden çok daha etkileyici olabilir.

Sık Sorulan Sorular

Kripto para yakma işlemi, kısa vadeli fiyat hareketlerini tetiklediği için yüksek oynaklığa neden olabilir. Bunun yanında token değerinin yükselmemesi hâlinde değer kaybı yaşanabilir ve kripto paranın uzun vadeli hedeflerini aksatabilir.

Kripto para yakma işleminden sonra token fiyatının yükselip yükselmeyeceği birçok faktöre bağlı olarak değişir. Ancak piyasada token arzı düştüğü için talebin artması durumunda fiyat artışı yaşanabilir.

Otomatik yakma, tutarlı ve sistemli bir şekilde tokenleri piyasadan çekme işlemine denir. Bu sistemde belli faktörlere bağlı olarak planlanan yakma işlemi önceden belirlenen tutarda coini piyasadan çeker.

 

 


Yazı içeriğindeki bilgiler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yaptığınız yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir