Kripto Para Haber – Kripto para piyasası, şu anda 997 milyar dolar değerinde. Yani mevcut kripto kışı sebebiyle yeniden 1 trilyon doların altına düştü.
Piyasa lideri olan Bitcoin’in değeri, 14 Temmuz’dan bu yana ilk kez 20,000 dolar seviyesinin altına geriledi.
Mayıs, haziran ve temmuz aylarının başında piyasalara hâkim olan korku geri döndü. Yatırımcılar, Federal Rezerv’in son 40 yılın en yüksek seviyesi olan enflasyonla mücadele için agresif bir şekilde faiz oranlarını artırmasıyla ekonominin resesyona girebileceğini düşünüyor.
Bu korkular kripto para piyasasındaki volatiliteyi yoğunlaştırdı. En başından beri, kripto para piyasası boğa koşuları ve ardından genellikle eşit derecede güçlü aşağı hareketler gördü. Düşüşler bir süre devam ettiğinde, piyasanın kripto kışına girmesinden bahsedilebilir.
2009’da Bitcoin’in ortaya çıkışından bu yana birkaç kez bu durum yaşandı. Ancak başlangıçta, kripto kışından ziyade patlayan kripto balonlarından bahsediyorduk. Şimdi, en uzun ve en önemli iki kripto kışı dönemlerine bir bakalım.
Ocak 2014 – Şubat 2017
6 Ocak 2014’te Bitcoin 1,000 dolar civarında işlem görüyordu. Ertesi gün fiyatlar ani bir şekilde düştü ve 2 Şubat 2017’ye kadar toparlanmadı. Yaklaşık 37 ay süren bu kripto kışına, kripto endüstrisinin imajını uzun süre lekeleyen Mt. Gox skandalı neden oldu.
En eski ve en büyük Bitcoin borsalarından biri olan Mt. Gox, Şubat 2014’te ortadan kayboldu. Bazı güvenlik ihlalinden birkaç gün sonra, firma para çekme işlemlerini askıya aldı ve yaklaşık 850,000 adet Bitcoin’ın kaybedilmesine neden oldu. Bu Bitcoin’lerin birçok sahibi hâlâ paralarını geri alamadı.
CoinGecko’nun verilerine göre bu kripto kışında, Bitcoin fiyatı yaklaşık %79 oranında bir düşüşle 210 dolara kadara geriledi.
Daha sonra ise Bitcoin’in fiyatı toparlandı ve 2 Şubat 2017’de 1,000 dolar eşiğinin üzerine çıkarak 1,015 dolara ulaştı. 2011’deki kripto balonunun patlamasından farklı olarak, 2014’te Bitcoin’in yaklaşan ölümü hakkında daha az konuşma yapıldı.
Ocak 2018 – 2020 Aralık Ortası
Bu kripto kışı neredeyse üç yıl sürdü.
Bitcoin, Temmuz 2017 ile Aralık 2017 ortası arasında 2,000 dolar seviyesinde işlem görürken dokuz kattan fazla artarak 19,000 dolara yükseldi. 17 Temmuz’da fiyat 20,000 dolarlık sembolik eşiğe ulaştı.
Ancak Ocak 2018’den itibaren çöküş geldi. Birkaç gün içinde fiyat 10,000 dolar seviyesini gördü. Piyasa liderinin fiyatı, Aralık 2018’de yaklaşık 3,400 dolara düştü. Bu da bir yıl içinde %80’den fazla değer kaybettiği anlamına geliyor.
Boğa koşusu, yatırımcıların nihayet kollarını ve cüzdanlarını Bitcoin’e açmaya başlamasıyla körüklendi. O kadar popülerleşti ki Bitcoin her yerdeydi; şehirde sohbetlerde, arkadaşlarla partilerde, işte vs.
Bu aynı zamanda, 30 yaşına gelmeden emekli olmaktan bahseden ilk kripto milyonerlerinin dönemiydi. Ancak bu ilk yatırımcılar Bitcoin’lerini nakde çevirmeye başladığında fiyatlar düştü.
Bitcoin, Aralık 2020’de 20,000 dolar seviyesine geri döndü.
Bu arada, CoinGecko verilerine göre en büyük altcoin Ethereum, Ocak 2017’de 9 dolardan Ocak 2018’de 1,000 dolara kadar yükseldi. Bu, piyasa değerine göre 2 numaralı kripto para birimi için olağanüstü bir artıştı.
Ancak Ethereum fiyatı daha sonra 2018 Aralık ortasında 87 dolara düştü. Ve 3 Ocak 2021’e kadar ise 1,000 dolara geri dönemedi.
2022 ve sonrası
Bitcoin, 10 Kasım 2021’de 69,044 dolarda bulunan rekor seviyeye ulaşmasından bu yana %71 oranında değer kaybetti.
Ethereum ise, aynı dönemlerde tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 4,878 dolardan %70’lik bir çöküş yaşadı.
Bu yazının yazıldığı sırada Bitcoin 19,864 dolar civarında iken, Ethereum ise 1,451 dolar civarında işlem görüyor.
Fiyatların düştüğü bu dönem yalnızca 10 aylık bir süreçtir. Ancak yatırımcıların acısı büyüktür. Bu düşüş hızında, eğer mevcut kripto kışı üç yıl sürerse, yatırımcılar her şeyi kaybetme riskiyle karşı karşıya kalacaklar.
Mevcut kripto kışı, kesinlikle ufukta olası bir durgunluk korkusundan değil, aynı zamanda kripto endüstrisindeki sorunlardan da kaynaklanıyor.
Bu sorunların en büyüğü, önde gelen kripto borç verenlerin çoğunlukla aynı hedge fonuna, Three Arrows Capital veya 3AC’ye borç verdiklerine dair bilgileri açıklamamalarına neden olan şeffaflık eksikliğidir.
Bu hedge fonunun zorlukları sektörde yankılandı ve bir likidite krizine neden oldu: Kripto borç verenler Voyager Digital ve Celsius Network, Bölüm 11 iflası için başvuruda bulundu.
Aynı zamanda, yatırımcıların paniğe kapılmasına ve aynı anda kardeş kripto para birimleri olan Luna ve UST’de paralarını geri çekmelerine neden olan şeffaflık eksikliği, sektördeki birçok oyuncu için yıkıcı bir domino etkisini tetikledi.
Ancak kripto para birimlerinin mevcut durumu, borsa ile daha sıkı bir korelasyona da işaret ediyor. Bu, borsadaki düşüşü satın alan yatırımcıların aynı şeyi kripto para birimleri için de yapabileceği anlamına geliyor.
Ayrıca, Main Street kripto para birimlerini biraz daha iyi tanıyor. Bu da diğer perakende yatırımcıları piyasaya beklenenden çok daha erken dönmeye ikna edecek gibi görünüyor.
Binance komisyon indirimlerini %20’ye çıkarttık!
Binance borsasında yüzde 20 komisyon indirimi kazanabileceğiniz bir hesap açmak için tıklayın!
En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan, Twitter hesabımızdan ve YouTube kanalımızdan takip edebilirsiniz.
Yazı içeriğindeki bilgiler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yaptığınız yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.