Kripto Para Haber – Kripto para piyasası her zaman inanılmaz derecede değişken olmuştur. Ancak düşüşler de her zaman satın alma fırsatları olmuştur. Parachains yakın zamanda Polkadot’ta işleme başladı. Bu da geliştiricilerin artık platformda akıllı sözleşmeler ve dApp’ler kullanabileceği anlamına geliyor.
Ethereum tabanlı DeFi protokolü Yearn Finance, kısa süre önce Fantom’da işleme başladı. Bu da yatırımcıların blockchain’de daha yüksek hızlardan ve daha ucuz ücretlerden yararlanmalarını sağladı.
Şu anda, kripto piyasası toplamda 1,7 trilyon dolar değerinde. Etkileyici görünse de, bu rakam aslında Kasım 2021 tarihindeki 3 trilyon dolarlık en yüksek seviyesinden %43 oranında daha düşük. Diğer bir deyişle, piyasa sadece birkaç ayda 1,3 trilyon dolar değer kaybetti. Bu nedenle riskten kaçınan yatırımcılar kripto para birimlerinden uzak durmalıdır. Ancak aşırı fiyat dalgalanmalarını paniğe kapılmadan idare edebilenler için son zamanlardaki satışlar bir satın alma fırsatı yaratıyor.
Bunu akılda tutarak, birçoğu uzun vadeli yatırımlarda kazandırabilecek bir sürü ilginç blockchain projesi var. Ama TheMotleyFool’dan Trevor Jannewine adlı yazara göre Polkadot (DOT) ve Fantom (FTM) en heyecan verici iki kripto para birimi. Bunlar, Ethereum gibi, merkezi olmayan bir uygulama ve finansal hizmet ekosistemi yaratmayı hedefliyorlar. Her ikisi de 2022 yılı ve sonrasında önemli ölçüde fiyat artışı yaşayabilecek güçlü büyüme stratejileri uyguluyorlar.
1.Polkadot
Polkadot, Ethereum’un kurucu ortağı ve Web3 Vakfı’nın kurucusu Gavin Wood tarafından başlatılan iddialı bir projedir. Ethereum’u geliştirmek isteyen Wood, Polkadot’u birlikte çalışabilir blockchain’leri içeren bir ekosistemden oluşan yüksek düzeyde ölçeklenebilir bir akıllı sözleşme platformu olarak tasarladı. Başka bir deyişle Polkadot, her biri verileri ve varlıkları hem dahili hem de harici olarak paylaşabilen bir ağdır.
Polkadot’un özünde, Proof of Stake (PoS) ile güvence altına alınan ve tüm platformu düzenlemekle görevli bir blockchain bulunur. Bu zincire bağlı, her biri merkezi olmayan uygulamaları (dApps) ve merkezi olmayan finans (DeFi) hizmetlerini destekleyebilen, parachain olarak bilinen çok sayıda programlanabilir blockchain’i vardır. Bazı parachainler, Ethereum gibi harici blockcahin’lerle bile köprü kurabilir.
Kasım ayında Polkadot, geliştiriciler için parachain’leri açık artırmaya çıkarmaya başladı. Süreç tamamlanmış olmaktan şu anda oldukça uzak. Çünkü zincire sadece beş parachain bağlandı. Ancak bu sayı 11 Mart 2022’ye kadar 11’e ulaşacak. Polkadot zaman içinde 100 parachain’i desteklemeyi hedefliyor. Bu noktada, ağ verimi saniyede 1 milyon işlemi (TPS) aşabilir. Bu işlemler 60 saniyeden daha kısa sürede tamamlanabilir. Karşılaştırıldığında, Ethereum şu anda 14 TPS’yi kontrol edebiliyor ve platformun işlemleri tamamlamak için genellikle altı dakikaya ihtiyacı var.
Moonbeam’in dahil edilen ilk parachain projelerinden biri olması önümüzdeki aylarda Polkadot’un büyümesini hızlandırabilir. Moonbeam, özellikle, Ethereum üzerinde akıllı sözleşmeler oluşturmak için kullanılan programlama dili olan Solidity ile uyumludur. Bu, geliştiricilerin artık Polkadot’ta Ethereum tabanlı dApps ve DeFi ürünlerini dağıtabileceği anlamına geliyor.
Polkadot, Aralık ayında ilk parachain’leri kullanmaya başladığından beri cesaret verici bir ivme yakaladı. Halihazırda, platforma 800 milyon doların üzerinde yatırımla on üçüncü en popüler DeFi ekosistemi olarak yer alıyor. İleriye dönük olarak, daha fazla parachain eklendiğinden ve Polkadot’un ekosistemi büyümeye devam ettiğinden, daha fazla insan platformdaki ürünleri benimseyecektir. Buna karşılık bu, Polkadot’un yerel kripto para birimi olan DOT için olan talebi artıracak ve fiyatını yükseltecek. DOT fiyatı tüm zamanların en yüksek seviyesinin %66 oranında altındayken, bu kripto para birimi 2022 ve sonrasında bir boğa koşusuna hazırlanıyor olabilir.
2.Fantom
Fantom, çoğu blockchain’de eksik olan iki özellik olan ölçeklenebilirlik ve birlikte çalışabilirlik için tasarlanmış akıllı sözleşmeler platformudur. Fantom’un Lachesis olarak bilinen PoS protokolü, doğrulayıcı düğümlerin işlemleri bağımsız olarak doğrulamasını sağlar. Bu da her bir düğümün diğer düğümle her işlemi onaylama ihtiyacını ortadan kaldırarak verimi hızlandırır. Bu amaçla Fantom saniyede binlerce işlem yapabiliyor ve bu işlemleri yaklaşık bir saniyede tamamlıyor.
Tabii ki bu hız, Fantom’u Ethereum’dan çok daha ölçeklenebilir kılıyor. Ancak yatırımcılar sınırlı kaynaklar için rekabet etmediği için işlem ücretlerini de düşük tutuyor. Aslında, Ethereum’daki işlemler genellikle yaklaşık 3 dolara mal olurken, Fantom’daki işlemler genellikle bir sentin yalnızca bir kısmına mal olur.
Benzer şekilde kripto para birimi, Fantom Solidity programlama diliyle uyumludur. Yani geliştiriciler Ethereum dApp’lerini Fantom blockchain’ine kolayca taşıyabilir ve bazıları bunu zaten yapıyor. Özellikle, DeFi protokolü Yearn Finance geçen ekim ayında Fantom’da işleme başladı. Yearn, getirileri en üst düzeye çıkarmak için yatırımcıların fonlarını diğer DeFi platformları arasında otomatik olarak hareket ettiren bir platform olan bir getiri toplayıcıdır. Örneğin, Yearn Finance’e USD Coin ödünç vererek şu anda %10,5 APY kazanabilirsiniz.
Ayrıca kayda değer bir gelişme olarak Fireblocks şirketi eylül ayında Fantom’a destek verdi. Bu da 500’den fazla finans kuruluşunun artık FTM token’larını güvenli bir şekilde saklayabileceği, hisselendirebileceği ve aktarabileceği anlamına geliyor. Bu özellikle önemli bir gelişmedir. Çünkü Fidelity’den yapılan araştırmalar, kurumsal yatırımcıların kripto para fikrine ısındığını gösteriyor. Ayrıca büyük para taşıyıcıları FTM ile çeşitlenmeye başlarsa, token’ın fiyatının yükselebileceğini öne sürüyor.
Daha geniş anlamda; Fantom’un yüksek hızlı, düşük maliyetli değer teklifi, şu anda platforma 9,4 milyar dolarlık yatırım yaparak onu dördüncü en büyük DeFi ekosistemi haline getirdi. Bu rakam, daha geniş DeFi endüstrisinin devam eden kripto para satışları sırasında değer kaybetmesine rağmen, yılın başından bu yana neredeyse iki katına çıktı. Geleceğe bakıldığında, daha fazla insan Fantom blockchain’inde ürünleri benimsedikçe, FTM token’ına olan talep artmalı ve fiyatını yükselmelidir.
Binance komisyon indirimlerini %20’ye çıkarttık!
Binance borsasında yüzde 20 komisyon indirimi kazanabileceğiniz bir hesap açmak için tıklayın!
En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.
Yazı içeriğindeki bilgiler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yaptığınız yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.