Venezuela hükümeti geçtiğimiz günlerde ABD’nin ekonomik yaptırımlarını aşmak için petrol ihracını Petro kullanarak yapacağını açıkladı.
Amaç ABD ambargosunun üstesinden gelmek
Venezuela merkezli basın kuruluşu TeleSUR’a göre, Venezuela Başkanı Nicolas Maduro, ülkenin petrol destekli resmi kripto parası Petro için bir kripto para sepet oluşturulacağını duyurdu. Petrol satışlarında Petro kabulüne 2019 yılında başlayacak. Cumhurbaşkanı, bu hareketin amacının ekonomiyi genişletmek ve ABD dolarına olan bağımlılığı azaltmak olduğunu söyledi.
Duyurudan önce, Maduro, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile hidrokarbon kaynaklarının ticaretini görüşmek üzere bir araya geldi. Her iki cumhurbaşkanı da, son yıllarda Venezuela ekonomisini felce uğratan petrol fiyatlarındaki düşüşle mücadele yollarını tartıştı.
Başkan Maduro, Rusya’nın zaten yuan kullanılarak diğer ürünlerle birlikte petrol ticareti yaptığını ve Venezuela’nın da Petro ile petrol ürünleri satarak aynı anlayışının benimseneceğini söyledi.
Maduro’nun en son fikri, Petro’yu ABD’nin yaptırımlarını aşmak için bir mali plan ile bir araya getirerek uluslararası pazardaki işlemlerin çeşitlendirilmesi anlayışına dayanıyor. Başkan ayrıca, bir siyasi sistem olarak değil, bir para birimi olarak gördüğü doları yerine genişleyen ve dengeli bir parasal sisteme sahip olmanın gerekli olduğunu söyledi.
El Petro se fortalece como un sólido instrumento de intercambio financiero para consolidar nuestra independencia económica. pic.twitter.com/wyKYbss9en
— Nicolás Maduro (@NicolasMaduro) December 5, 2018
Petro, ekonomik bağımsızlığımızı pekiştirmek için sağlam bir finansal değişim aracı olarak güçlendirildi.
Bir numaralı Venezuela hükümet yetkilisi de son zamanlarda yayınlanan bir twitte Petro’yu “ekonomik devrim” olarak adlandırdı. Cumhurbaşkanı ayrıca Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’ne (OPEC) verdiği desteği dile getirdi ve Aralık 2016 Viyana anlaşmasının kesilmesi ve uzatılması gerektiğini söyledi. Ülke, 175. OPEC toplantısına başkanlık edecek.
La Revolución Económica llegó con nuestra criptomoneda el Petro, para romper el cerco económico impuesto por el imperialismo. ¡Nadie nos detendrá! ➡️https://t.co/6NQx4x4cp7 pic.twitter.com/YgexvwuZEq
— Nicolás Maduro (@NicolasMaduro) December 5, 2018
Ekonomik Devrim, emperyalizmin dayattığı ekonomik kuşatmayı kırmak için kripto para Petro’yla birlikte geldi. Kimse bizi durduramaz!
Venezuela’nın kripto para birimine girmesi, birçok eleştiriye ve olumsuzluğa sahne oldu. Ülkenin çökmekte olan ekonomik krizi ile birlikte pek çok kişi hayatta kalma aracı olarak dijital para birimi aradı. Bununla birlikte, petrol destekli devlet sanal para birimi Petro’yu çevreleyen eleştirilerle hükümetin kripto para birimini uluslararası bir statüye kavuşturmaya kararlı olduğu görülüyor.
Venezuela Petro’yu yasallaştırmak için mücadele ediyor
Venezuela’nın kripto para geliştirmesi, birçok eleştiriye ve olumsuzluğa sahne oldu. Ülkenin çökmekte olan ekonomisi ile birlikte pek çok kişi hayatta kalma aracı olarak dijital paralara yöneldi. Bununla birlikte, petrol destekli resmi sanal para birimi Petro ile ilgili eleştirilere rağmen hükümet, kripto parayı uluslararası bir statüye kavuşturmaya kararlı gibi görülüyor.
Güney Amerika ülkesi, son zamanlarda Petro’yu OPEC üyeleri tarafından kabul edilen bir ödeme aracı olarak kullanma niyetini açıkladı. Hükümet teklifi 2019’da birliğe sunmayı planlıyor.
Ayrıca, ülkenin Yüksek Adalet Mahkemesi, petrol destekli kripto para birimini yasal bir ödeme aracı olarak kabul etti. Yasadan önce ise Venezuela resmi olarak Petro coini piyasaya sürmüştü ve vatandaşların coini fiat parayla satın alabilecekleri duyuruldu.
En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.
Yazı içeriğindeki bilgiler, tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yapıyor olduğunuz yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım, nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.