featured

Türkiye’de “Kripto Varlık Yasası” kabul edildi: Tüm detayları ile avantajlar ve cezai yaptırımlar

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Kripto Varlık Yasası: Bir süredir Türkiye’de gündemde olan kripto varlıklara ilişkin kanun teklifi, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda kabul edildi. İlk olarak 2023 Kasım ayında Türkiye’nin kara para aklama ve terörün finansmanına karşı duruşunu güçlendirmek için çıkarılması planlanan kanun üzerinde altı aydan uzun bir süredir çalışıldı. Geçtiğimiz mart ayında somut adımlar atılan kanın teklifi mecliste onaylandı.   
Bu kanunla birlikte kripto varlıklara ilişkin kapsamlı düzenlemeler getirilirken hizmet sağlayıcılara getirilen standartların SPK tarafından denetlenmesi kararı alındı. Ayrıca bununla birlikte kripto varlıklar ile ilgili suçlar da belli bir kapsama alınarak yatırımcı için güvence sağlandı.

Yeni kanun neleri kapsıyor?

Yeni getirilen bu kanun, Türk kripto piyasasında belirsizliği süren birçok konuyu ve kavramı netleştiriyor. Kanun içeriğinde kripto varlıkların ne olduğundan, kripto cüzdanlarına ve hizmet sağlayıcılara kadar birçok kavramın sınırları belirlendi. Böylece daha güvenilir ve şeffaf bir ortam yaratıldığını belirten yetkiler, güvenlikle birlikte sektörde düzenin sağlanacağını, bunun da hem kullanıcılar hem de hizmet sağlayıcılar için avantaj olduğunu ifade etti.

Bununla birlikte kullanıcı haklarını korumaya yönelik yeni düzenlemeler de kanun kapsamında ele alındı. Buna göre SPK özellikle kripto hizmet sağlayıcıları denetleyerek sektördeki güvenliği arttıracak. Böylece kullanıcı haklarını korumaya alacak olan SPK, piyasadaki güven ortamının yatırımı arttıracağını ifade etti. Düzenleme sayesinde kripto varlıklar daha geniş bir kitle tarafından benimsenecek ve bu da güvenin artmasında önemli bir rol oynayacak.

Kripto Varlık Yasası dâhilinde konuşan Şenol Vatansever, kripto varlıkların Türkiye ve dünya ekonomisi için büyük fırsatlar yarattığını dile getirdi. Yapılan açıklamalarda blockchain teknolojinin şeffaflıkla birlikte güven sunduğunu ve sosyal fırsatlar yarattığı ifade edildi. Ayrıca gelişmekte olan ülkeler için ekonomik kalkınmayı yükseltecek bir faktör olarak önemi vurgulandı. Blockchain teknolojisine geniş kapsamlı bir perspektiften bakıldığında dijital kimlik alanından akıllı şehirlere kadar bu teknolojinin büyük bir potansiyel taşıdığına dikkat çekildi.

Kripto Varlık Yasası ne tür fırsatlar sunuyor?

Tokenizasyon açısından şirketlere çeşitli avantajlar sağlayan yasa, farklı sektörlerde dijital mülkiyeti ve transferi kolaylaştırıyor. Şirketler ve kurumlar için yeni finansman yöntemleri belirlemek için fırsat yaratan bu yasa, modern teknolojilere uygun iş modellerinin önünü açıyor. Bu gelişmenin dijital büyümeyi hızlandırması bekleniyor. Ayrıca teknolojiye dayalı büyümenin önünü açan bu gelişme, token çıkarmak isteyenlerin önünü açacak.

Yasa kapsamında yeni cezalar da belli oldu

Yasa dışı faaliyetlere yönelik çeşitli düzenlemeler de içeren Kripto Varlık Yasası kapsamında kripto dolandırıcılığı, piyasa bozucu eylemler, bilgi suiistimali gibi durumlara karşı verilecek cezalar netleştirildi. Piyasa bozucu eylemler kapsamında 246 bin lira ile 6 milyon arasında idari para cezası verileceği açıklandı.

kripto varlık yasası kriptoparahaber

İzinsiz kripto varlık sunamaya yönelik düzenlemeler ise iki farklı yaptırımla güvenceye alındı. Buna göre izin almada hem gerçek hem tüzel kişilerin kripto hizmeti sunması hâlinde 3 – 5 yıl arasında hapsi cezası öngörülüyor. Ayrıca 5 bin ile 10 bin güne kadar adlı para cezası verilebileceği açıklandı.

Son olarak zimmet sucu işleyenlere de verilecek ceza netleşti. Buna göre zimmet suçunu işleyen veya karşına kripto hizmet sağlayıcılarının başta yönetim kurulu başkanı olmak üzere üyeleri de ceza alacak. Hizmet sağlayıcılar, ele geçirmeler ve diğer yasal yaptırım eylemleri gibi tedbirlerin uygulanmasından ve raporlanmasından da sorumlu olacak. Kanun kapsamında belirlenen hapis cezası 8 ila 14 yıl iken 5 bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılacakları açıklandı.

 


Yazı içeriğindeki bilgiler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yaptığınız yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin