featured

Kaiko kripto raporunda şaşırtıcı sonuç: Türkiye’de bu meme coin, Bitcoin’i geride bıraktı!

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Kripto para araştırmaları yürüten analiz firması Kaiko, Türk lirasının kripto sektöründe kullanım alanını ele alan bir rapor yayınladı. Rapora göre Türk lirası küresel çapta kripto para pazarında en çok kullanılan dördüncü para birimi oldu. Yine rapora göre en çok kullanılan borsa Binance oldu.

Türk lirasının ticaret hacmi 10 milyar doların üzerine çıktı

2024 yılının ilk yarısında kripto piyasasındaki Türk lirası hacmi 95 milyar oldu. Tl’nin kripto piyasasında en önemli rakibi EUR oldu ve Tl aradaki farkı azaltmaya başladı. Ayrıca rapora göre Türkiye’deki nüfusun yarısından fazlası kripto paraya yöneldi. En çok tercih edilen araçlar ise başta stabilcoinler ve meme coinler oldu.

Bitcoin, bu raporda meme coinler ve stabilcoinlerden geride kaldı. Riskli varlıklara yönelen Türk yatırımcı, aynı zamanda satabilcoinler ile yatırımlarını güvenceye almak istedi. Rapora göre USDT üzerindeki işlem çifti sayısı haziran sonunda yüzde 50 yükseldi.

kripto
2024’te Binance’de en iyi TL işlem çiftleri / Kaynak: Kaiko

Binance’de yer alan yatırımlar incelendiğinde yalnızca 2024 yılında 22 milyar dolardan fazla USDT-TRY yatırımı yapıldı. Meme coinler alanında ise PEPE-USDT çifti en 4 milyar dolarla bir sonraki en çok tercih edilen varlık oldu.

Türkiye’de kripto benimsenmesini yükselten faktörler

Kaiko raporu, Türk lirasının 2020 ile 2023 arasında sürekli değer kaybetmesi ve devalüasyonun kötüleşmesinin Türkiye’de kripto paraların benimsenmesinde etkin bir rolü olduğunu açıkladı. Yüksek oynaklıkla birlikte Bitcoin’in değer artışı yaşaması ve Tl’nin değer kaybetmesi birleşik bir etki gösterdi.

Özellikle BTC-TRY cinsinden işlem çiftlerinde artış yaşandı. Aynı zamanda enflasyonun yükselmesi ve Bitcoin karşısında en çok tercih edilen varlıklardan biri olan stablecoinlere yönelmesi yatırımcının birikimlerini korumak için kripto varlıkları seçtiğini gösterdi.

meme coin
2020-2024 kripto TL İşlem çiftleri

Ayrıca kripto benimsenme oranının yüksek olmasında haziran ayının sonunda kabul edilen “Kripto Varlık Yasası”nın etkisi de var. 2 Ağustos’tan sonra uygulamaya geçecek olan yasa teklifinde kripto hizmet sağlayıcılardan cezalara, lisanslama işlemlerinden güvenliğe kadar birçok konu belirginleştirilmiş ve yasalarla güvenceye alınmıştı.

Yasa kapsamından Binance TR’de etkilenmişti ve Binance TRY işlem çiftlerinin devam edeceğini ancak Türkiye’de pazarlama faaliyetlerinin zamanla durdurulacağını ve Türkçe dil desteğinin kaldırılacağını açıklamıştı.

Sonuç olarak Türkiye’de yatırımcı hem stabilcoinler hem de yüksek risk barındıran meme coinlere yöneliyor. Bu da Türkiye’nin kripto pazar payının büyümesini ve yükselmesini sağlıyor. Ayrıca bu gelişme Türkiye’de kripto hizmet sağlayıcılar arasında artan rekabeti yükseltti. 

Türkiye’de meme coinlere olan ilgi büyüyor!

Kaiko raporuna göre Türkiye’de en çok tercih edilen kripto varlıklar stablecoinlerden sonra meme coinler oldu. Özellikle PEPE çiftlerinde işlem hacminin artması dikkat çekti. Günlük meme coin sektörüne bakıldığında ise son iki gündür yaşanan geri çekilmeden sonra kripto piyasası bir miktar toparlanmaya başladı.

Bitcoin 68 bin dolara yükselirken meme coin sektörü de yüzde 2,81’lik bir artış gösterdi. Türkiye’de özellikle popüler meme coinlerden olan Pepe yüzde 4’lük bir yükseliş sergiledi. Son 1 haftalık kaybını telafi etmeyi başaran Pepe coinin katman-2 çözümü olarak ortaya çıkan Pepe Unchained ise hızla büyüme kaydederek 6 milyona yakın birikim topladı.

Pepe Unchained Ziyaret Edin

En iyi meme coinlerden biri olmayı hedefleyen Pepe Unchained (PEPU) Ethereum ve Pepe arasında hızla işlem yapmaya imkân verir. Anında köprüleme ve düşük gas ücretleri ile yatırımcı için birçok avantaj taşır. Ethereum’dan 100 kat daha hızlı işlem yapabilme özelliğine sahip olan Pepe Unchained, katman 1 üzerinde çalışan eski PEPE coinden daha hızlı bir meme coin olma özelliğine sahiptir. Bir meme coin için hız ve düşük işlem ücreti ile yatırımcısına daha fazla kazanç bırakan PEPU projesi, ön satış aşamasında erken alım avantajları sunar. Ayrıca staking ve pasif gelir sağlayan yıllık ödülleri ile dikkat çeker. Bu yazının yazıldığı sırada yıllık yüzde 342 getirisi bulunur. Dinamik staking ödülleri ile katılımcı sayısı arttıkça yıllık ödülün azalması beklenir.

Son olarak bu yazının yazıldığı sırada 0.0086996 dolardan satışa sunulan PEPU tokenı; Ethereum dışında BNB ağı üzerinde de satın alınabilir.

 


Yazı içeriğindeki bilgiler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yaptığınız yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


Your email address will not be published. Required fields are marked *