Türkiyede Türk Lirası ile işlem yapılabilen ilk kripto para borsası BTCTurk olmuştu. Böylece ülkemiz 2009 yılından beri Bitcoin ile başlayan Kripto Para sektörüne bundan yalnızca 4 yıl önce Türk Lirası ile giriş yapabilmişti. O günlerde neredeyse çok az bir kesim tarafından bilinen sektörde belkide alt koinlerin varığından haberdar bile değildik. Her geçen gün yaygınlaşan kripto para sektörünün bilinirliği sayesinde artık günümüzde üç borsa oyuncusu faaliyet göstermekte. BTCTurk’den sonra ülkemizde Türk Lirası ile hizmet vermeye başlayan ikinci borsa, Koinim oldu. Sonrasında bu iki borsaya Paribu eşlik etti.
Coinmarketcap‘ten alınan verilere göre, Türk kripto para borsaları içinde en düşük işlem hacminin bu işe ilk adım atan BTCTurk‘e ait. Bu yazının yazıldığı dakikalarda BTCTurk’ün işlem hacmi 489 bin dolar seviyesindeydi. 2013 yılında bu rakam 500 bin TL idi. BTCTurk’ün Türk Lirası ile işlem yapan ilk borsa olmasına rağmen şu an en düşük işlem hacmine sahip olmasının nedeni ise, BTCTurk’ün Ağustos 2016’dan Mayıs 2017 tarihine kadar hizmet verememiş olması. BTCTurk’ün 3 yerli borsa içindeki payı ise yüzde 18,8.
BTCTurk’ü takip eden ve 722 bin dolarlık işlem hacmine sahip yerli kripto para borsası ise Koinim. Veriyol tarafından geliştirilen Koinim’in hacmi 722 bin dolarseviyesinde. Üç yerli borsa içinde yüzde 27,8’lik pay alan Koinim, kripto paraların gördüğü ilgiyle birlikte ilerlemesini sürdürmüş gözüküyor. Koinim, aynı zamanda ülkemizdeki Bitcoin alım-satımı yapan borsalardan farklı olarak litecoin alım-satımına da aracılık ediyor.
Ülkemizde Türk Lirası karşılığı hizmet veren son kurulmuş borsa ise Paribu. Son açılan ve oldukça yeni olan borsa 1,39 milyon dolarlık hacim ve yüzde 53,4 pazar payı ile yerli kripto borsaları içinde ilk sıraya yükselmiş durumda. Yasin Oral ve Özgür Efe tarafından kurulan Paribu, Türkiye’nin kripto para potansiyelini açığa çıkarmak için yola çıkmıştı ve bu anlamda istediğini başarmış gözüküyor.
Ülkemizde Türk Lirası karşılığı Bitcoin alabileceğiniz bir diğer platform ise, BitKapital. Blockchain A.Ş. tarafından yönetilen Borsa, pazar yeri modeliyle hizmet veriyor. Satıcı ve alıcıyı bir araya getiren borsa, ülkemizde de hizmet veriyor.
Yerli borsaların Dünya pazarındaki yerleri;
Yerli kripto para borsalarının hacimleri toplamda 2,6 milyon dolar seviyesinde, yani güncel kurla 9,1 milyon TL. Bu rakam bir açıdan dikkate değer olsa da toplam pazara baktığımızda halen Türk lirası ile yapılan alım satımların payı çok çok düşük. Elbette Türkiye’den yurt dışındaki borsaları kullananlar da var ancak yerli borsaların hacimleri dünya genelindeki en büyük üç kripto para borsası (Bithumb, Poloniex, Bitfinex) dikkate alındığında sadece yüzde 0,28 yani yaklaşık binde 3 gibi bir pay alıyor.
Diğer yandan bu üç borsanın da toplam pazarın sadece küçük bir bölümü olduğunu hatırlatalım. Zira şu sıralar bitcoinin pazar hacmi 42 milyar dolar, ethereumunki ise 18,9 milyar dolar seviyesinde. Dolayısıyla Türkiye’deki borsalar üzerinden TL bazında yapılan işlemlerin halen küresel pazarda görülemeyecek kadar küçük olduğunu söyleyebiliriz.
Bu oranlar gerek nüfus gerekse ekonomik büyüklük açısından Türkiye’nin dünya sıralamasıyla elbette paralel değil. Ancak şu günlerde hem sözünü ettiğimiz yerli girişimler hem de Bitcoin ve Ethereum en popüler zamanlarını yaşıyor. Özellikle Bitcoin’in bazı ülkelerce resmi olarak tanınması önümüzdeki dönemde bu ilginin artmasına sebep olabilir. Ama kripto para dünyasında her şey çok hızlı değişme potansiyeline sahip, Mashar Alanson’un dediği gibi, ‘5 dakikada değişir bütün işler‘…
Kaynak:webrazzi
http://www.kriptoparahaber.com/dunya-borsalari-1-agustosla-ilgili-bildiriler-yayinladi/
http://www.kriptoparahaber.com/turkiyede-bitcoin-ile-satis-yapmak/
http://www.kriptoparahaber.com/bitcoin-nasil-alinir-ne-kadar-alinabilir/
http://www.kriptoparahaber.com/ethereum-ripple-dash-gibi-alt-coinler-nasil-alinir/