Telegram’ın milyar dolarlık initial coin offering (ICO) yatırımcıları, hızla dolandırıcılar için favori bir hedef haline geldi. Dolandırıcılar, Telegram ICO ekibinden olduğunu iddia eden sahte siteler açıyor.
Sahte Telegram ICO siteleri
Raporlanana göre; daha önce Telegram Vakfı tarafından yönetildiği iddia edilen sahte bir web sitesi bildirildikten sonra, Telegram ICO’su sattığını iddia eden dokuz web sitesi daha tespit edildi.
Sitelerin çoğu, ICO satışlarının bu hafta sonu sona ereceğini ve fiyatın 1$ civarında listelendiğini iddia ediyor. Özellikle, CoinDesk’in belirlemiş olduğu ilk sahte web sitesi yayından kaldırıldı.
CoinDesk’in incelemesinde bulunan web sitelerinin birçoğu, birkaç ortak tasarım öğesi paylaşırken, diğer siteler birbirinin açık klonlarıdır. Ayrıca, sitelerin birçoğu söz konusu teklifi açıklamak için aynı ifadeyi kullanıyor:
TON Blockchain’in temsilcisi olarak, kripto para birimi olan GRAM’ı sunuyoruz. 200 milyon Telegram kullanıcısına bir TON cüzdanı verilecek ve böylece dünyanın en çok kabul gören kripto parası olacak. Milisaniyeler içerisinde doğrudan ödeme kanalları sağlayacak, milyonlarca kullanıcıyı ve binlerce merkezi olmayan uygulamayı kolayca barındıracaktır.
Sahte isimlerle açılmış alan adları
Web sitelerinin alan adı sahipliğinde yapılan aramalar, meşruiyet sağlamaya çalışan bazı girişler de dahil olmak üzere, çeşitli sonuçlar verdi.
Örneğin, Telegram.tokyo Telegram kurucusu Pavel Durov olduğunu iddia eden biri tarafından kaydedildi, tonico.info ise Vladimir Timofeev adında başka bir Rus vatandaşına atfedildi.
Bu kişilerin, isimlerine kayıtlı sitelere herhangi bir bağlantısı olup olmadığı belirsiz. Sitelerin çoğu için alan adı kaydı gizlendi.
Daha önce bildirildiği gibi sorun, Telegram satışının halkın gözü önünden çıkmasıdır. Şimdiye kadar, herhangi bir satış akreditesi yatırımcılarla sınırlıydı ve Telegram’ın önerdiği platformu tam olarak kimin/kimlerin satın aldığı belli değil.
Ayrıca, şu anda hiçbir token satılmamaktadır. Telegram ICO’su gelecekteki tokenları için basit bir anlaşma çerçevesinde faaliyet göstermektedir. Satın alınan tokenlar, biraz bekleme süresi geçene kadar dağıtılmayacaktır. En uzun süre 18 ay sürecek.
Benzer şekilde, Telegram’ın bu faaliyetlere müdahale etmek için herhangi bir eylem yapıp yapmadığı belirsizdir. Şirket, gönderilen yorum isteklerini hemen yanıtlamadı. Bu durum da biraz şüphe uyandırmıyor değil.