featured

Polkadot (DOT) fiyatı risk altında: Zincir üstü metrikler neden endişe yaratıyor?

service service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kripto para piyasasındaki gözde altcoin’lerden bir tanesi olan Polkadot (DOT), yatırımcılarını endişelendiren teknik göstergelere sahip. Geçtiğimiz hafta kripto para piyasasında yaşanan keskin düşüşlerin ardından DOT fiyatında bu hafta bir miktar toparlanma gözlemlendi. Altcoin’in fiyatı,, Cuma gününün en düşük seviyesi olan 4,92 dolardan, 6 dolara sıçradı. Bu seviye psikolojik açıdan da oldukça önemli olması sebebiyle dikkat çekti. Ancak şu anda asıl endişe yaratan şey zinciri içi metriklerdeki zayıflık. Bu göstergeler, mevcut toparlanma hareketinin sürdürülebilirliği konusunda şüphe yarattı. 

Zincir içi metriklerde neler oluyor? 

Polkadot, Ethereum’un kurucularından olan Gavin Wood tarafından başlatılan lider bir blockchain ağıdır. Polkadot ekosisteminin ana amacı, geliştiricilerin Polkadot blockchain’ine paralel çalışan bağımsız zincirler olan parachain’ler oluşturabileceği bir platform sağlamaktır. Parachain’ler, güvenliği ve birlikte çalışabilirliği Polkadot ile paylaşarak, geliştiriciler tarafından merkezi olmayan uygulamalar (dApp’ler) oluşturmak için kullanılır.

Polkadot ekosistemi son yıllarda geliştiricilerin ilgisini daha fazla çekiyor. Bunun sebebi yüksek hızı, düşük maliyeti ve birlikte çalışabilirlik gibi özellikleridir. Bunlar Polkadot’u rakipleri arasında öne geçiriyor ve her geçen gün daha fazla kullanıcıyı ağına çekiyor. Ekosistem; Acala, Centrifuge, HydraDX ve StellaSwap gibi dikkat çekici parachain’leri içinde bulunduruyor. Ancak bu parachain’lerin çoğu, kullanıcılar arasında beklenen ilgiyi görmedi ve bir hayal kırıklığı yarattı. Örneğin, Acala’nın toplam kilitli değeri (TVL) sadece 6,1 milyon dolar olup oldukça düşük bir seviyede. Buna karşılık, Moonbeam’in TVL’si 37 milyon doların üzerinde ve Centrifuge ise 292 milyon doların üzerinde varlık biriktirmiş durumda.

Polkadot ekosisteminde dikkat çekici gelişmeler

Polkadot birçok farklı açıdan rakipleri arasında sıyrılmayı başarmış olsa da; Solana ve Ethereum gibi hızlı büyüyen blockchain’ler karşısında geride kaldı. Özellikle ekosisteminde büyük merkezi olmayan borsalar (DEX) ve popüler meme coinler bulunmaması, rekabet gücünü olumsuz yönde etkiliyor. Bunun yanında azalan yatırımcı ilgisi de DOT token’larının fiyatının beklenen yükseliş rallisini oluşturamamasına neden oldu. Dikkat çeken bir diğer olumsuz gelişme de azalan aktif adres sayısı. Kripto para birimindeki aktif adres sayısı, yılbaşından bu yana sert bir düşüş yaşadı . Yılın başında 20,000 aktif adres varken şu anda yalnızca 5,600 aktif adres var. Polkadot Relay Chain’deki transfer sayısı ise Ocak ayında 30,000 üzerindeyken Haziran ayında 7,000 altına geriledi.

Polkadot DOT
Polkadot aylık transfer metriği

DOT token’larının piyasa değeri 14 milyar doların üzerinde ve bu durum Polkadot’u dünyanın en büyük 14. kripto parası yapıyor. Ancak bu yüksek değerleme, zincir içi metriklerin zayıflığı göz önüne alındığında bazı endişelere yol açıyor. Polkadot’un staking piyasa değeri 5,18 milyar doların üzerinde ve getirisi yaklaşık %11,4’tür. Bu getiri, Ethereum, Solana, Avalanche ve Aptos gibi diğer kripto para birimlerinden daha yüksek olması sebebiyle dikkat çekiyor.

Polkadot fiyat tahmini: DOT için sırada ne var?

DOT fiyat grafiği

DOT fiyatı, Mart ayında 11,90 dolar ile zirveye ulaşmıştı. Ancak daha sonra yaşadığı düşüşler sonucunda 5,96 dolar seviyesine geriledi. Bu seviye, yıl içinde kaydedilen en yüksek ve en düşük değerlerdir. Polkadot, 50 günlük ve 100 günlük Üstel Hareketli Ortalamaların (EMA) altına düştü. Bu da ayıların hâlâ kontrolü elinde tuttuğunu gösteriyor. %61,8 Fibonacci geri çekilme seviyesinin ve alçalan trend çizgisinin altına düşen DOT fiyatının mevcut hareketi, ölü kedi sıçraması olarak adlandırılan bir geçici toparlanma olabilir. Bu nedenle, altcoin’in fiyatının aşağı yönlü hareketine devam ederek bu ayın en düşük seviyesi olan 4,94 doları yeniden test etmesi ihtimali bulunmaktadır.

Polkadot’un zincir içi metriklerdeki zayıflığı ve piyasa koşulları, DOT fiyatının gelecekteki performansı konusunda belirsizlik yaratıyor. Yatırımcılar, Polkadot’un staking getirilerinden ve diğer büyük kripto paralarla olan korelasyonundan faydalanmaya devam edebilir, ancak uzun vadeli büyüme potansiyeli hakkında dikkatli olmaları gerekmektedir.

Pepe Unchained: Ethereum ile Pepe Coin’in gücünü birleştiren meme coin

Kripto para dünyasında öne çıkmaya hazırlanan Pepe Unchained, etkileyici ön satışıyla dikkat çekiyor. Layer-2 blockchain olan Pepe Unchained (PEPU), hız, güvenlik ve düşük işlem ücretleri ile meme coin ekosistemine yenilik getiriyor. Pepe’nin gelişmiş bir versiyonu olan PEPU, yalnızca bir token değil, kapsamlı bir ekosistem sunuyor.

Pepe Unchained Ziyaret Edin

Pepe Unchained, Ethereum ve Pepe Chain arasında anında ve düşük ücretli köprüleme yapabiliyor. ETH’den 100 kat daha hızlı işlem gerçekleştirme kapasitesiyle öne çıkan PEPU, özel bir blok gezgini de sunuyor. Ön satış 1 Eylül 2024’e kadar devam edecek ve 8 milyar PEPU tokenı ön satış aşamasında düşük fiyat ile yatırımcılara sunuluyor. Yatırımcılar, ETH veya USDT ile kolayca satın alma işlemi gerçekleştirebilirler.


Yazı içeriğindeki bilgiler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yaptığınız yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir