oktay denli

Oktay Denli ile Osereum’u konuştuk

service service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Önceki günlerde haberini sizinle paylaştığımız Osereum‘un yaratıcılarından Oktay Denli ile güzel bir röportaj yapma imkanı bulduk. Osereum’un neden ortaya çıktığından, ne gibi amaçlarla kullanılacağına kadar geniş bir sohbet gerçekleştirdik.

Oktay Denli yönelttiğimiz tüm sorulara samimiyetle cevap vererek bizi Osereum konusunda aydınlattı.

Öncelikle bize kendinizi tanıtır mısınız?

Adım Oktay Denli, Diyarbakır’da doğdum 28 yaşındayım. Şırnak Üniversitesi  İşletme bölümünden 2014 yılında mezun oldum. Yerel ve Ulusal Market zincirlerinde Mağaza Sorumluluğu dahil bir çok pozisyonda görev yaptım. Aynı zamanda kişisel gelişimime önem vererek 2009 yılından beri web tasarımı konusunda da kendimi geliştirmeye çalıştım. Proje olarak yetersiz bütçelemeden dolayı şuanda yayında olmayan Wossu sosyal paylaşım platformu ve Trabzon şehir rehber portalı tarafımca tasarlanıp geliştirildi. Bunların dışında birden fazla farklı projenin gerçekleştirilmesinde aktif olarak yer aldım. Böylece dijital iş modelleri ve ürün geliştirme konularında geniş bir uzmanlık alanı edindim. Karmaşık denklemleri çözmeyi ve çekirdek kod oluşturup geliştirmeyi severim. İnsanlara doğal ürünleri sunma konusundaki isteğim sonucu bir Şarküteri dükkanı açtım ve yaklaşık 1 yıldır kendi iş yerimi işletmekteyim.

Oktay Denli: Fikir üniversitede ortaya çıktı

Kripto para birimlerine nasıl ilgi duymaya başladınız?

Kripto para ile ilk tanışmam üniversite yıllarımda internet üzerinde alışveriş yaparken ödeme seçenekleri arasında kripto paranın da olmasıydı. Bu alternatif ödeme seçeneğini araştırmam beni çok etkiledi. Çünkü kripto para sayesinde insanlar para alırken veya gönderirken bankalara gitmeye gerek duymayacaktı. Yani benim için önemli olan tek şey insanların zamanına faydasının dokunmasıydı. Bu araştırmamdan birkaç yıl sonra üniversite derslerimizden birinde Bitcoin konusu açıldı para birimi mi değil mi diye tartışma yaşandı. Tekrardan kripto para üzerine araştırma yaptım aslında sanal para denilen şey, verilerin (yazı, rakam veya herhangi bir mesaj) belirli bir sisteme göre şifrelenmesinden ibaret olduğuydu ve kripto para birimlerine bu şekilde ilgi duymaya başladım.

Osereum fikri nereden çıktı?

Osereum, 2014 yılından beri gerçekleştirmeyi düşündüğüm bir projeydi. 2009 yılında LÖSEV’in Diyarbakır şubesi yer konusunda sıkıntı yaşamış ve şube kapatılmıştı. Yapılan habere göre LÖSEV kurucusu aynı zamanda şuan ki yönetim kurulu başkanı Sayın Dr. Üstün EZER şubenin yer temini için şehrin Valiliğine ve Belediye Başkanlığına yazı göndermişti. Yalnız Diyarbakır Valiliği ve Diyarbakır Büyükşehir Başkanlığı bu yazılara istinaden yer temini edemeyeceklerini bildirmişti. Böyle bir amaç ile faaliyet gösteren bir topluluğa kimsenin yardım etmemesi yada edememesi durumu Osereum’un oluşturulması için çok etkileyici oldu.

Ekip üyelerini tanıyalım

Ekibinizde kimler var?

Halet Adelob :  Linköpings Üniversitesi İş dünyası lisansından mezun oldu. Daha önce Wossu tarafından istihdam edildi, ancak daha sonra bilgisayar bilimlerinde uzmanlaşmış ve bol blok zincir endüstrisi geliştirme tecrübesine sahip blokaj zinciri teknolojisi geliştirme taahhüdünde bulundu.

Wong Gaille : Çin Bilimler Akademisi’nden Bilişim ve İletişim Sistemlerinden Yüksek Lisans derecesi aldı. Linux C / C ++ programlama, GDB hata ayıklama, veri yapı ve algoritmaları bilen, JAVA / Shell / Tcl tecrübesine ve büyük ölçekli yazılım geliştirmede 6 yıllık deneyime sahip.

Harun Yücel Yakışan : Yerel ve Ulusal bir çok şirkette IT-Manager, Bilgi İşlem Müdürü, Finans Genel Müdürü dahil bir çok üst düzey yönetim pozisyonlarında görev yapmıştır. Çalıştığı her firmanın hızlı birşekilde Finansal toparlanma yaşadığı gözlenmiştir.

Gökhan Gündoğdu : Sheffield Üniversitesi Yazılım Mühendisi mezunu, Çekirdek Geliştirici. Çoğunlukla JavaScript’te yazar ve özlü kodu sever. Yazılım mimarisi, dağıtılmış ve gömülü sistemler ve fonksiyonel diller için bir kalem. Cryptocurrency güvenliği ile ilgili gelişmekte olan teknolojiyle ilgileniyor.

Robin Ozkokten : Yıldız Teknik Üniversitesi’nde teorik mekaniği eğitimi alan Robin, Scarten Mobile ve Turk Telekom şirketi dahil olmak üzere birçok şirkette yazılım üzerine çalıştı.

Yetkin Süer : 2006’dan beri yazılımcı olarak çalışmaktadır. Uluslararası firmalarda yazılım uzmanı olarak görev aldı ve 120’den fazla yazılım yaptı. Web siteleri, mobil uygulama, portal yazılımları, e-ticaret yazılımları, akıllı ev sistemleri, ödeme sistemleri ve diğer özel proje yazılımları yapmıştır.

Oktay Denli: Amaç sosyal sorumluluk

Bu kripto para biriminin sistemi nasıl işliyor?

Herhangi bir merkezden çıkış yapmaya gerek kalmadan, kriptolojik özet fonksiyonları kullanılarak asenkron şifleme ile şifrelenmiştir. Osereum transferi yapacağınız kişinin size adresini iletmesi lazım. Bu adres bir dizi karakterden oluşan bir değerdir; OSRcdaFK23jbn174jJXH123 gibi. Siz, hangi adrese ne kadar Osereum göndereceğinizi belirledikten sonra cüzdan uygulaması sizin için bu işlemi dijital imzanız (gizli anahtarınız) ile imzalar ve ağa salar. Bu ağda gerçekleşen ödemeler diğer noktalara anında ulaşır, böylece hangi adresten hangi adrese ödeme yapıldığı p2p (Peer to Peer) olan sistemde onaylanarak kayıtlara geçer. Böylece toplanan kayıtlar blok adı verilen yapıların içinde yer alır. Her bir blok üzerinde yüksek işlem gerektiren bir hash algoritması uygulanarak, sistem tarafından daha önceden oluşturulmuştur. Böylece her bir blok kendisinden önce gelen son bloğun da hash ifadesini içerir. Sistemin böyle olmasının nedeni bozulması oldukça zor olan bir blok zinciri oluşturmak. Bundaki amaç çifte harcamayı önlemek ve gönderimleri kayıt altında tutmaktır.

İnsanlar neden Osereum’u seçmeli?

Osereum madencilik faaliyeti olmadan kurularak; insanlık adına maddi ve manevi zarar vermeyecek şekilde işlemektedir. 2014 yılında yapılan bir araştırmada da İrlanda’nın Maynooth Üniversitesi’nden matematikçiler Bitcoin’in elektrik tüketimini İrlanda’nın tüm elektrik ihtiyacı ile kıyaslamışlardı. Aynı zamanda Kripto para dünyasındaki büyük oyuncular popülerliklerine göre satışlarla orantılı gelir elde etmektedir. Maalesef bu model aktarım hizmeti ve akıllı sözleşmeler sayesinde büyük ölçüde aşıldı. Bunu dijital dünyada yapabilmek oldukça zor.

Bu büyük oyuncular sosyal sorumluluk projesine sahip olmamakla birlikte, bu piyasadaki gelirleriyle sadece kendilerini düşünmektedirler. Proje sayesinde çağın vebası olarak nitelendirilen kanser hastalığı üzerine yapılan bilimsel çalışmalarda gözle görülür bir şekilde artış yaşanacaktır. Bu artış sayesinde daha kesin çözümler ortaya çıkacak ve bireylerin tedavileri yeni yöntemler ile pratik ve hızlı olabilecektir. Yılda 14 milyon kişiye kanser teşhisi konuyor fakat bu rakamın 2025’e kadar 19 milyona, 2030’a kadar 22 milyona ve 2035’e kadar da 24 milyona çıkacağı öngörülüyor. Eğer projemizin % 100’ü tamamlanırsa 2025, 2030 ve 2035 yıllarındaki öngörülen kişi sayısında çok büyük bir azalma olacağı tahmin edilmektedir. Bu sayede hastalık nedeniyle ölüm sayısı azalacaktır, yaşanabilir sağlıklı bir hayata ulaşılacaktır.

Amacına insanlar katkı sağlayacak

Osereum satın alan insanlar ne kazanacak?

İnsanlar kripto para birimlerini alıp satarak kar elde etmeyi hedeflemektedir. Fiyat değişimindeki dalgalanmalar olumsuz yönde olmadığı sürece kar elde edilmektedir. Osereum satın almak isteyen insanlarda diğer kripto para birimlerine yöneldikleri gibi Osereum satın alabilirler. Kar amacı ile bunu yapmayı düşünürlerse; düşük fiyattan almalarını ve fiyatlar yükseldiğinde panik yapmadan satmalarını tavsiye ediyorum. Bu sayede insanlar kar amaçlarına ulaşarak Osereum’un amacının gerçekleştirilmesine de katkıda bulunacaklardır.

Çevrenizden aldığınız tepkiler nasıl?

Özellikle ailemin haberi yoktu böyle bir projede yer aldığımdan. Tabi ki de yanımızda olduklarını ve buna olumlu baktıklarını gözlemledim. Aynı şekilde arkadaşlarıma da teşekkür ederim ilk röportajımın yayınlandığı gün akşama kadar telefonum susmak bilmedi. En çok merak edenler arkadaşlarımdı. Kripto paranın ne işe yaradığını, nasıl olduğunu bilmeyip soranda oldu, projemiz için destekte bulunanda oldu. İnsanların yanımızda olduğunu görmek bizi çok mutlu etti.

Osereum’a ilgi var mı?

Evet Osereum’a ilgi var. Çok kısa bir süre olmasına rağmen bizden yardım isteyen iki dernek oldu. Bunların isteklerini anında gerçekleştirme durumumuz olamadı ama geri çevirme durumu da söz konusu değil. Kendileriyle irtibat halindeyiz, fon sağlama durumu oluştuğu an istekleri gerçekleştirilecektir. İlginin beklentilerimize ulaşabilmesi ve amacımız doğrultusunda bilimsel çalışmalara da destek sağlanabilmesi için Osereum’un daha çok duyurulması aynı zamanda insanların Osereum’u satın alması gerekiyor.

Oktay Denli ile yaptığımız bu röportaj, Osereum hakkında tüm merak edilenleri içeriyor. Umarız zevk alarak okumuşsunuzdur…

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir