Kripto Para sektöründe bir startup (başlangıç aşamasındaki proje) olan Bitcoin Egypt, Mısırın ilk Bitcoin alım-satım borsası olarak bu ay faaliyete başlıyor. Bitcoin Egypt Ceo’su Rami Khalil, News.Bitcoin.com’a verdiği röportajda konunun detaylarını açıkladı.
Mısırda Bitcoin alım satımı başlıyor
Rami Khalil ve Omar Abdelrasoul tarafından kurulan Bitcoin Egypt , bu ay Bitcoin alım satımını başlatmayı planlıyor. Khalil, bitcoin.com’a verdiği demeçte, “Geçici başlatma tarihi 31 Ağustos’tur. Tam olarak operasyonel anlamda hazır olamazsak o zaman en azından alfa testine gireceğiz “dedi.
Şu an Mısırda Bitcoin’in kara borsadan alım satımının yapıldığını söyleyen Khalil, daha önce herhangi kayıtlı bir Bitcoin alışverişinin olmadığını, kendilerinin bu konuda bir ilk olacaklarını belirtti.
Bitcoin Egypt, başlangıçta yalnızca Mısır Pount’u ile Bitcoin’i destekleyecek. Yapılan işlemlerden %0.25 komisyon alacak olan borsa yakın gelecekte ethereum başta olmak üzere diğer dijital paraları da destekleyecek.
Ülkede Bitcoin ile ilgili herhangi bir yasa tasarısı bulunmadığından üyelik işlemlerinde yalnızca temel bilgiler (ad-soyad, kimlik numarası ve adres) alınacak. Khalil bunu yapma sebeplerinin, başta kara para aklama ve gelecekte Mısır Hükümetinin olası bir yasa tasarısına hazırlık olarak bir önlem niteliğinde olduğunu belirtti.
Mısırdaki Bitcoin ekosistemi şu an oldukça küçük ve Localbitcoins’de listelenen yalnızca birkaç kişi mevcut. Ülkede Bitcoin ile ticaret neredeyse yok denebilir. Borsanın hedeflerinden birisi de ülkede Bitcoin ile ticareti başlatabilmek.
Mısır Yetkililerinden Uyarılar
Geçtiğimiz hafta Mısır Finansal Yönetim Denetleme Kurulu Başkanı (EFSA) Sherif Samy, yerel basına göre, bitcoin ve ethereum gibi dijital para birimlerinin yetkili makamlar tarafından denetlenmediğini tekrarladı. Başkan, yasal ve olası zararın önlenmesinin mümkün olmadığı nedeniyle önemli riskler taşıdığını söyledi.
Haziran ayında, merkez bankası vali yardımcısı Lobna Helal’ın, reddettiği dijital para birimlerinin dolaşımına ve ticaretine izin vermeyi düşündüğünü öne süren raporlar vardı.
Zagazig Üniversitesi’nden banker ve ekonomist olan Ashraf İbrahim, Al-Monitor’e verdiği demeçte, “Merkez bankası bu para birimini reddetti, çünkü eyalet yerel ve yabancı geleneksel para birimlerini kontrol edebiliyor, hareketlerine ve aktarmalarına belirli ücretler uygulayabiliyor .” “merkez bankası bu fonlar tarafından üretilen yatırım ve ticaret faaliyetlerine vergi yükleyebilir, ancak aynı şeyi Bitcoin için yapamaz” dedi.
Rami Khalil,
Dijitalparalar ve Blockchain hakkında herhangi bir yasamız yok. Yetkililerin görüşlerini şekillendirmeye yardımcı olmak ve ihtiyaç duyulduğunda herhangi bir yardım sunmak için umutluyuz.
Son olarak, Mısırdaki yerel bankaların, bitcoin alt yapısı ile ilgili herhangi bir atılım yapmayacaklarını ve bunu asla desteklemeyeceklerini kaydetti.
” Ancak bu güne kadar kimse bizi firmamızın açık adına rağmen bir banka hesabı açmaktan alıkoyamadı”
Sinan Dündoğan
Kripto Para Araştırmacısı