featured

Meme coin piyasasında panik: SHIB ve DOGE fiyatı neden yükselmiyor?

service service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

SHIB ve DOGE Haberleri: Kripto para piyasası eylül ayına düşüş eğilimi ile başladı ve Bitcoin’in yeniden 58 bin dolara gerilemesi ile meme coinler de düşüş gösterdi. Ancak lider iki meme coin SHIB ve DOGE, geçtiğimi ağustos ayı da dahil olmak üzere kritik destek bölgelerinde işlem gördü ve toparlanma belirtisi göstermedi. Son bir ayda çift haneli kayıplar yaşayan Shiba Inu ve Dogecoin, gün içinde de düşüş baskısı altında işlem görmeye devam ediyor.

DOGE fiyatı yeni gelişmelere tepkisiz

Elon Musk’ın geçtiğimiz hafta Dogecoin manipülasyonları ile ilgili davasının reddedilmesi olumlu bir gelişme olarak yankılandı. Ardından Musk’ın Tesla ödemelerinde yeniden kripto para olarak DOGE kullanılacağını duyurdu. Benzer bir açıklamayı daha önce de yapan Musk, müşterilerinin çeşitli ürünleri çevrimiçi mağazalardan DOGE meme coini ile almasına imkân veren bir ödeme sistemini hayata geçirmeye çalıştıklarını duyurmuştu.

Ancak çevrimiçi platformların altyapıları kripto ödemeleri için henüz hazır değildi ve bunu sisteme nasıl entegre edecekleri hakkında tartışmalar yaşandı. Ardından Elon Musk’ın son onayı ile netleşen Dogecoin ödemeleri, beklendiğinin aksine fiyat üzerinde olumlu bir etki yaratmadı.

DOGE
DOGE teknik grafik RSI  Kaynak: CoinMarketCap

Meme coinin teknik grafiğine bakıldığında son 24 saate yüzde 2 gerileyen Dogecoin fiyatı düşüş eğilimini sürdürüyor ve son bir haftada yüzde 11, son bir ayda ise yüzde 17 gerilmemiş durumda. Dört saatlik mum grafiğinde alçalan trend içinde hareket eden meme coin fiyatı 50 EMA’nın altında işlem görüyor. RSI endeksi gün içinde yükselerek 50 seviyesinin üzerine çıktı ve 53 çizgisinde yer alıyor. Son olarak DOGE fiyatı 0.10 dolarlık desteğin altına düşerek 0.09728 dolarda işlem görüyor ve işlem hacmi yüzde 87 yükseldi.

SHIB fiyatı, token yakımı ile neden yükselmiyor?

Saatlik olarak SHIB yanma oranlarını paylaşan X hesabı Shiburn verilerine göre son 24 saate iki işlemle 1,043 dolarlık SHIB yakıldı. Geçtiğimiz ayın verilerine göre ise 118 işlem ile toplam 680,798,109 SHIB yakıldı. Yakma oranı geçen aya nazaran yüzde 79 artış gösterdi, ancak piyasadaki arzın düşürülmesinin fiyat üzerinde etkisi olmadı.

Tüm ay boyunca yakılan token miktarı, dolar bazında bakıldığında 9000 dolardan fazla değil. Miktar az olmasına karşın sistemli bir yakma faaliyetini uzun dönemde olumlu bir etki yapması bekleniyor. Ayrıca Shiba Inu’nun gizemli lideri Shytoshi Kusama’nın gönderileri ve Shiba ekosistemindeki gelişmeler de geçmişte olduğu gibi fiyat üzerinde olumlu bir etki yaratmıyor. Özellikle Kusama’nın hafta sonu iyimser gönderileri ve token yakma ile ilgili açıklamaları fiyatı etkilemedi.

SHIB
SHIB teknik grafik EMA ve MACD Kaynak: CoinMarketCap

Bunun yanında düşen trend içinde hareket eden SHIB fiyatı, 0.000015 dolar desteğinin altında 0.0000135 dolardan işlem görüyor. Son bir ayda yüzde 13 değer kaybeden altcoinin günlük mum grafiği 14 Temmuz’dan bu yana sürekli alçalan trendde hareket etti. Fiyat, 50 EMA’nın altında işlem görüyor. MACD göstergesi negatif bölgede ve sinyal çizgisinin MACD’ı kesmesi düşüş trendinin güçleneceğinin sinyalini veriyor. Trendin gücünü gösteren DMI endeksinde pozitif DI’nın alçalması ve buna karşın negatif DI’nın yükselmesi satış baskının arttığını işareti. RSI değeri ise son 2 haftada nötr seviye 50’nin altına düşerek 42’de yer alıyor.

Ancak zincir üstü veriler, SHIB için teknik göstergelerden daha fazla umut veriyor. Santiment verileri sosyal hakimiyetin yükseldiğini işaret ederken yatırımcının ilgisinin arttığını gösteriyor. Uzun vadeli bir iyimserlik ile yükselme potansiyelli meme coinlerden olan SHIB ve DOGE coinin fiyatındaki gerilemenin nedeni genel piyasa hissiyatına bağlanıyor. Eylül ayının ortasından sonra genel bir yükselişle her iki meme coinin fiyatında iyileşme yaşanabilir.


Yazı içeriğindeki bilgiler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yaptığınız yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.