İsrail resmi olarak Bitcoin’in teminat olmadığını açıkladı. İsrail Menkul Kıymetler Kurumu (ISA) İlk Para Tekliflerinin (ICOs) İncelenmesi ve Düzenlenmesi Komitesi, belirsizliği gidermek ve teknolojik yenilikler ile yatırımcıların korunması arasındaki dengeyi sağlamak için tasarlanan bir dizi “öneri” yayınladı. Bitcoin gibi kripto paralar menkul değerler olarak kabul edildi. Gelecekteki düzenlemeler için önemli sonuçlar doğuran bir karar.
“Sadece bir ödeme aracı olarak tasarlanan kripto para birimleri, menkul kıymet olarak kabul edilmeyecek.”
Genel bir kural olarak ISA Komitesi şunları belirledi:
Sadece bir ödeme aracı olarak kullanılmak üzere tasarlanan, özel bir girişimle, takasla veya değişimle sınırlı olarak tasarlanan kripto para birimleri; ek haklar vermez ve merkezi bir kurum tarafından kontrol edilmez. Bu nedenle menkul kıymet olarak kabul edilmeyecekler.
Analistler, dünyanın her yerinde gelişmiş ekonomilerin kripto paranın nasıl sınıflandırılacağı ile mücadele ettiğinden, bunun emsal teşkil eden bir karar olabileceğine ikna oldular. İsrail, kripto düzenlemesi söz konusu olduğunda, oldukça dikkatli bir yaklaşımla, bir çeşit lider oldu. Ülkedeki Bitcoin ATM’leri, örneğin Amerika Birleşik Devletleri’nin aksine, müşteri kimliğinizi bilmeyi istemezler. İsrail ATM’leri “Fiat koy, Bitcoin al.” şeklinde çalışır.
“Hisse senedi, tahvil ve ortaklık payları gibi geleneksel menkul kıymetlerin haklarına benzer haklar veren kripto para birimleri menkul değerler olarak kabul edilecek.”
Raporda kripto para birimlerinin sınıflandırılmasına yönelik şu açıklamalar yer alıyor:
Bir kripto para biriminin bir teminat olarak değerlendirilip değerlendirilmeyeceği sorusu, her bir davanın şartlarına ve özelliklerine ilişkin olarak yasanın amaçlarına uygun olarak kararlaştırılacaktır. Genel bir kural olarak, hisse senedi, tahvil ve ortaklık payları gibi geleneksel menkul kıymetlerin haklarına benzer haklar veren kripto para birimleri menkul değerler olarak kabul edilecektir. Aksine, bir ürüne ya da hizmete yönelik hakları temsil eden ve yalnızca tüketim ve kullanım amacıyla elde edilen ve yatırım amaçlı olarak elde edilmeyen kripto para birimleri menkul değerler olarak kabul edilmeyecektir.
ISA Başkanı Bayan Anat Guetta’ya konuyla ilgili öneriler verildi. Yeni atanan ISA Başkanı’nın, bu ayın başlarında kripto paraları ülkenin borsa endekslerinden nasıl yasaklayacağı merak edilirken, başkan Bitcoin’e karşı düşman beslemekle kaldı. Ayrıca Bayan Anat Guetta konuya yönelik şu açıklamaları yaptı:
Pasif yatırımcıların, asıl faaliyeti kripto para birimleri olan şirketlere maruz kalmasını engellemeye karar verdik. Bu şirketlerdeki yatırımlar yüksek riskli, spekülatif ve değişken. Ayrıca, yatırımcıları kripto para birimi piyasasında yatırım yapmanın tehlikeleri hakkında ayrıntılı bir şekilde uyaran bir bildiri de yayınladık.
İsrail resmi olarak Bitcoin’in teminat olabilmesi için yatırım amaçlı olarak elde edilmesi gerektiğini belirtti
Geçen yılın yaz aylarında ISA, ICO komitesini kurdu. Bu komite, Menkul Kıymetler Yasası’nın dağıtık defter teknolojisi (DLT) temelinde İsrail’deki halka arzlara ve ihraçlara uygulanmasını incelemek için var. Komite, bu girişimleri incelemek ve analiz etmek, ilgili kanunun karşılaştırmalı uluslararası değerlendirmesini hazırlamak ve Menkul Kıymetler Yasası ile ilgili alanlarda önerilen bir düzenleyici politikanın ana hatlarını çizerek, yatırımcıları teknolojik yeniliklere teşvik etmek için faaliyet gösteriyor. Kripto paraların bir teminat olup olmadığı konusundaki önemli bir turnusol testi:
Eğer tüketim amaçlı verilmişse veya ikincil bir piyasada işlem yapılabiliyorsa, ikincisinin kullanılması mümkün değilse, bunlar elde edilmenin yatırım için yapıldığına dair göstergeler olabilir.
İsrail resmi olarak Bitcoin’in teminat olabilmesi için yatırım amaçlı olarak elde edilmesi gerektiğini belirtti.
İsrail kripto para birimleri ve ICO’lar konusunda hassas bir denge kurmaya çalışıyor
Belgeden, düzenleyicilerin kripto para birimleri ve onların ürettikleri ICO’lar tarafından getirilen gerçeklerle karşılaştıklarında, hassas bir denge kurmaya çalıştıkları açıkça anlaşılmakta. Kitle fonlama mekanizması için komite, şu açıklamaları yaptı:
ICO’lar için mevcut ve gelecekteki belirli sermaye artırım yollarının kullanılması ve genişletilmesi, aşağıdaki konuların incelenmesi de dahil olmak üzere dikkate alınmalıdır: Küçük ölçekli ICO’lar için hafif düzenleme; Kitle fonlama platformlarında ICO’lar aracılığıyla sermaye artırılması; ICOs pilotları için, kripto para birimi geliştiricilerinin gözetimi de dahil olmak üzere, düzenleyici bir sanal alan şeklinde geçici bir çerçeve tanımlamak; Kripto para birimleri için geçerli olan yabancı yönetmeliğe güvenme seçeneğini incelemek.