İran Merkez Bankası, Bitcoin ve diğer kripto paraları kapsayan politikalarının kapsamlı bir incelemesini yapmayı planlıyor. Hükümet merkezli bankanın sanal para birimleri üzerindeki duruşunu yumuşattığını açıklamasının ardından harekete geçildi.
Bir de basın toplantısında İran Yeni Teknolojiler Müdür Yardımcısı Naser Hakimi, Merkez Bankası’nın Nitcoin ve dijital para birimleri hakkında politikalarını incelemek için planlama yaptığını açıkladı. Bununla birlikte, yatırımcılara kripto para pazarında karşılaşabilecekleri “belirsizlik” ve “risk” konusunda bir uyarıda bulundu.
“Bitcoin ve diğer para birimlerinin merkez bankası tarafından resmi para birimi olarak görülmediği ve bunun satın alınma riski ile tüccarların bu alandaki faaliyetleri nedeniyle getirilmediği göz önüne alındığında, kötü niyet olasılığından dolayı piyasalar için daha fazla önlem alınmaktadır .”
2017 yılının başında Financial Tribune , Hakimi’nin Bitcoin’i İran hükümetince kullanılmak üzere “fırsat” olarak nitelendirdiğini bildirdi. O zaman, Bitcoin ve diğer dijital para birimlerinin, bankacılık sorunları nedeniyle kredi limitleri açmayan tüccarlar tarafından kullanılabileceğini iddia etti.
Ortadoğu’da kripto para gelişmeleri
İran’ın yanı sıra Orta Doğu bölgesinde bulunan diğer ülkeler de sanal para birimleri ile uğraşıyor. Ekim ayında Lübnan Merkez Bankası yöneticisi , Lübnan hükümetinin kendi dijital para birimini sunmayı planladığını iddia etti. Bununla birlikte, kripto para işlemi Blockchain teknolojisine dayanıyorsa, net değildir.
Bu arada Birleşik Arap Emirlikleri Merkez Bankası Mübarek Rashed Al Mansouri, Bitcoin’in denetim ve düzenleme eksikliğini eleştirdi. Önde gelen kripto paraların gözetim altında tutulmamasının kara para aklama ve terörizmin finansmanında kullanılmasını kolaylaştırdığını iddia etti.