İran hükumeti Telegram’ı yasaklamaya çalışıyor. Mesajlaşma uygulama sağlayıcısı Telegram, rekor kıran ilk para teklifini (ICO) ikinci turda tamamladı. Ancak İran hükumeti bu durumda hiç memnun değil.
İran hükumeti Telegram’ı ülkedeki protesto gösterilerinin düzenlenmesine olanak sağlamakla suçluyor
Uygulama otoriter ülkede son derece popüler ve uzun zamandır hükumet yetkililerinin öfkesine çekiyor. Çünkü Aralık ayında ülkedeki protesto gösterilerinin düzenlenmesine olanak sağlamada önemli bir rol oynadığı ileri sürülüyor.
Telegram’ın şirketin tam hizmetli bir Blockchain ekosistemi geliştirmek için en az 1,7 milyar dolar topladığı ICO‘nun, son proje olabileceği anlaşılıyor. ABD merkezli haber kanalı Al-Monitor, birkaç hükumet yetkilisinin, Telegram’ın ülkede yasaklanması için halka açık çağrıda bulunduğunu ve birkaç hafta boyunca dolaşan söylentileri de doğruladığını bildirdi.
Telegram “özel sektörün düşmanı” olarak nitelendiriliyor
Şirket “özel sektörün düşmanı” olarak nitelendiriliyor. Ülkenin Siber Uzay Yüksek Kurulu’nun sekreteri Hassan Firouzabadi, Telegram’ın yeni kripto para birimi kontrol edilmediği takdirde yerel ekonomiye zarar vereceği belirterek yetkilileri bu konuda uyarıyor.
“Telegram, İran’ın ulusal para brimine zarar veriyor.”
Hassan Firouzabadi devlet televizyonunda konuya yönelik şu açıklamaları yaptı:
Telegram, İran dışındaki herhangi bir ülkede baskın bir uygulama değil. Telegram, ekonomik bir platform olarak kullanılacağını resmen açıkladı. Ayrıca Telegram, İran’ın ulusal para brimine zarar veriyor. Telegram’ın sanal para biriminin ülkeye girmesine izin veremeyiz. Telegram’ın varlığını ülkeden 50 milyar dolara çıkaralabiliriz.
“Telegram’ı engellemek, yerel mesajlaşma uygulamalarını oluşturmak ve geliştirmek için bir çözüm değil.”
Hassan Firouzabadi bu teklifin, İranlı yetkililer arasında evrensel desteğe sahip olmadığını sözlerine ekledi. Ilımlı bir tutum sergileyen Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, diğer üst düzey yetkililerle yapılan toplantıda yasağa karşı olduğunu şu sözlerle açıkladı:
Kimse, Telegram’ın tekelini İran’da kırmaya karşı değil. Telegram’ı engellemek, yerel mesajlaşma uygulamalarını oluşturmak ve geliştirmek için bir çözüm değil.
İran kendi devlet destekli kripto para birimini piyasaya sürmeyi düşünüyor
Özellikle, İran’ın aynı zamanda Blockchain teknolojisini araştırdığı ve uluslararası ekonomik yaptırımlardan kaçınmasına yardımcı olabileceği için kendi devlet destekli dijital para birimini piyasaya sürmeyi düşündüğünü de belirtiliyor. İran hükumeti, geçtiğimiz aylarda bu yorumlarını geri almasına rağmen, Bitcoin ve diğer kripto para birimlerine karşı ılımlı açıklamalar yapmaya devam ediyor.