2019 senesinde IPO (Initial Public Offering, halka arz) yapacak teknolojik mega projelerin sayısında yeni bir rekor görülebilir. Olayın boyutunu açıklayabilmek adına, böyle bir şeyin son olarak 2000 yılındaki nokta-com patlaması sırasında olduğunu söyleyebiliriz. O dönem şirketler 108 milyar dolardan fazla fon toplamışlardı.
ICOBox Uluslararası Blockchain Araştırma Merkezi’ndeki (IBRC) uzmanlar, kripto piyasası ve küresel finansal piyasalar üzerindeki karamsar beklentilere rağmen, önümüzdeki yıl bu rekorun aşılma potansiyeli olduğuna inanıyor.
2019, devlerin IPO yılı olacak
Uber ve Lyft, Zoom ve Slack, Postmates ve Instacart, CrowdStrike ve Cloudflare, Airbnb, Palantir Technologies ve Pinterest… Bu endüstri devlerinin toplam değerlemesi yaklaşık 250 milyar dolar ve her biri 2019’da IPO yapabilir.
Karşılaştırmak için: 2000 yılında en büyük şirketler menkul kıymet alım satımıyla AT&T Wireless ve Palm idi. Bunların toplam değeri 89 milyar dolara ulaşmıştı. Ernst & Young’a göre, bu yılın ilk üç çeyreğinde küresel borsalarda IPO’ların sayısı %18 azalmış olsa da, bugünün mega teknoloji şirketlerinin çok daha başarılı olacağı görülüyor. 2017’de aynı döneme dek ve ABD’de 2018’de yapılan halka arzlara baktığımızda %80’inin başarısız olduğunu görüyoruz.
“Yatırımcılar unicorn’lara inanır.”
ICOBox’ın yönetici ve kurucu ortağı Daria Generalova, konuyla ilgili şunları söylüyor:
Yatırımcılar unicornlara, yani değerlemesi 1 milyar doları aşan dev şirketlere inanıyor. Bu şirketler, fonlama sürecinde çok yüksek ilgi görürler. Ernst & Young tarafından yapılan hesaplamalara göre yürütülen halka arzların toplam sayısı azalırken, 2018 yılının ilk üç çeyreğinde toplanan fon miktarı %9 oranında büyüyerek 145 milyar doları aştı.
Kripto para sektörünün, esasen geleneksel piyasalarla benzer sorunlara sahip olduğunun altını çizen Generalova:
Aynı trend kripto piyasalarında da görülebiliyor. Proje sayısı önemli ölçüde düştü, ancak toplanan fon miktarı arttı. Bu bize geleneksel piyasaların ve kripto para piyasalarının karşılaştığı sorunların oldukça benzer olduğunu gösteriyor. Bugün tüm yatırımcılar, projenin gelecekteki gelişimi hakkında sağlam bir vizyona sahip, son derece profesyonel bir ekip tarafından yürütülen büyük projelere ilgi duyuyor gibi görünüyor.
IPO’lar aynı zamanda çeşitli kripto ile ilgili projelerinin de ilgisini çekiyor. Bitmain, Robinhood, Bitfury, Canaan Creative ve Argo Blockchain, geleneksel borsalara girme niyetlerini kamuoyuna açıklayan şirketler arasında yer alıyor. IBRC uzmanları, bu trendin 2017-2018 yıllarında ICO’larını başarıyla yürüten, kârlı bir iş kurmuş şirketler tarafından alınacağını ve bir aldatmaca olmadığını ortaya koyuyor.
Generalova’ya göre bu, önümüzdeki dört yılda çok sayıda IPO görülebileceği anlamına geliyor.
Teknoloji IPO’ları, varlık piyasaları ve kripto dominosu
IBRC ekibi tarafından yapılan analize göre teknoloji IPO’larının neden olacağı patlama, klasik varlıklar piyasasını da körükleyebilir. Bunu, kripto endüstrisinin devreye girmesi takip edebilir.
Burada dikkate değer olan şu ki, IPO’ya hazırlanan büyük şirketler için herhangi bir başlangıç söz konusu değil. Bu sebeple ateşleyici bir şeye ihtiyaç duymuyorlar. Büyük çoğunluğu, uzun yıllardır piyasada başarılı bir şekilde faaliyet gösteren girişimler. Bu faktör, kripto pazarındaki yeni artışı da tetikleyebilir.
Son birkaç senedir, bir fintech’in veya IT şirketinin açılması ile IPO’sunun piyasaya sürülmesi arasındaki sürenin uzunluğu artıyor. 1999’da ortalama olarak dört yılken, günümüzde 11 yılı bulan bu süre, projelerin, paralel ürün veya hizmet hatlarının gelişimini finanse etmek için güvenilir ancak daha hızlı yollar aramaya başladığı anlamına geliyor.
IBRC’nin önde gelen uzmanlarından Anar Babaev, bu durumun olumlu bir zincire yol açacağı görüşünde:
Security Token Offerings (STO*) ve Composite Token Offerings (CTO**) gibi çözümler sunmaya başlayan kripto para piyasasının hızla yeniden organize edilmesiyle desteklenebilecekleri bir yerden söz ediyoruz. Token satışının bu yeni türü, ihraççıların fon toplama kampanyalarını daha hızlı bir şekilde piyasaya sürmelerine izin verecek ve aynı zamanda onları yasal olarak uyumlu hale getirecek. Bu da süreci daha açık ve güvenilir kılarken ICO’lar üzerinde bariz bir avantaj sağlamalarına sebep olacak.
Kripto pazarına tam olarak kimin gireceğini tahmin etmek kolay değil. IBRC ekibi, Facebook, Apple, Amazon, Netflix ve Alphabet (Google’ın ana şirketi) gibi büyük ve çok büyük şirketlerin bu yola başvuracağından emin.
Geçtiğimiz hafta ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşına tepki gösteren bu şirketler, menkul kıymet piyasalarındaki panik nedeniyle toplam sermayelerinin 1,02 trilyon dolarını kaybettiler. Ayrıca Netflix hariç tamamı, kripto endüstrisinin sunduğu çeşitli çözümlere sürekli olarak ilgi duyuyor. Unutulmamalı ki geleceğe önemli bir adım atmak için gereken tek şey, bazen sadece ufak bir dürtmedir.
* Security Token Offering, Menkul Kıymet Tokeni Arzı (STO): Tokenize olmuş menkul kıymetlerin halka arzı.
** Composite Token Offering, Karma Token Arzı (CTO): Hem utility (hizmet) hem de security (menkul kıymet) tokenleri ile donatılmış tokenlerin satışı. Birleşik token ekonomisi modeli. Yani Tokenomics.
Makaleyi hazırlayan ICOBox‘ın web sayfalarına ulaşmak için aşağıdaki linkleri kullanabilirsiniz.
ICOBox
Web Sitesi – Telegram Kanalı – Telegram Grubu
Twitter – Medium – Facebook – Line – Kakao – Linkedin – Bitcointalk
Yazı içeriğindeki bilgiler, tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yapıyor olduğunuz yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım, nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.