Arjantin’de 22 Temmuz 2018 hafta sonu düzenlenen G20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları Toplantısı, Finansal İstikrar Kurulu önerisinin yanı sıra, kripto varlıkların bu noktada küresel bir finansal istikrar riski oluşturmayacağına dair tavsiyesini yinelediler.
Aynı yorum, “iş geleceği, kalkınma için altyapı ve sürdürülebilir bir gıda geleceği” konulu toplantıda da yapıldı.
G20, kripto varlıkları için önemli yorumlar yaptı
Forumun mali ve ekonomik işbirliğini bir platform olması ve üyelerin dünyadaki ekonomik çıktının yüzde 85’ini, dünya nüfusunun üçte ikisini ve uluslararası ticaretinin yüzde 75’ini temsil eden ülkeler tarafından temsil edildiği için G20’nin kripto hakkındaki görüşleri piyasa için oldukça önemli. Üye ülkelerin çoğu hala kripto varlıklarının düzenlemelerini ve dinamiklerini düşünürken, G20 forumunda alınacak bir karar üye ülkelerin ve diğerlerinin izleyeceği bir yol haritası oluşturabilir.
G20 görüşmeleri sonrası çıkan ortak görüş ise kripto varlıklarının egemen para birimlerinin temel özelliklerinden yoksun olduğu yönünde. Ve küresel finansal istikrar için bir risk oluşturmadıkları ancak ihtiyatlı kalmakta fayda olduğu düşünülüyor.
Forum ayrıca FSB’nin potansiyel kripto varlıkların riskini gözlemleme çalışmasını dört gözle beklediğini söyledi. Ayrıca, Mart ayında Mali Eylem Görev Gücü (FATF), standartlarının kripto varlıklarına uygulanmasına ilişkin yorumlarını da yineledi. FATF’den standartlarının kripto varlıklarına nasıl uygulandığını açıklaması istendi.
Tebliğden resmi açıklama şöyle oldu:
Kripto varlıkların altında yatan teknolojik yenilikler, finansal sisteme ve daha geniş ekonomiye önemli faydalar sağlayabilir. Ancak, kripto varlıkları, tüketici ve yatırımcı koruması, piyasa bütünlüğü, vergi kaçakçılığı, kara para aklama ve terörün finansmanı ile ilgili konuları da gündeme getiriyor.
Kripto varlıklar, bağımsız para birimlerinin temel özelliklerinden yoksundur. Kripto paralar bu noktada küresel finansal istikrar riski oluşturmazken, ihtiyatlı kalmaya devam ediyoruz. FSB ve SSB’ler tarafından sağlanan güncellemeleri memnuniyetle karşılıyoruz. Ve kripto varlıklarının potansiyel risklerini izlemek ve gerektiğinde çok taraflı tepkileri değerlendirmek için daha fazla çalışmalarını sabırsızlıkla bekliyoruz. FATF standartlarının uygulanmasıyla ilgili Mart taahhütlerimizi yineliyor ve FATF’den Ekim 2018’de standartlarının kripto varlıklara nasıl uygulandığını netleştirmesini bekliyoruz.
FATF’in küresel düzenleyiciler olarak kripto varlıklarına karşı ihtiyatlı ve dikkatli olması önemli rol oynuyor
Haziran 2018’de, Japon hükümeti Mali Eylem Görev Gücü (FATF), kripto para borsaları için “bağlayıcı kurallar” tasarladı. Bu alınan aksiyon, FATF’in Haziran 2015 standartları tarafından yönlendirilen platformların daha sıkı düzenlemesine yönelik bir adım olarak görülüyor.
27-29 Haziran 2018 tarihleri arasında Paris’te düzenlenen genel kurul toplantısında FATF, suçluların ve teröristlerin suç gelirlerini aklamak için ya da fonları teröre destek amacıyla taşımak için sanal para birimleri/kripto varlıklarını nasıl kullanabileceklerini aktif olarak izlediklerini ve anladıklarını söyledi.
FATF, artan riskler ışığında kolluk kuvvetlerine yardımcı olmak için sanal para birimleri/kripto varlıklar ile ilgili en iyi uygulamalara ilişkin bir proje başlatmayı kabul etti.
FATF yetkilileri, FATF’ın farklı ulusal düzenleyici yaklaşımlara ilişkin hisse senedi alımlarının sonuçlarını dikkate alıyor. Ve kripto varlıklarına uygulamalarını açıklığa kavuşturmak ve daha tutarlı bir düzenleyici yaklaşım geliştirmek için değişikliklerin gerekip gerekmediğini belirlemek adına rehberlik ve standartların gözden geçirilmesine başlıyor.
FATF ayrıca, Eylül ayında FATF Standartlarının kripto-varlıklar için nasıl uygulandığı konusunda bir ortak toplantı düzenlemeyi planlıyor. FATF, FATF Standartlarının kripto varlıklar için nasıl uygulandığı konusundaki Eylül toplantısına hazırlanırken, G20’nin Ekim ayındaki toplantı öncesi sonuçları daha da önemli hale geliyor. FATF’in standartlarını kripto varlıklara nasıl uygulayacağı tüm dünya tarafından merakla bekleniyor. Çünkü bu, dünyadaki ülkelerin yönetmeliklerini düzenlemeleri için bir yol haritası olabilir.
En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.