featured

4 Eylül Bitcoin fiyatı neden düşüyor? Analist, yatırımcılar için kritik seviyeleri açıkladı!

service service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

4 Eylül Çarşamba günü kripto piyasası panik satışlar ile değer kaybetti. 2 trilyon doların üzerinde olan kripto piyasa değeri gün içinde düşerek 1.98 trilyon dolara geriledi. Bitcoin ile birlikte altcoinler ve meme coinlerde yaşanan tasfiyeler, 150 milyar doların üzerine çıkarken aynı zamanda haftalık kayıplar 200 milyon dolara ulaştı.

Son yaşanan düşüşlerin ve özellikle Bitcoin fiyatındaki bu son geri çekilmenin nedeni ise ETF çıkışları olduğunu düşünülüyor. Ethereum ETF’lerindeki tasfiyelerin de artması piyasadaki panik havasını yükseltirken yatırımcının genel duygu durumunu yansıtan Korku ve Açgözlülük Endeksi 46 seviyesinden 34’e geriledi ve bu da yatırımcının geri çekilmeye başladığını gösteriyor.

Bitcoin fiyatı neden düşüyor? 4 Eylül genel analiz

Lider kripto para Bitcoin, son 24 saate 59.200 seviyesinden ilk olarak 58 bine ardından sert bir düşüşle 55 bin dolara geriledi. Yüzde 5’ten fazla değer kaybeden BTC, hafif bir toparlanma ile yeniden 57 bin dolara çıktı ve ardından yeniden 56 bin dolara düştü. 55 bin doların üzerinde tutunmaya çalışan kripto paranın fiyatının düşmesi, Bitcoin Stop ETF’lerinde sert çıkışlar yaşanması ile gerçekleşti.

Sadece Fidelity 162 milyon dolarlık çıkış yaşanması yatırımcı arasında panik havasını tetikledi. Bununla birlikte 24 saate yaşanan toplam ETF çıkışları ise 288 milyon dolardı. Bireysel stop ETF çıkışlarının ardında ise güvenlik endişelerine dair spekülasyonlar ve bilgisayar korsanlarına dair öngörüler mevcut. Bilgisayar korsanlarının Bitcoin Stop ETF’lerini hedef aldığına dair söylentiler, panik satışları arttırarak satış baskısını tetikledi.

Bunun yanında eylül ayındaki beklentilerin düşük olması ve ABD ekonomik verilerinde durgunluğun ardından Japonya Merkez Bankası’nın faiz artırma kararı iyimserliği bir miktar daha düşürdü. Ayrıca dip seviyesinin altında işlem gören Bitcoin fiyatı, birçok analist için dipten alım fırsatı olarak değerlendirildi.

Bitcoin için bir sonraki kritik destek noktası

Tarihsel grafikler incelendiğinde eylül ayı genellikle kripto para piyasası için düşüş trendi ile geçen bir ay olmuştu. 2023 verilerine bakıldığında Bitcoin fiyatı geçtiğimi yıl 2023 Eylül’de 26 bin dolar seviyesindeydi ve yalnızca iki ay sonra (Kasım 2023) 37 bin doların üzerine çıktı.

Bunun yanında eylül ayında analistler Bitcoin’in daha düşük seviyelere gerileyebileceğini açıklayarak endişeleri büyüttü. Popüler kripto para analisti Ali Martinez, son X paylaşımlarından birinde önümüzdeki süreçte genel olarak yatırımcının takip etmesi gereken iki önemli direnç noktasını paylaştı.

Temel trend çizgisinde analist, BTC’de satış yapan traderlar için ana çıkış noktasının 68 bin dolar olduğunu düşündüğünü açıkladı. Martinez’e göre bu trend çizgisi kırılana kadar düşüş sürebilir. Bunun yanında Bitcoin’in 2 aylık grafiğini de inceleyen analist, mevcut trendin yönünü gösteren TS sequential göstergesini esas alarak düşüş trendi ile devam eden fiyatın bir düzeltme için sinyal verdiğini açıkladı. Analistin ele aldığı direnç noktası 51 bin dolar ve BTC düşüşü sürdürür ve bu desteğin üzerine tutunamazsa Martinez’e göre 40 bin dolara kadar gerileyebilir.

Ayrıca 2 aylık grafikte Stokastik RSI değerini inceleyerek boğadan ayıya bir tersine dönüşü yaşandığını açıkladı. Tarihsel verilere göre bu gösterge son 10 yılda yüzde 75’lik bir düzeltmeden önce yaşanmıştı.

Güncel Bitcoin fiyatı

BTC bu yazının yazıldığı sırada 56,534 dolardan işlem görüyor ve güncel olarak kritik destek 57 bin dolar. Teknik grafiğinde alçalan trend devam ediyor ve DMI göstergesinde negatif DI yukarı yönlü hareketini sürdürüyor.

Bitcoin
Bitcoin teknik grafik Kaynak: CoinMarkatCap

Aynı zamanda MACD göstergesinde düşen trendin güçlendiğini gösteren sinyal çizgisi güçlenerek temel çizginin üzerinde yer alıyor. Göreceli Güç Endeksi (RSI) ise 50 bölgesinin altında 40 seviyesine doğru geriledi. Son olarak BTC’nin işlem hacmi yüzde 45 yükseldi. Kripto para 57 bin doların üzerine çıkabilirse kısa vadede yeniden yükselebilir.


Yazı içeriğindeki bilgiler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yaptığınız yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.