10 Mart Bitcoin analizi: 5 ayın en kötü performansından sonra BTC ne yapacak?
10 Mart Bitcoin analizi: 5 ayın en kötü performansından sonra BTC ne yapacak?

Enflasyondan etkilenen ülkelerde paranın yerini BTC alabilir mi?

service service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ABD-Çin ticaret savaşının son dönemde iyice alevlenmesi, para manipülasyonu konusunu yeniden gündeme getirdi. Birçok kripto para analisti, Bitcoin’in fiyat artışını jeopolitik istikrarsızlığın bir sonucu olarak gösteriyor. Savaş halindeki Amerikan doları ve yuan ile sorun yaşayan milletler, para birimlerini sabitlemek için Bitcoin’i bir alternatif olarak görebilir mi?

Çoğu insan Bitcoin’i aşırı enflasyona karşı bir önlem olarak düşünüyor ve bu konuda akıllara ilk olarak Venezuela geliyor. 2017 ve 2018 yıllarında ülke, yaşadığı parasal kabusa bir çözüm olarak kripto paraları kullanmaya başladı. Birçok analist, Bitcoin’in sorunlu ülkelerde rezerv para birimi olarak kullanılmaya başlanması halinde, işlevsel manada ilk büyük testini geçeceği görüşünde.

Bitcoin için bir test olarak Venezuela

Durum göründüğü kadar kolay değil. Yüksek enflasyonun halen sürdüğü Venezuela’da bu yıl Bitcoin’e ilgi azaldı. Ülkede kripto paranın şu anki işlem hacmi, Şubat ayına göre %50 daha az. LocalBitcoins’i ele aldığımızda 6 ay önce 2,487 BTC olan haftalık hacmin bu ay 433 BTC seviyesine çekildiğini görüyoruz.

Bitcoin, Venezuela testini geçemedi mi?

Bitcoin’in Venezuela’da düşen performansının birçok nedeni var. Bunlardan birincisi, şubat ayından bu yana maliyetlerin keskin bir şekilde artması. Bir başka olası sebep ise LocalBitcoin’in birçok perakende kullanıcısını platformdan uzaklaştıran, yeni uygulamaya başladığı KYC önlemleri olabilir.

Vatandaşların DASH ve Litecoin gibi diğer kripto paralara akın etmesinden de görüldüğü üzere Bitcoin, Venezuela’da güvenilirlik testini henüz geçebilmiş değil. İşlem ücretleri büyük önem teşkil ediyor.

Bitcoin’e gerçek bir engel

Sert bir şüpheci, Bitcoin’in Venezuela’da başarısız olduğunu söyleyebilir. Bununla birlikte, bir jeopolitik analist ayrıca şunu da sorabilir: Neden aşırı enflasyondan muzdarip bir ulus Bitcoin’in egemen para birimiyle rekabet etmesini istiyor? Bu, Venezuela’nın yerel kripto parası olan arkasındaki fikirdi ancak ne yazık ki başarısız oldu.

Bitcoin için gerçek test, hiperinflasyondan muzdarip olan ülkelerde hayatta kalıp kalmaması değil. Gerçek şu ki, Bitcoin bir ülke enflasyonist para birimlerini Bitcoin’e sabitlemenin en iyi eylem şekli olduğunu kabul edene kadar bir değer deposu olduğunu kanıtlayamaz. O zaman Bitcoin’in kendisini kanıtladığından emin olacağız.

Bitcoin apolitik bir varlık ve zor durumdaki bir ülkenin parasını Bitcoin’e sabitlemeyi tercih edeceğini düşünmek için birçok neden var.

Yatırım web sitesi ADVFN CEO’su Clem Chambers, Forbes’daki yazısında “Çin yuanının devalüasyon korkusuyla Bitcoin fiyatlarını artırdığını” yazdı. Yatırımlar, dalgalı para birimlerinden memnun olmayan Amerikalılar veya Çinlilerden Bitcoin’e keskin bir geçiş sağlamayacak. Bunun yerine, para birimlerinin dolara sabitlenmesiyle (örneğin), bu istikrarsızlığa alternatifler aramaya başlayacak olan çevre ülkelerden gelecek.

Eğer Bitcoin, mücadele eden bir hükümeti ikna edebilirse belki de bir gün çözümün ta kendisi olabilir.

beincrypto

En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler, tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yapıyor olduğunuz yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım, nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


 

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir