Kripto Para Haber – Siber suçların artan yetkinliği, son 4 yılda 33 milyar doların üzerinde kripto paranın aklanmasına neden oldu. Blok zincir teknolojisinin ve kripto para birimlerinin kalbinde merkezsizlik ve anonimlik vardır. Alana giren insanların çoğu bunu iyi bir amaç için yapsa da, potansiyelden yararlanan ve güvenilirliğini zedeleyen birçok kişi var.
Kripto Suçluları
Kara para aklama, kripto para birimine özgü oldukça yaygın bir suç haline geliyor. Araç olarak kullanılan kripto para birimleri küçük bir hizmet grubuna ulaşsa da, bu hizmetler birlikte sadece geçen yıl 8,6 milyar doların üzerinde para çekmeyi başardılar.
Chainalysis’in raporu, yaklaşık 6,6 milyar dolarlık kripto paranın aklandığı 2020 yılına kıyasla 2021’in %30’luk bir artışa tanık olduğunu belirtti.
Bu rakamlar yalnızca darknet pazar satışları ve fidye yazılımı saldırıları gibi siber suçlardan elde edilen parayı temsil ederken, araç olarak kripto kullanılarak aklanan gerçek itibari para miktarı bilinmiyor.
Şaşırtıcı bir şekilde, 2017’den bu yana 33 milyar dolarlık kripto para aklanırken, tüm kripto işlemlerinin yalnızca %0,05’ini oluşturuyor. Öte yandan, UNODC’ye göre itibari para aklama, küresel GSYİH’nın yaklaşık %5’ini oluşturuyor.
Ama asıl soru bu paranın nereye gittiği…
DeFi Protokollerine
2019 yılına kadar merkezi borsalar tüm aklanan paraların etkin noktası olsa da, kripto daha yaygın hale gelmeye başladıkça ve geliştiriciler DeFi patlamasını başlattıkça işler değişti.
2020 ve 2021 arasında Merkezi Olmayan Finans protokolleri ortaya çıkmaya başladığında, bu kripto suçluları faaliyetlerini daha fazla maskeleme fırsatı buldular ve böylece kripto endüstrisinin bu sektörü yasadışı transferlerde bir artışa tanık oldu.
Geçen yıl, tüm yasa dışı para transferlerinin yaklaşık %17’si, 2020’ye kıyasla %2’lik bir artışla DeFi protokollerine gönderildi. Öte yandan merkezi borsalarda bir düşüş gözlemlendi, ancak yine de %47’lik büyük bir paya sahip oldu.
Bu %2’lik artış, geçen yıl toplamda 900 milyon dolara ulaşan bu yasadışı transferlerde yıllık %1.964’lük bir artışa neden oldu.
Tutar önemli olsa da, DeFi pazarının gerçek değerinin yalnızca %0,46’sını oluşturuyor. Bu pazardan 35 milyar doları silen son çöküşe rağmen, bu tür protokollerde kilitlenen toplam değer 192 milyar doların üzerine çıktı.
Ve NFT’lerin yükselişinin ve daha fazla DeFi tabanlı hizmetin dahil edilmesi göz önüne alındığında, bu alan yalnızca önümüzdeki dönemde daha fazla büyümeye tanık olacak.
Binance komisyon indirimlerini %20’ye çıkarttık!
Binance borsasında yüzde 20 komisyon indirimi kazanabileceğiniz bir hesap açmak için tıklayın!
En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.
Yazı içeriğindeki bilgiler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yaptığınız yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.