Çin merkez bankası tarafından yapılan ve ülkenin yerel kripto para sektöründe oldukça yankı bulan yasaklamalar bankanın arzu ettiği etkiyi yarattı. Böylece Bitcoin yuan ticareti küresel ticaretin yüzde 1’inin altına yerleşti.
Çin Merkez Bankası (PBoC) – ülkenin mali düzenleyici – Çin’in fiat para birimi ile yapılan Bitcoin ticaretinin verilerini açıkladı. Veriler Çin’in resmi devlet kuruluşu olan Xinhua tarafından yayınlandı.
Bitcoin yuan ticareti Çin merkez bankası kısıtlamaları ile büyük darbe aldı
Merkez bankası raporunun ana akım alanında yeni yer almasına rağmen, hükümet haber ajansı, PBoC’nin Çin’in ticaret hacimlerinin, otoritenin ticareti felç eden engeller koymasından önce küresel Bitcoin ticaret hacminin yüzde 90’ından fazlasını oluşturduğunu kabul ettiğini ekledi.
Xinhua raporu ayrıca, PBoC’nin yayınına göre, Eylül 2017’den bu yana toplam 88 kripto para borsası platformu ve 85 ICO borsası ve platformlarını kapattığını açıkladı.
CCN tarafından bildirildiği üzere, Çin merkez bankası, ICO’ların ülkede yasadışı para toplama yöntemi olarak sınıflandırıldıktan sonra, ülkedeki tüm başlangıç para tekliflerine (ICO) anında tam kapsamlı bir yasak getirildi. Kripto paralarla desteklenen radikal yeni bir fon kaynağı olan PBoC, ICO’ların “ekonomik ve mali düzeni ciddi biçimde bozduğunu” iddia etti.
Bunun yanında Tayland, Avustralya, Malta, Singapur, ABD ve Birleşik Krallık gibi diğer ülkeler de, ICO‘ların yurtiçinde faaliyet göstermesine büyük ölçüde izin veren düzenlemeler veya kılavuzlar yayınladığı görülüyor.
Kısıtlamalar, büyük kripto borsalarının ülke dışına taşınmasına neden oldu
ICO yasağını takiben, Çin, kripto para ticaret platformları ve borsalar dahil olmak üzere bu kısıtlamaları hızla genişletti. Eylül 2017’ye gelindiğinde, Çin’de bulunan ve dünyanın ilk Bitcoin borsası olan BTCC, operasyon tabanını kripto dostu ülkelere taşıyarak, ülkedeki kapılarını kapatmış oldu. Bu eğilim, sırasıyla diğer üç büyük rakip borsa takip etti. Böylece Huobi ve OKCoin ile dünyanın en büyük kripto para borsası olan Binance’ın diğer ülkelere taşınması gibi eylemler görüldü.
Xinhua raporu, ayrıca Çin’in şu an için Bitcoin ve kripto para işlemlerine ilişkin yasağı kaldırmayacağını gösteriyor. Bu da artık denizaşırı ticaret platformlarının sansürüne dayanıyor. Raporda, merkez bankasının Binance ve Huobi de dahil olmak üzere toplam 110 internet sitesini engellediği de belirtildi. Dahası, Çinli düzenleyicilerin de Alipay gibi büyük online ödeme platformları ile doğrudan eşler arası ticaret üzerinde baskı yapmak için çalıştıkları ve şimdiye kadar 3.000 hesabın devre dışı bırakıldığı bildiriliyor.
En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.