İslami finans ve Blockchain arasında mutlak bir ilişki görülmemektedir. Her iki sektör de farklı hedefler peşinde koşuyor ancak her iki sektörün de işbirlikçi çabalar ile birbirini etkileyebildiği alanlar var. Araştırmalara göre Blockchain, İslami finansta önemli bir rol oynayacak. Bunlardan biri yoksullukla mücadele. Yoksullukla mücadele Birleşmiş Milletler için en öncelikli konulardan biri.
Blockchain, İslami finans ile olan geleceğini nasıl inşa edecek?
Finansal erişilebilirliği birbirine bağlamak, Birleşmiş Milletler’in takip etmeyi amaçladığı önceliklerden biri. En büyük ilerlemenin, en geç 2030 yılına kadar gelmesi bekleniyor.
Finansal kapsam, küresel ölçekte büyük bir sorun olmaya devam ediyor. Küresel olarak insanlığa hizmet veren servis sağlayıcıları bulmak zor. Bu sorunun çözülmesi, varsayıldığından çok daha zor olabilir. Bugün milyonlarca insan hala günde 2 dolardan az bir parayla yaşıyor.
Bu nedenle, yeni fırsatların araştırılması gerekiyor. İslam dünyasında para, Batı dünyasına kıyasla farklı bir çekiciliğe sahip. İslam ülkelerinde para daha çok finansal bir araçtan ziyade bir sosyal araç olarak görülüyor. İslami finansın temel prensiplerinden biri de serveti verimli bir şekilde dağıtmaktır. Blockchain teknolojisinin kullanımı bu açıdan önemli bir rol oynayabilir.
Finansta temel zorlukların üstesinden gelmek
Blockchain, dağıtılmış ve en önemlisi şeffaflık niteliği ile büyük bir değere sahip. Ayrıca yeni teknoloji, paranın nereden geldiğine ve nasıl etkili bir şekilde kullanıldığına dair içgörüler sağlıyor.
Şu anda, Uluslararası İslami Finans Eğitim Merkezi hala gerekli altyapıyı oluşturuyor. Blockchain uygulamasının, dağıtık defterlerin potansiyelini vurgulaması bekleniyor. Bu sayede ağ düğümleri tüm işlemleri kaydedecek ve alıcılar gelen işlemlerden haberdar edilecek. Bu çözümün İslami finans sektöründe daha fazla güven yaratabileceğine işaret ediliyor.
İncelenen başka bir teknoloji, akıllı sözleşmelerdir. Bu teknoloji bir İslam tahvili pilot programında test ediliyor. Uzun vadede, Blossom Finance gelecekteki bu tahvillerin ihracını otomatikleştirmek için akıllı sözleşmeler kullanmayı umuyor. Bu ayrıca İslami finansın geleceğini ve Blockchain’in yakından bağlantılı olabileceğini göstermektedir.
Peki siz İslami finansmanda Blockchain’in giderek daha önemli bir rol oynayacağını düşünüyor musunuz?
En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.
Yazı içeriğindeki bilgiler, tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yapıyor olduğunuz yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım, nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.