Bitcoin’de endişe: Kazakistan'daki kargaşa Mayıs 2021'in tekrar yaşanmasına mı neden olacak?

Bitcoin’in 52 bin dolardan düşmesiyle uzun pozisyonların yüzde 80’i tasfiye edildi!

service service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kripto Para Haber – Uzun pozisyonların yaklaşık %80’i 24 saat içinde tasfiye edildi ve yalnızca Bitcoin’in vadeli işlemlerinde 90 milyon dolarlık kayıp yaşandı.

Coinglass’ın analitik aracından elde edilen verilere göre, Pazartesi akşamı kripto piyasasında yaşanan düşüş vadeli kripto işlemlerinde yaklaşık 300 milyon dolarlık tasfiyeye yol açtı. Son 24 saat içinde 109.000’den fazla tüccarın sermaye pozisyonları tasfiye edildi.

Tasfiyeler, bir borsanın, yatırımcıların kaldıraçlı pozisyonlarını tüccarın başlangıç marjının kısmen veya tamamen kaybolması nedeniyle bir güvenlik mekanizması olarak zorla kapatmasıyla meydana gelir. Bu tür tasfiyeler esas olarak, tüccarların gerçek varlıklara sahip olduğu spot ticaretin aksine, yalnızca varlık fiyatlarını izleyen vadeli işlemlerde gerçekleşir.

Bitcoin fiyatı, Pazartesi günü 52.000 doların üzerine çıktı ancak fiyat bu seviyede reddedildi ve Salı günü erken saatlerde 3.000 dolar düşerek 94 milyon doların üzerinde tasfiyeye neden oldu. Böyle bir tasfiye, Bitcoin’in Kasım ayındaki 69.000 dolardan 41.000 dolara düşmesinin ardından en son bu ayın başlarında görülmüştü. Tasfiyelerden kaynaklanan kayıplar o dönemde 435 milyon doları aşmıştı.

Bitcoin fiyatı
BTC/USD

300 milyon dolarlık tasfiyelerin yaklaşık %80’i uzun pozisyonlarda, yani bir fiyat artışı üzerine bahis yapan tüccarlara ait varlıklarda meydana geldi. Kripto borsası Binance, büyük borsalar arasında 119 milyon dolarla en çok tasfiye gören borsa olurken, FTX’teki tüccarlar 78 milyon dolarlık kayıp yaşadı.

Bitcoin ve Ethereum en çok tasfiye görenler oldu

Ethereum’un yerel kripto para birimi olan Ether vadeli işlemleri 57 milyon doların üzerinde tasfiye gördü. Altcoin vadeli işlemlerindeki kayıplar, Solana (SOL) ve Terra (LUNA) tüccarlarının 9 milyon doların biraz üzerinde zarar almasıyla daha düşüktü. Bitcoin ile karşılaştırıldığında altcoinlerin nispeten daha küçük tasfiye rakamları, SOL ve LUNA’nın son fiyat artışlarının çoğunlukla spot odaklı olduğunu gösteriyor.

Kripto paralara göre tasfiyeler
Kripto paralara göre tasfiyeler

Bitcoin için açık pozisyonlar (toplam sabitlenmemiş vadeli işlem veya türev sayısı)  kayıplara rağmen %0,2 düştü ve düşüşe rağmen piyasadan çok az para aktığını ima etti.

Coinglass’tan gelen veriler, 2021’in son haftasında Bitcoin’de 19 milyar dolar değerinde vadeli işlem pozisyonunun açık kaldığını ve 11 milyar dolar değerinde ether vadeli işlemlerinde açık kaldığını gösteriyor. Rakamlar, altcoinler için olanlardan birkaç kat daha yüksek, sadece solana vadeli işlemleri, büyük kriptolar arasında 2022’ye kadar 1 milyar doların üzerinde bir açık faiz taşıyor.

coindesk


Binance komisyon indirimlerini %20’ye çıkarttık!
Binance borsasında yüzde 20 komisyon indirimi kazanabileceğiniz bir hesap açmak için tıklayın!


En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yaptığınız yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir