İsrail Merkez Bankası, “Bitcoin yasal tanıma uymuyor” ve “para biriminin temel işlevlerini yerine getiremediği” için kripto para birimini, para birimi veya yabancı para (döviz) olarak tanımayacağını söyledi.
Pazartesi günkü bir konuşmada, Bank of Israel başkan vekili Nadine Baudot-Trajtenberg, Bitcoin gibi kripto para birimlerinin tanınması ve düzenlenmesine ilişkin Merkez Bankasının resmi görüşünü açıkladı. Merkez bankası yetkilisi bankalar hakkında, nakit para hesaplarından kripto para birimleri satın almak için transferde zorlanan bir dizi müşteri şikayetine yer vermeyi kabul etti. Ancak kripto para birimleri için düzenlemeler yayınlamanın “zor” olacağını da itiraf etti.
Özetle şunları söyledi:
“Bitcoin ve benzeri kripto para birimleri döviz değiller. İsrail Bankası tüm bunları finansal bir varlık olarak görme eğilimindedir”.
Resmi görevli, kripto para birimlerinin gittikçe daha fazla benimsenmesini ve kullanılmasını ele alan bir finans komitesi toplantısında konuştu.
Bitcoin yasal tanıma uymuyor
Baudot-Trajtenberg, kripto paraların bir para biriminin temel işlevlerini yerine getirmediklerini savundu. “Bitcoin ve benzeri para birimleri, bir dövizin yasal tanımına uymuyor” dedi. Merkez bankası’na göre para biriminin kritik bir unsuru, kullanıcılarından gelen güvenin ölçüsüdür. Ve bu güvenin sadece hukuki destekle, yasal ihale ile kabul edilen bir para biriminden gelebileceğini vurguladı.
Ek olarak:
“[A para birimi] ekonomik literatürde kendisine atfedilen işlevleri yerine getiriyor: hesap birimi, ödeme şekli ve değer deposu olarak kullanılmasını sağlayan bir istikrara sahip. Bunların hiçbiri, oynak yapıya sahip, işlem yapma zorluğu olan ve arkasında duran taraflar hakkında kesin bilgiler olmayan kripto para birimlerinde mevcut değil. “
Bankaların henüz çözümü yok
Kripto para almak için nakit paralarını kullanma konusundaki kaygılarını dile getiren başkan vekili, nakit fonlarının kripto dövizleriyle takas edildiğinde bankaların uyum risklerine maruz kaldıklarını vurguladı: “para aklama, finans suçu vb. Için kullanılabilir.”
Nakit parasını “kripto para birimlerinin satıldığı bir aracıya aktaran vatandaş, bankaya böyle bir senaryoda sorumluluk yüklemek zorunda kalacağını” iddia etti. “Daha sonra parayı anonim olarak İsrail’deki ya da yurtdışındaki güvenilir olmayan herhangi bir kuruluşa aktarabilir” dedi. Ayrıca, bankaların kripto para birimlerine sahip olmayı isteyen müşterilere hizmet sunmada kendi parametrelerini belirlemeleri gerektiğini de sözlerine ekledi. Bu nedenle, konunun sorunlarını ortaya koyup bu sorumluluktan kurtulmak için merkez bankası olarak çekildiklerini ifade etti.
“Bildiğimiz kadarıyla dünyadaki herhangi bir bankacılık denetçisi, müşterilerin sanal para birimlerindeki faaliyetleriyle ilgili ne gibi işlem yaptıkları konusunda bankacılık sistemi için yönerge çıkarmadı.”
Panel Başkanı, “Bitcoin mali yaşamımızın merkezi olabilir”
Merkez bankası, hükümetin yatırımcılara Bitcoin ve diğer kripto para birimleri konusunda hiçbir sorumluluk taşımadığını vurguladı. Ve komisyon üyelerini kripto para birimlerini hızlı bir şekilde kucaklamak için düzenlemeleri geliştirmeye çağırdı.
İsrail’in Haaretz gazetesine göre , panel başkanı Moshe Gafni dikkat çekici bir şekilde Bitcoin ve gelişmekte olan finansal teknolojilerden bahsetti:
“Kripto para birimleri, büyük olasılıkla mali hayatlarımızın merkezinde yer alacak gibi görünüyor.”
Başkan, yetkilileri kripto para birimleri için düzenleyici bir çerçevenin nasıl geliştirileceği konusunda bir ay içinde rapor vermeye çağırdı.
Merkez bankasının kripto paralar hakkındaki sözleri, İsrail’in sermaye piyasası regülatörü İsrail’in tek halka açık borsası olan Tel Aviv Menkul Kıymetler Borsası’nda işlem yapan kripto para şirketlerinin yasaklanmasını öneren belirgin bir tehdidin ardından birkaç hafta içinde geldi .
Bu arada, İsrail makamları da nakit para birimi ile aynı değerde olacak olan ‘ Dijital Shekel ‘ olarak adlandırılan bir resmi şifreleme sistemi üzerinde çalışıyorlar .
CCN