featured

Kripto para piyasasında çöküş sürecek mi? Bitcoin ve XRP fiyatı kritik desteğin altında

service service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bitcoin Haberleri: Kripto para piyasası 6 Eylül Cuma günü ABD istihdam verilerinin neden olduğu belirsizlik ile düşüşe geçti. Hafta başından bu yana önemli kayıplar yaşayan Bitcoin ve altcoinler, son bir günde yüzde 1 ile 3 değer kaybetti. Kripto piyasa değeri ise gün içinde 1,98 trilyon dolara geriledi.

Özellikle Bitcoin fiyatındaki geri çekilme ile BTC fiyatının 55 bin seviyesine gerilemesi piyasadaki korku ve panik havasını yükseltti. Yatırımcı davranışlarını ve duygusunu gösteren Korku ve Açgözlülük Endeksi CoinMarketCap verilerine göre aşırı korku bölgesine doğru düşerek son bir ayın en düşük seviyesi olan 30’a geriledi.

Bitcoin fiyatında takip edilmesi gereken seviyeler

ABD Tarım Dışı İstihdam verilerinin ardından bir miktar toparlanma göstereceği düşünülen Bitcoin fiyatı 56,589 seviyesinde hareket ediyor. İstihdam verilerinin beklenenden düşük gelmesi piyasa üzerinde onarıcı bir etki göstermedi. Ayı piyasasını güçlendiren bu gelişmelerin yanında ayın sonunda düzenlenecek Fed faiz toplantısında yarım puanlık bir indirim yapılması bekleniyor. Ancak faiz indirimin yatırımcı güvenini yükseltebileceği düşüncesi, ABD Tarım Dışı İstihdam verilerinin düşük gelmesinden ardından etkisini kaybetmeye başladı.

Bitcoin
Kripto paralar  Kaynak: CoinMarketCap

BTC fiyatı ise önemli bir destek seviyesi olan 55 bin doların üstüne tutunmaya çalışıyor. Bu seviyenin altında bir düşüş hâlinde ise takip edilmesi gereken direnç noktası 52 bin dolar olacaktır. Eylül ayı analist tahminleri ile kripto paranın daha da düşebileceği yönünde. Arthur Hayes, daha derin bir çöküşle BTC fiyatının 50 bin dolara kadar gerilebileceğini paylaşmıştı.

Bybit raporuna göre ise açık faiz ve işlem hacmindeki düşüşler, BTC’yi daha düşük seviyelere sürükleyebilir. CoinGlass verilerine göre Bitcoin açık faiz oranı ağustos ayında bir miktar yatay seyretmesine rağmen ağırlıklı olarak düşüş eğilimindeydi. Bunun yanında Bitcoin stop ETF çıkışları da fiyatı üzerinde baskı yaparak düşüşü tetikleyen bir gelişme.

XRP fiyatı kritik desteğin altında

Kripto para piyasasındaki genel gerilemeden en çok etkilenen altcoinlerden biri XRP oldu. XRP fiyatı erken işlem saatlerinde psikolojik direnç noktası 0,55 bin doların altına düştü. Bu yazının yazıldığı sırada 0,54 dolardan işlem gören altcoin, son 24 saate en düşük 0,53 doları gördü. Altcoinin fiyatının düşmesindeki en önemli neden ise ABD ekonomik verilen yanında balina hareketleri oldu. Ayrıca Ripple’in 100 milyonluk XRP transferi fiyat üzerinde baskı oluşturdu.  Aynı zamanda XRP momentum eksiliği de fiyatı etkiliyor ve fiyatlardaki geri çekilmeye rağmen yatırımcının altcoine ilgisiz kaldığını gösteriyor.

Genel piyasa durgunluğunun yanı sıra XRP fiyatının neden yükselemediğini ele alan analist Levi, son videosunda paylaştığı açıklama ile ilgi çekti. Levi’ye göre kitlesel benimsenin önündeki en büyük engel, yanlış bilgi yayılması ve altcoin fiyatının bundan potansiyel olarak etkilenmesidir. Bunun XRP’ye önemli zararlar verdiğini düşünen Levi, Raoul Pal’i eleştirerek XRP’nin teknolojik yenilikleri ve sınır ötesi transferler alanında devrim yaratmadaki faydalarının fark edilmediğini vurguluyor.

Güncel XRP fiyat analizi

6 Eylül XRP fiyatı yüzde 1,25 gerileyerek 0,54 dolardan işlem görüyor. 50 günlük üssel hareketli ortalama EMA, 0,56 seviyesinde yer alıyor. Ayrıca DMI endeksinde yer alan trendin gücünü gösteren ADX göstergesi yukarı yönlü bir ivme gösteriyor ve bu da düşüş trendinin sürebileceğini işaret ediyor.

XRP teknik grafik EMA ve RSI endeksi Kaynak: CoinMarketCap

Göreceli Güç Endeksi (RSI) düşerek 400 seviyesine geriledi ve bu da satış baskının güçlendiğini gösterebilir. Balina hareketlerinin etkisiyle satış baskısının artması XRP fiyatında 0,50 doların altında bir düşüşü gündeme getirebilir. Eylül ayı itibari ile hacmindeki düşüş anlaşılabilir olsa da altcoinin fiyatı kritik bir seviyede tutunmaya çalışıyor.  XRP bu seviyenin altına düşerse 0,48 dolarda yeni bir dip seviyeyi test edebilir.


Yazı içeriğindeki bilgiler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yaptığınız yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.