Piyasaları sarsan ve birçok yatırımcının dikkatini çeken en önemli kripto para birimlerinden Bitcoin, Bitcoin madencileri tarafındankullanılan parçalar nedeniyle gümrük muhafaza ekiplerini alarma geçirdi. Önceki gün Abu Dabi ve New York’tan getirilen ve ülkemize sokulmaya çalışılan işlem gücü yüksek, Bitcoin madenciliği için kullanılan bir üretim cihazı olarak da nitelendirilen bilgisayar parçaları; İstanbul Atatürk Havalimanı’nda ele geçirildi. Konuyla alakalı olarak 2 kişi hakkında adli işlem başlatıldı.
Bitcoin madencileri için operasyon
İstanbul Gümrük Muhafaza Müdürlüğü ekipleri, İstanbul Atatürk Havalimanı’nda bir gün arayla iki ‘Bitcoin’ operasyonu yaptı. İlk operasyon, 18 Aralık 2017 tarihinde Amerika Birleşik Devletleri’nin New York şehrinden İstanbul’a gelen Batuhan A.’ya yönelik yapıldı. “Gümrüğe tabi eşyam yok” ifadeleri ile yeşil hattan geçip Türkiye’ye girmek isteyen Batuhan A.’nın beraberinde getirdiği valizler X- Ray cihazına gönderildi. Valiz içerisinde Bitcoin madenciliği üretiminde kullanılan 12 ekran kartı, 1 güç kaynağı, 1 kamera, 27 ekran kartı slotu, 1 sensör ve 1 sinyal tespit cihazı bulundu. Gümrüklenmiş değerinin 6 bin 892 lira olduğu belirlenen malzemelerin tamamına Gümrük Ekipleri tarafından el konuldu. Gazete Habertürk’ten Nihat Uludağ’ın haberine göre ikinci operasyon ise 19 Aralık 2017 tarihinde Abu Dabi’den gelen Rojin İ.’ye yönelik yapıldı. Yeşil hattan geçerek giriş yapacağı sırada durdurulan Rojin İ.’nin valizinde 5 ekran kartı ile 5 güç kaynağı bulundu. Rojin İ.’nin valizindeki parçaların 76 bin 500 lira değerinde olduğu ifade edildi. Gözaltına alınan 2 şüpheli hakkında, savcılık talimatıyla 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu’nun 3/1. maddesi ‘Eşyayı, gümrük işlemlerine tabi tutmaksızın ülkeye sokmak’ suçlamasıyla adli işlem yapıldı. Operasyonla ilgili Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın da emniyetten bilgi istediği öğrenildi.
Enerji tüketimi çok yüksek
Bitcoin madenciliği işlemleri sırasında büyük bir enerji tüketimi ortaya çıkıyor. Yıllık küresel geliri 17.2 milyar dolar olan Bitcoin’in üretiminde aralıksız çalışan sistemi soğutmak için devasa bir enerji gerekiyor. Öyle ki, Bitcoin madenciliği enerji tüketimi bakımından 159 ülkeyi geride bıraktı, 58 ülkenin ardından 59’uncu sıraya yerleşti. Kripto paraların yayılma hızı geçen seneki gibi devam ederse, 2020’de tüm dünyada harcanan enerjinin toplamını geride bırakacak.