Bitcoin madenciliği nedir, bitcoin mining nasıl yapılır, bitcoin madenciliği

Bitcoin madencileri, kilit destek seviyesine düşen fiyatlarla birlikte 55 milyon dolarlık BTC’yi satışa çıkardı.

service service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kripto Para Haber – Bu yazımızda bitcoin madenciliği nedir? Bitcoin mining nedir gibi sorulara yanıt verirken, Bitcoin madencileri, kripto para yatırımcılarının daha fazla düşmeden önce geri dönmesi gereken önemli bir destek seviyesine odaklandığı bir dönemde, yaklaşık 55 milyon dolar değerinde 2.000 adet Bitcoin’i tek bir 24 saatlik süre içinde satmıştır.

Popüler kripto para analisti Ali Martinez’e göre, Bitcoin madencilik rezervleri son 24 saat içinde 2.000 BTC’den fazla düşmüş, bu da madencilerin – blok zincirini güvence altına alıp karşılığında blok ödülleri kazananlar – piyasaya 55 milyon dolar değerinde Bitcoin sattığını göstermektedir.

BTC satışları, öncü kripto para biriminin fiyatının yaklaşık 29.000 dolar seviyesinden 26.500 doların üzerinde bir düşüş yaşadığı bir döneme denk geldi ve şu anda toparlanmaya başladığı görülüyor.

Yazı yazıldığı sırada BTC, 26.490 dolarlık kritik destek seviyesinden toparlanarak 26.800 dolardan işlem görmektedir. Blok zinciri verilerine göre, toplamda 845.000 adresin 474.000 BTC hacmiyle bu seviyede işlem yaptığı görülmektedir.

Ali Martinez’e göre, bu önemli seviyenin altına bir kırılma, IntoTheBlock tarafından paylaşılan blok zinciri verilerine dayanarak 24.100 veya 23.190 dolar seviyelerine doğru bir düzeltmeyi tetikleyebilir. Yükseliş momentumuna gelindiğinde, BTC’nin 28.180 ve 28.990 dolar seviyeleri arasında zorlu dirençle karşılaşacağı, 1,24 milyon adresin 973.220 BTC satın aldığı belirtilmektedir.

CryptoGlobe’un bildirdiği gibi, blok zinciri verileri aynı zamanda kripto para dünyasının “balinaları” olarak adlandırılan büyük sermayeli varlıkların son zamanlarda artan bir şekilde satın alım yaptığını gösterdi. Bu, genellikle 1.000 ila 10.000 Bitcoin tutan bu varlıkların, yaklaşık bir ay içinde kripto devinden ek olarak 2,32 milyar dolar değerinde birikim sağladığı anlamına geliyor.

Santiment’e göre, bu yılın başlarında BTC balinalarının benzer bir birikim trendini takiben dijital para biriminin fiyatında %34’lük bir yükseliş yaşandı. Balinaların token biriktirmesi, piyasaya güven sinyali vermenin yanı sıra, borsalardaki arzı azaltarak kripto para biriminin fiyatının yükselmesine yardımcı olabilir.

Son birkaç ayda Bitcoin benimsenmesi sürekli artarken, en az bir BTC tutan benzersiz adreslerin toplam sayısı yeni bir rekora ulaşarak 1 milyon seviyesinin üzerine çıktı.

Yeni rekor 12 Mayıs’ta kaydedildi ve birikimin devam ettiğini gösteriyor. Yazı yazıldığı sırada, “tam Bitcoin sahibi” adresler olarak adlandırılan bir BTC tutan adres sayısı 1.000.527’ye yükseldi. 2 Şubat tarihinde bu rakam 800.000 sınırını aşmıştı.

Bitcoin Madenciliği (Mining) Nedir?

Blokzinciri teknolojisinde; özel donanım cihazları ile karmaşık matematik problemlerine çözüm bulunmasıyla kriptopara madenciliği gerçekleştirilir. Bitcoin madenciliği; Bitcoin bloklarının, cihazların işlemci gücü kullanılarak doğrulanması ve zincire eklenmesi ve ödül olarak Bitcoin üretilmesi sürecini kapsar. Bitcoin üretimi yapan kişiler, madenci olarak isimlendirilir. Bitcoin bloğunu ilk doğrulayan madenci, yeni üretilen Bitcoin’leri ve doğrulanan blok içerisindeki işlemlerin işlem ücretlerini almaya hak kazanır.

Bitcoin blokzincirinde gerçekleştirilen tüm işlemler, ilk Bitcoin bloğundan itibaren kayıt altındadır. Yapılan tüm transferler anonimdir ancak tamamen gizli değildir.

Bitcoin Nasıl Üretilir?

Bitcoin madenciliği ilk Bitcoin bloğunun üretilmesinden bu güne cihazların işlemci gücünden faydalanılarak gerçekleştirilmektedir. Bitcoin işlemlerini doğrulayan madencilerin sayısı arttıkça daha fazla işlemci gücüne ihtiyaç duyulması nedeniyle gelişen cihazların kullanımı Bitcoin madenciliğini; hız, maliyet ve zorluk bakımından etkilemektedir.

CPU Madenciliği

Bitcoin’in ortaya çıktığı ilk zamanlarda, kullanıcılar kişisel bilgisayarları ile Bitcoin madenciliği yapabiliyordu. Bilgisayarların merkezi işlem biriminin (işlemci) gücü kullanılarak Bitcoin işlemlerini doğrulayabilmek mümkündü. Bitcoin’in popüler olmasıyla ve madencilerin sayısının artmasıyla, Bitcoin üretimi daha zorlaştı. Bilgisayarların işlemcileri ile Bitcoin üretme maliyeti, üretimden elde edilen gelirler ile karşılanamadığında kullanıcılar farklı madencilik metodlarına yönelmeye başladı.

GPU Madenciliği

Bilgisayarların ekran kartlarının işlemcileri ile gerçekleştirilen madencilik, GPU madenciliği olarak adlandırılmaktadır. Matematiksel problemleri çözmede bilgisayarların işlemcilerinden daha hızlı ve güçlü olmasından dolayı, CPU madenciliğinin yerini almıştır. Bitcoin madenciliğinde, birden fazla ekran kartının bir araya getirilmesiyle “Rig” adı verilen cihazlar kullanılmıştır. Ancak, ekran kartlarının işlemci güçleri de bir süre sonra yetersiz kalınca, madenciler daha güçlü işlemcilere ihtiyaç duymuştur.

ASIC Madenciliği:

Uygulamaya Özel Entegre Devreler olarak tanımlanan ASIC’ler, kriptopara madenciliği gerçekleştirilmesi için özel olarak üretilen cihazlardır. Diğer tüm işlemci türlerinden daha yüksek kapasite ile daha verimli bir şekilde Bitcoin üretir. ASIC madenciliğinde, yüksek işlemci kapasitelerine bağlı olarak diğer madencilik metodlarına göre çok daha fazla enerji tüketilir.

Bulut Madenciliği:

Madencilik yapmak için yeterli donanım, zaman ve bilgi birikimi olmayan kullanıcılar için sunulan alternatif bir madencilik hizmetidir. Madencilik yapmak isteyen kullanıcılar, bulut madencilik servislerinden işlemci gücü kiralar ve bu işlem gücünü, istedikleri madencilik havuzuna yönlendirerek kriptopara madenciliği yapabilirler.

Bitcoin Madenciliği Nasıl Yapılır?

Bitcoin madenciliği, Bitcoin’in ortaya çıktığı ilk zamanlarda kullanıcıların kişisel bilgisayarları ile yapılabilmekteydi. Madenci sayısının artması ve Bitcoin madenciliğinde rekabetin ortaya çıkmasıyla Bitcoin üretimi, kullanıcıların kişisel bilgisayarları yerine özel üretilen cihazlar ile gerçekleştirilmeye başlandı. Artık Bitcoin madenciliğini gerçekleştirmek için özel donanımlara sahip cihazlara ihtiyaç duyulmaktadır. Bu donanımlar ile blokzincirindeki karmaşık matematik problemlerine çözüm bulunmaya çalışılır. Her denklemin çözülmesi sonucunda blokzinciri ağına bir yeni blok eklenir. Bitcoin ağında gerçekleşen işlemlerin onaylanarak bloklara eklenmesiyle Bitcoin madenciliği gerçekleştirilir. Bitcoin madencileri bu çalışmaları sonucunda ödül olarak yeni üretilen Bitcoin’leri ve doğrulanan blokta yer alan işlemler için ödenen işlem ücretlerini kazanırlar.

Binance komisyon indirimlerini %20’ye çıkarttık!
Binance borsasında yüzde 20 komisyon indirimi kazanabileceğiniz bir hesap açmak için tıklayın!


En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yaptığınız yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.

 

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir