Anket: Önümüzdeki üç ay içinde Bitcoin fiyatı artacak mı?
Anket: Önümüzdeki üç ay içinde Bitcoin fiyatı artacak mı?

Bitcoin bu sağlam yükselişini sürdürebilecek mi? 4 büyük neden yükselişi devam ettirebilir

service service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bu hafta kripto para piyasalarında oldukça heyecanlı anlar yaşandı. Bu heyecanda Bitcoin, başrolleri oynadı. Zira Mart 2018’den beri Bitcoin ilk defa 5 haneli rakamlara ulaşmıştı. Ayrıca bu sefer 10.000 dolar direncinin çok sağlam olmadığını gördük. Öyle ki yükseliş hızlıca devam etti ve BTC, şu an 11.000 dolar kapısına dayanmış durumda.

Bu dönem, kripto para pazarlarında rüzgar başka yönden esiyor gibi. Bu ralli, kimi kötümserler tarafından balon olarak tabir edilen 2017 yükselişinden farklı bir karaktere mi sahip? 2017 yükselişi çoğu anlamda bireysel yatırımcılar tarafından yönetilmişti. Şu an ise yükselişin aktörleri başkaları olarak görülüyor. Dilerseniz şimdi içinde bulunduğumuz rallinin çok daha sağlam olacağını düşündüren dört temeli inceleyelim.

Bitcoin all-time performance

Yepyeni bir FOMO etkisine neden olabilecek 4 ana neden

Piyasada takip ettiğimiz bir çok uzman kişi, BTC’nin 10.000 doları geçmesinin kısa zamanda FOMO etkisi (fırsatı kaçırma korkusu) oluşturacağını düşünüyor. FOMO ile de Bitcoin önderliğinde kripto paraların çok daha yüksek fiyatlara çıkacağını tahmin ediyorlar.

Yükselişin baş aktörleri bu sefer kurumsal yatırımcılar

Bitcoin, 2017 yılının sonlarında gösterdiği müthiş performans ile ana akımın radarına girmişti. Yaklaşık 20.000 dolar seviyesine kadar çıkan Bitcoin fiyatındaki artış çoğunlukla bireysel yatırımcılar tarafından gerçekleştirilmişti. Fakat bu sefer önemli bir referans kaynağımız olan Google Trends, bireysel yatırımcılar tarafında olağan dışı bir ilgiye işaret etmiyor. Öyle ki Google’da yapılan “Bitcoin” aramalarının sayısı 2017’nin sadece yüzde 10’u kadar. Bu aynı zamanda özellikle ana akım yatırımcı kanadında FOMO’nun henüz başlamadığını gösteriyor. O zaman böyle bir potansiyelin henüz kenarda beklediğini düşünebiliriz.

Ayrıca piyasadan takip ettiğimiz birçok gelişme, Kurumsal kesimin Bitcoin ilgisinin arttığını gösteriyor. Mesela 17 Haziran’da CME Group’ta 26.555 BTC (yaklaşık 286 milyon dolar) tutarında toplam 5.311 sözleşme görüldü.

Grayscale’in GBTC endeksi fiyatında görülen yükseliş ve Bitcoin türev işlemlerine aracılık eden BitMEX’de ki rekor hacim sıcak paranın piyasaya aktığının gösteren diğer tetikleyiciler olarak kaydedilebilir.

Ağ temelleri hiç olmadığı kadar iyi durumda

Hash oranı 65.000.000 TH/s’nin üzerine çıkarak tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Bu, ise Bitcoin’in her zamankinden daha güvenli olduğunu gösteriyor. Başka bir deyişle ağı etkilemek için mevcut teknoloji ile erişilemeyen bir bilgisayar gücü gerektiği anlamına geliyor.

Bitcoin network Hash Rate

Bu arada, diğer temel hususlar aynı zamanda hash oranı ile adım adım büyüdü. Günlük zincir içi işlem hacmi, blok boyutu ve diğer ölçümler de her zamankinden daha fazla insanın Bitcoin kullandığını doğruluyor.

Ek olarak, ağ işlem ücretleri 2017’ye kıyasla nispeten düşük kalmış durumda. SegWit gibi optimizasyonlar ve Lightning Network gibi zincir dışı ölçekleme çözümleri tıkanıklığı kolaylaştırmaya yardımcı oluyorlar.

Bitcoin ödül yarılanmasına (halving) hala 11 ay var

Bitcoin fiyatının 5 haneli rakamlara ulaşması, Mayıs 2020’de gerçekleşeceği hesaplanan Bitcoin blok ödülü yarılanmasından önce gerçekleşmiş oldu. Halving, madencilik bloğu ödüllerinin 12,5’ten 6,25 BTC’ye düşürülmesini sağlayacak. Böylece doğal yolla pazarda faaliyet gösteren madencilerin çıkardığı Bitcoin miktarında bir azalma söz konusu olacak. Bitcoin arzının azalması anlamına gelen bu durum az olan malın değerinin artması beklentisi durumundan yola çıkılarak BTC fiyatında yükselişi tetikleyebilir.

Bu durum bilindiği için bazı uzmanlar yatırımcıların erken hareket edip halving öncesinde BTC’ye yatırım yapılabileceğini düşünüyor.

Daha büyük makroekonomik resim

Tabii ki, kısa vadeli BTC fiyat hareketleri, kripto ekosisteminde “hadler” olarak tabir edilen uzun vadeli yatırımcılar için çok da önemli değildir. Hodler’ların ortak görüşü sabit arza sahip olan Bitcoin’in uzun vadede fiat paralardan daha iyi performans göstereceği yönünde.

18 Haziran’da, Avrupa Merkez Bankası başkanı Mario Draghi, ekonomide yeterli düzelme görülmemesi halinde parasal genişlemenin başlayabileceğini belirtti. Piyasada güvercin açıklaması olarak bu açıklama, finans sektörü tarafından memnuniyetle karşılandı.

Aynı zamanda, Draghi, ABD Başkanı Donald Trump tarafından eleştirildi, bunun Federal Rezerv bankasının da faiz oranlarını artırmaya devam edeceğini öne sürdüğü ABD’ye karşı Avrupa’nın haksız bir rekabete gireceğini söyledi.

Morgan Creek’in kurucu ortağı Anthony Pompliano, faiz oranlarının düşmesi ve fiat para arzının artırılmasının Bitcoin’i daha da kıt hale getireceğini dile getirdi.

Bu nedenle, makroekonomik tablolar, sağlam sermayeli “dijital altın” karşısında daima değer kaybeden fiat paraları işaret ettiğinden Bitcoin yatırımcıları için parlak gözüküyor

Ayrıca konu sadece Bitcoin arzının sabit ve şeffaf olması değil, yatırımcılar, Bitcoin’i aynı zamanda hiçbir otoritenin kontrol edemediği, dünyanın ilk nötr ve erişimi açık para olarak görüyorlar. Sonuç olarak internetin bilgiye ulaşmayı kökünden değiştirmesi gibi Bitcoin’in de parasal anlayışı benzer şekilde değiştirecek şeklinde bir beklenti söz konusu.

cointelegraph

En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler, tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yapıyor olduğunuz yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım, nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir