featured

Arthur Hayes açıklıyor: Kripto para piyasasındaki düşüş ne kadar sürecek?

service service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kripto paralar geçtiğimiz cuma, ABD istihdam verilerinin de etkisiyle önemli düşüşler yaşadı. Bitocin fiyatı yüzde 4 düşerken altcoinler de önemli kayıplar verdi ve neredeyse büyün altcoinler ve meme coinler haftalık olarak yüzde 5’in üzerinde bir zararla haftayı kapadı. Piyasa hissiyatı genel olarak bu düşüş eğiliminin süreceğini gösteriyor.

Eylül sonunda Fed faiz ihtimali iyimserliği bir miktar yükseltse de piyasa genel olarak aşırı korku bölgesinde. 7 Eylül Cumartesi günü güncel verilere göre Korku ve Açgözlülük Endeksi 30 günün en düşük seviyesi 26’ya gerilemiş durumda. CoinmarketCap verilerine göre aşırı korku bölgesinde yer alan endeks, son altı ayın da en düşük seviyesinde.

Kripto paralarda düşüş ne kadar sürecek?

Ağustos ayında tarihsel verilerden kaynaklı düşüşler devam ederken yatırımcılar beklenen faiz indirimi ile kripto paraların toparlanacağını umuyor. Ancak özellikle negatif piyasa şartlarında düşüşlerin ne kadar süreceği ve toparlanma sürecinin ne zaman başlayacağı merak ediliyor.

Bunun yanında Fed’in 50 veya 25 baz puanlık yapacağı bir faiz indiriminin piyasayı boğa piyasasına yükselteceğine dair şüpheler var. Cuma günü yaşanan sert düşüşünün ardından açıklama yapan Arthur Hayes, son durumun mevcut pozisyonları etkilememesi gerektiğini söyledi.

“Kısa vadeli düşüş eğilimi nedeniyle kripto para birimlerini satmayacağım. Düşüşümün yalnızca geçici olduğunu açıkladım.”  

Daha önceki açıklamalarında faiz indirimi ile ABD enflasyonuna değinen Hayes, piyasa likiditesini arttırmak amacıyla yeni bir mali politika hazırlanabileceğini ve bu tür bir gelişmenin kripto paralar üzerinde yukarı yönlü trendi destekleyebileceğini açıklamıştı. Ardından piyasadaki linkiditenin artması ile özellikle uzun vadede kripto paralarda boğa piyasasının yeniden başlayacağını vurguladı.

Hayes’in görüşlerinin yanında X üzerinde paylaşım yapan kripto analiz firması Greeks.live konuya dikkatleri çekerek hafta boyunca genel zayıflığa ve fiyat düşüşlerine dikkat çekti. 6 Eylül opsiyon verilerine göre 14.000 BTC değerindeki opsiyonların sona yaklaştığını açıkladı.

Buna kaşı Bitcoin ETF çıkışları da dikkat çekici boyutlara ulaştı. Yedi gün üst üste net çıkışın yaşandığı ETF’lerde 5 Eylül’de 211 milyon dolarlık çekim gerçekleştirdi ve bu da kurumsal ilginin giderek zayıfladığını gösterirken yatırımcı için iyimserliği düşürüyor. Son olarak Bitcoin fiyatı bu yazının yazıldığı sırada 24 saate yüzde 4’lük bir düşüşle 54 bin dolardan işlem görüyor.

Haftanın en iyi performans gösteren altcoinleri

Kripto para piyasası genel olarak kötü bir hafta geçirmesine rağmen UNI, SUI, HNT gibi altcoinler haftayı yükseliş ile sürdürüyor. Uniswap (UNI) son bir günde yüzde 3,50 yükselerek 6,50 dolara yükseldi. İşlem hacmi yüzde yüzde 52 artan altcoinin piyasa değeri 3,27 yükselerek 3.900.945.317 dolar oldu. Güncel gelişmeler eşliğinde yükselen altcoin yasadışı emtia işlemlerine dair Emtia Vadeli İşlemler Ticaret Komisyonu (CFTC) ile olan ceza davasını sonlandırdı. Bu gelişmeler düzenli bir büyüme sergileyen UNI fiyatı üzerinde olumlu yansıdı.

SUI coin ise haftalık yüzde 6,80 yükselerek güncel olarak 0,86 dolardan işlem görüyor. AUSD stablecoinini duyuran Sui, genişleyen bir yerel ağa sahip olmayı hedefliyor. Yükselme potansiyeli taşıyan SUI, RSI değeri ise 53 seviyesinde.

altcoin
HNT 1 haftalık fiyat grafiği Kaynak:CoinMarketCap

Bunun yanında uzun bir süredir sessizliğini koruyan Helium (HNT) haftalık yüzde 12,14 yükseldi. Piyasa değeri açısından 53. sırada olan altcoin son 7 günde 7 doların üzerinde tutunmayı başardı ve bu yazının yazıldığı sırada 8 dolar seviyesinden işlem görüyor.

Mum grafiğinde yükselen bir kanalda hareket eden HNT altcoinin MACD sinyali pozitif bölgede sinyal çizgisinin üzerinde işlem görüyor. Göreceli Güç Endeksi (RSI) ise 61 seviyesinde ve alım bölgesine doğru hareket ederken teknik göstergeler yükseliş trendinin güçlenebileceğini gösteriyor. HNT fiyatı bu momentumu koruyabilirse kısa sürede 8,5 doların üzerine çıkabilir.


Yazı içeriğindeki bilgiler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yaptığınız yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.