Alman düzenleyici, ICO’ların hassas gözetimine söz verdi
Almanya’nın finansal piyasalar düzenleyicisi, menkul kıymetleri ele alacak olanlar da dahil olmak üzere ICO sırasında satılan tokenlerin nasıl sınıflandıracağına ilişkin yeni bir rehber yayınladı. Alman Düzenleyici, ICO’ları yakından takip edeceğine dair söz verdi.
20 Şubat’ta Federal Finansal Denetim Otoritesi (BaFin), Almanya’da token satışına ev sahipliği yapmak isteyen işletmelerden yapılan sorguların akışı ışığında bir bildiri mektubu gönderdi. Bildiri, ICO projelerine yatırım yapmanın risklerinden bahsediyor.
Mektubun İngilizce versiyonu şu an mevcut değil. BaFin, faaliyeti düzenleyen geniş kurallar koymak yerine yasal statülerini belirlemek için, her vakaya detaylı inceleme yapacağını ortaya koymaktadır. Bu tokenların; hisse senetleri ve türevleri, oy hakkının dijital gösterimleri de dahil olmak üzere çeşitli finansal araçları temsil edebildiğini söylüyor.
Temasa geçin
Ajans ayrıca bu mektubu ICO‘larını başlatmak isteyenlere bazı tavsiyelerde bulunmak için kullandı: “temasa geçin”. ICO projesinin, ulusal ve AB çapında düzenlemeye girip girmediğini kontrol etmesi gerektiğinden bahsetti.
BaFin, işletmelerin, satış başlatmadan önce ofisleriyle irtibat kurmalarını tavsiye ediyor. ICO’ların ve token’ların, yasalara göre güvenli alanın içerisinde olmasını da teşvik etti.
Dikkatli olun
Geçtiğimiz günlerde ICO’lar oldukça popüler hale geldi, bu tarz projelere Türkiye’den de yatırım yapıldığını görüyoruz. İnsanların, uygun fiyatlardan aldıkları tokenleri, borsalara girdiği zaman yüksek fiyatlara satma hayali malesef onları bazı durumlarda mağdur edebiliyor. Hızlı zengin olma hayaline yenik düşen insanlar, bu dolandırıcı ICO’lar tarafından kandırılabiliyor. Alman düzenleyici de buna dikkat çekmeye çalışıyor.
Geçtimiz aylarda bir ICO, piyasaya girmeden önce ön satış yaptı. Ön satış esnasında yüklü bir miktar para (Ethereum) topladı ve çıkış tarihi yaklaşırken sitesini kapattı. Binlerce insanı dolandıran ve mağdur eden bu ICO’lara karşı dikkatli olmakta fayda var.
Yakın gelecekte bunun örneklerini görmeye devam edeceğimiz kesin. Ancak bunun gibi düzenlemelerin gelmesi, en azından bu ve bunun gibi dolandırıcılıkları azaltacaktır. Türkiye’nin bu konuda ne yapacağı, nasıl bir yol izleyeceği şu an için meçhul. Yakın gelecekte, Türkiye’de başlatılan bu tarz projelere yasal düzenlemeler gelmesi mümkün olabilir.