Bir BBC gazetecisi, Bitcoin yatırımcılarına kritik tavsiyelerde bulunmak ve onları güvenlik konusunda eğitmek için Ethereum’da (ETH) 30.000 doları nasıl kaybettiği hakkındaki hikayesini paylaşıyor.
Monty Munford, Ethereum’a neden yatırım yaptığını açıklıyor
Teknoloji muhabiri Monty Munford, 2017’nin ortalarında piyasa değerine göre en büyük ikinci kripto para birimini almaya karar verdiğini söyledi:
Bitcoin fiyatında yüzde 100.000 artış olunca merakıma ne yazık ki yenik düştüm. Başka hiçbir sebeple ETH’yi seçmedim, sadece değerlendirme açısından Bitcoin’den daha düşük olması ve bu %100.000 oranındaki inanılmaz büyümeyi taklit edebileceğini düşünmüştüm. Böylece, 2017’nin ortalarında, bunun uzun vadeli bir yatırım planı olduğuna ve hatta emeklilik için bir gelir kaynağı olabileceğine inanarak, birkaç yatırım yaptım.
Ünlü gazetecisi: “Bu kesinlikle korkutucu bir deneyim.”
Manford, bu deneyiminin “kesinlikle korkutucu” olduğunu söyledi ve Ethereum’unu satın aldıktan sonra, kripto borsalarının hackleme sıklığı ile ilgili bir yazı okuduğunu ve bu nedenle kripto yatırımını güvenli bir yerde saklamak için cüzdanına aktarmaya karar verdi. Bunun için MyEtherWallet’i seçti ve etki alanından özel bir anahtar aldı: Kripto para yatırımına erişmek için gereken bir dizi harf ve rakam.
Ama daha sonra teknoloji muhabiri, belirleyici bir hata yaptığını söyledi. Manford, özel anahtarı bir kağıda yazdığını ve Gmail taslak klasörüne kaydettiğini ve böylece kriptosuna kolayca erişebileceğini söyledi. Manford, Ethereum’un fiyatı 2017’nin sonunda yükseldiğinde, varlıklarını kontrol etmeye karar verdi, ancak tüm kriptosunun başka bir adrese transfer edildiğini buldu.
Teknoloji muhabiri: “Lütfen hatalarımdan ders alın!”
Munford, daha sonra CipherBlade ile temasa geçti ve sonuçları Binance’a gönderdi:
Ertesi sabah, yerel kuvvetlerden olan Sussex Siber Suçlar Birimi ile irtibata geçtim ve bir hafta içinde Binance’ten yararlı bilgiler aldılar. Birim, Hollanda’daki bir telekomünikasyon şirketinin IP adreslerini takip etti, ancak kişisel kimlik verileri yoktu. Bu hiçte şaşırtıcı değildi. Soruşturma devam ediyor ve param çalınmaya devam ediyor.
Kripto hırsızları, Munford’un e-postasına erişmek için bir kimlik avı dolandırıcılığı kullandı ya da bilgisayarına erişmek, tuş vuruşlarını izlemek ve faaliyetlerini kopyalamak/yapıştırmak için kötü amaçlı yazılım kullandı. Her iki şekilde de Munford, başkalarına kendi özel anahtarlarıyla ne kadar dikkatli olmaları gerektiğini bilmelerini sağlamak için hikayesini anlattığını söylüyor:
Hacker’ların istediği zaman cebime erişebilecekleri bir vahşi pazara girdiğimi hissediyorum. Bu nedenle lütfen hatalarımdan ders alın!
En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.