Bitcoin’in geleceği belki de kripto topluluğunda en çok tartışılan konulardan biri. Popüler kaynak Bitcoin Obituaries’e göre tam olarak 371 kez “ölü” olarak ilan edildi. Bununla birlikte, piyasa kapitalizasyonuna göre dünyanın en büyük kripto para birimi her devrilme girişiminden sonra hayatta kaldı ve her düşüş döngüsünden sonra büyümeye devam etti. Teknik yönlerin haricinde bakıldığında, Bitcoin’in geleceğinin parlak olmasının ve 2020’nin neden çok iyi bir yıl olabileceğinin 6 olası nedeni var.
Bitcoin halving
En çok beklenen etkinliklerden biri 17 Mayıs 2020’de gerçekleşecek halving. Bu etkinliğin ardından, madencilerin ağa blok eklemek için elde ettikleri ödüller yarıya indirilecek ve bu sayede toplam Bitcoin arzı etkilenecek. Bu, Bitcoin’in nispeten kısa tarihinin üçüncü yarı etkinliği olacak.
Bunlardan ilki, 2012’de 50 BTC’den 25 BTC’ye kadar çözülmüş bir blok ödülünü kesti. İkincisi, Haziran 2016’da gerçekleşti ve ödülü 12.5 BTC’ye düşürdü. Doğal olarak yaklaşmakta olan halving, blok ödülünün blok başına 6.25 BTC’ye düşürecek.
Önceki her halving’ten sonra, Bitcoin fiyatı önemli ölçüde arttı. Bu beklenmedik bir durum değil, çünkü temel ekonomi bir varlığın arzı azalırken fiyatının artacağını öngörüyor.
Altın ile karşılaştırma
Geleneksel pazarlar şu ana kadar oldukça sıkıntılı bir ay geçirdi ve ilginç bir karşılaştırma yapıldı. Borsadaki en yüksek riskten korunan altın fiyatı, önemli ölçüde artıyor ve Bitcoin en yakın rakibi. Aslında, birçok destekçi ve endüstri uzmanı, sanal para birimini, azalan geleneksel piyasalardan “güvenli liman” olarak seçti.
Libra tartışması
Facebook’un 2020’de başlayacağı iddia edilen kendi kripto para birimi topluluğa konuşması gereken çok şey verdi. Tartışmalı olsa da, genel olarak Bitcoin ve kripto para birimlerine büyük ilgi çekti. Bitcoin’den önemli ölçüde farklı olmasına rağmen, medya kripto para birimlerinin kalıcı olacağını gösterdi.
Daha da önemlisi, Libra düzenleyicilerin dikkatini çekti. ABD’de konuyla ilgili birkaç kongre oturumu yapıldı. Dahası, İngiltere Hazine Başkanı bile Libra veya Blockchain teknolojisini genel olarak durdurma niyetinde olmadıklarını söyledi.
Enflasyon
Hiperinflasyon, birçok ülke için büyük bir tehdittir; Venezuela ve İran, son birkaç yılda ana örnek teşkil etmektedir. Bitcoin kitlesel kabulden uzak olsa da, kripto para birimleri ekonomik sorunlarına çözüm arayan bazı ülkeler için çıkış yolu olabilir. Özellikle Bitcoin hakkında dikkat edilmesi gereken bir şey, önceden programlanmış bir enflasyon oranına sahip olmasıdır.
Kitle kabulü
Yukarıda bahsedildiği gibi, Bitcoin kitlesel olarak kabul edilmeden önce çok uzun bir yol kat etti. Ancak Yeni Zelanda’dan haberler umut verici. Ülkede işverenlerin Bitcoin cinsinden maaş ödemesine ve aynı şekilde vergilendirilmesine izin verildiği söyleniyor. Dahası, Facebook, Overstock ve Twitter da dahil olmak üzere kripto alanına birçok şirket giriyor.
Sınırlı arz
Bitcoin’in türünün ilk örneği olan protokolü sayesinde, yalnızca 21.000.000 BTC madencilik yapacak ve hayata geçirecektir. Sınırsız olmadığı için, kesin miktarları bilinmese de, sınırlı tedariklere sahip olan gümüş ve altınla benzerliği bulunuyor. Potansiyel olarak benzer olsa da, Bitcoin sadece birkaç tıklama ile dijital olarak aktarılabilir. Dijital bir dünyada, her şeyden ayıran en büyük yararı olabilir. Dahası, Bitcoin’in stok-akış oranı bakımından altın ve gümüşü yakalaması ve bunun da potansiyel olarak fiyatını çok daha yüksek seviyeye getirmesi bekleniyor.
En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.
Yazı içeriğindeki bilgiler, tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yapıyor olduğunuz yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım, nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.