Ethereum Merge nedir? ETH fiyatını yükseltecek mi?
Ethereum Merge nedir? ETH fiyatını yükseltecek mi?

Ethereum Merge nedir? ETH fiyatını yükseltecek mi? Nelere dikkat etmeliyiz? “Ethereum Merge” rehberi

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Kripto Para Haber – Google Trends verilerine göre, “Ethereum Merge” kelime grubu için arama hacimleri geçen hafta tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı. Dünyanın dört bir yanındaki insanlar Ethereum ile ilgili daha fazla şey öğrenmek istiyor ve Ethereum tahminlerini merakla bekliyor. Peki Ethereum Merge nedir? ETH fiyatını yükseltecek mi?

Ethereum’a artan ilgi, Ethereum’un (ETH) yükseliş eğilimi gösterdiği bir zamanda kendini gösteriyor. CoinGecko verilerine göre, ikinci en büyük kripto para birimi, son iki hafta içinde %23’ten fazla artarak 3.500 doları geçti.

Ethereum Merge nedir?

“Merge”, yani Birleştirme olarak adlandırılan yükseltme, Ethereum’un, Bitcoin’e de güç sağlamasıyla bilinen çalışma kanıtı (PoW) algoritmasından hisse kanıtı (PoS) kanıtına geçişini resmi olarak geçmesi ile sonuçlanacak. Her iki mekanizma da dağıtık bir katılımcı ağının Blockchain işlemlerini doğrulamasını sağlıyor, ancak fikir birliğine ulaşma şeklinde farklılık gösteriyorlar.

Proof of Work, madencilerin Blockchain’e yeni işlemler eklemek için büyük miktarda hesaplama kaynağı ve enerji harcaması gerektiriyor, ancak daha güvenli olarak kabul ediliyor. Proof of stake ise doğrulayıcıların işlemleri organize etmek ve ağda yeni bloklar oluşturmak için kripto para birimini stake etmesini gerektiriyor. Enerji konusunda daha verimli ve merkezsiz olarak kabul edilse de çalışma kanıtı kadar güvenli olmayabiliyor.

Uzun süredir beklenen yükseltme gerçek oluyor

Merge ile ilgili söylentiler 2015’ten bu yana ortalıkta dolaşmasına rağmen, ağ yükseltmesi birçok kez ertelendi. Vence Spencer’a göre, bu sefer yatırımcı coşkusu her zamankinden daha güçlü çünkü bu yılın ikinci çeyreğinde gerçekleşeceğine dair büyük bir güven oluşmuş durumda.

Spencer, Insider’a verdiği bir röportajda, “Birleşmenin başlangıçta 2016 ve 2017’de gerçekleşmesi gerekiyordu, ancak Ethereum’un bu noktaya gelmesi için üzerinde çalışması ve etrafında inşa etmesi gereken o kadar çok sorun vardı ki…” dedi.

Geçen yıl Ağustos ayında ağ, Londra hard fork’unu başarıyla gerçekleştirdi. O zamandan beri, 7 milyar doların üzerinde değere sahip iki milyondan fazla ether tokeni “yakıldı”, bu da toplam Ethereum arzından çıkarıldığı ve kripto para birimini “net deflasyonist” hale getirdi.

Daha yakın zamanlarda ise Ethereum Kiln test ağında birleşti. Bu da Blockchain ağının uzun zamandır beklenen hisse kanıtına dönüştürülmesinden önceki son test ağı birleşimiydi.

Merge, Ethereum stake etme talebini artırdı. Copper Research’e göre şu anda 320.810 doğrulayıcı aracılığıyla 10 milyondan fazla ETH tokeni stake ediliyor.

Bu sefer birleşme için iyimserliği besleyen en önemli şey, “Ethtereum ücret piyasasının” ortaya çıkması.

Spencer, fikrini şöyle açıklıyor:

“Bu ücret piyasası, şu anda madencilik yapan ancak yakında ETH kazanmak için stake yapacak olan insanlar için her yıl milyarlarca dolar değerinde. Bu, iki ya da üç yıl önce olmayan bir şeydi, biz gerçek kullanıcı olmadığımız için Blockchain’de hiçbir ücret yoktu. Ama şimdi o kadar çok kullanıcı uygulaması var ki, insanlar bunun için para ödemeye istekliler. Bu yüzden dev bir endüstri ortaya çıktı.”

Kesin olmamakla birlikte, Ethereum işlem ücretleri, kullanıcıların DeFi, NFT ve Metaverse platformlarına yüklenmesi sebebiyle zaman zaman aşırı derecede pahalı hale geldi.

Merge, Ethereum için neden bu kadar önemli?

Peki birleşme anında tam olarak ne olacak? Spencer’a göre geçişin iki aşaması var.

İlk aşamada ağ, PoW’u kapatacak ve PoS’u açacak. Bundan sonra, ETH sahipleri yeni hisse kanıtı Blockchain’i üzerinde işlem yapmaya başlayacak.

“Bundan sonra, madenciler yerine staker’lara ödeme yapılacak, günlük olarak ödenen arzda yaklaşık %90’lık bir azalma olacak. Çevre tarafında, sera gazı emisyonlarında ve karbon emisyonlarında yaklaşık %99 azalma göreceğiz.”

İlk birleşmeden hemen sonra, Ethereum iki parçaya bölünecek: köprüde kilitli olan stake edilmiş Ethereum ve halen serbest dolaşan Ethereum. Stake yapanlar, 2023’te sonuçlanması beklenen bekleme süreci bitene kadar, yani eski ve yeni zincirler birleşene kadar stake ettikleri ETH’lerini çekemeyecekler.

Spencer, konuyu şöyle açıklıyor:

“Bu, hareket edemeyecek kadar büyük bir üretim arzı. Bence insanların yalnızca teknolojik olarak ağ oluşturma sürecine değil, bunun temel varlık için ne anlama geldiğine de dikkat etmeye başlaması gerekiyor.”

Madenciler, yeni basılmış ETH tokenlerini kâr için hemen satmak yerine, ödül almak için stake etmek isteyecek ve Ether tokenlerini elinde tutmaya başlayacak. Haliyle arz da önemli ölçüde azalacak. Aynı zamanda kurumsal yatırımcılar Ethereum ücret piyasasındaki kâr potansiyelini fark ettikçe talebin artması da muhtemel görünüyor.

Ethereum fiyatı artacak mı?

Mantıksal olarak, arz-talep dengesizliği hem Ethereum fiyatını hem de Ethereum’un birleşme sonrası stake ödüllerini artırabilir. Kripto analistleri, Ethereum için Merge sonrası staking getirilerinin %5’in altından %7 ila %15’e yükselebileceğini tahmin ediyor. Bunun nedeni ise şu anda madencilere ödenen işlem ücretlerinin stake yapanlara ve doğrulayıcılara gidecek olması.

“Yıllık getiriler yükselirse, ödüllerle ilgilenen daha fazla sermaye olacağını düşünmek mantıklı. Bu nedenle daha fazla ETH yatırılacak ve kilitlenecek. İnsanlar bu sebeple oldukça heyecanlı.”

Ters ihtimaller göz ardı edilmemeli

Merge ile ilgili genel olumlu görünüme rağmen, özellikle birleşmenin ikinci aşaması için, ETH adına yükseliş yatırım tezini raydan çıkarması beklenebilecek bir gecikme riski de bulunuyor.

“Sektördeki fikir birliği, ilk bölümün Haziran’da gerçekleşeceği yönünde. Ancak iki ağın resmi birleşimi ile ilgili hiçbir kesinlik yok. Bu daha da ertelenirse köprünün diğer tarafında geri çekilemeyecek çok daha fazla Ethereum olacak, bu da arz sıkıntısını daha da kötüleştirecek.”

Bu arada 1 haftada 3x yapan ve yeni ralliye hazırlanan altcoin ile ilgili haberimizi buradan okuyabilirsiniz.

businessinsider


Binance komisyon indirimlerini %20’ye çıkarttık!
Binance borsasında yüzde 20 komisyon indirimi kazanabileceğiniz bir hesap açmak için tıklayın!


En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan, Twitter hesabımızdan ve YouTube kanalımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yaptığınız yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin