Blockchain teknolojisi kripto paralar olmadan ayakta kalabilir mi?
Blockchain teknolojisi kripto paralar olmadan ayakta kalabilir mi?

Blockchain teknolojisi kripto paralar olmadan ayakta kalabilir mi?

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Blockchain‘in potansiyeli herkesin malumu. Neredeyse tüm otoriteler kripto para birimleri için ölümsüzlükten söz edemezken, Blockchain’in yeni internet olduğu konusunda hemfikir. Olaya farklı bir bakış getirelim: Blockchain teknolojisi kripto paralar olmadan ayakta kalabilir mi?

Dünyanın önde gelen bankaları ve finans kuruluşlarındaki çoğu yönetici, Blockchain teknolojisine son derece olumlu bir yaklaşım sergilerken kripto para birimlerine eleştiriler yöneltiyor. Son olarak İspanya Bankası müdürü Luis Maria Linde de bu kervana katıldı.

Kripto paralara ilişkin risklerin, faydalara kıyasla ağır bastığına inanan Linde, Blockchain teknolojisinin verimliliği artırma ve işletme maliyetlerini azaltma potansiyeline sahip olduğuna inanıyor.

Linde:

Bana sorarsanız kripto paraların halihazırdaki kullanımı, yarardan çok zarar sunuyor. Bir ödeme aracı olarak düşük kabul görüyorlar, aşırı volatiliteden muzdaripler ve operasyonel anlamda pek çok aksaklığa sebep oluyorlar. Bunun yanı sıra hileli ve yasadışı faaliyetlerle ilişkilendiriliyorlar.

Blockchain mi, kripto para birimleri mi?

Blockchain teknolojisinin özellikle finansal çözümler alanında sunduğu faydalar pek çok kesim tarafından kabul görüyor. Çoğu üst düzey banka ve finans kuruluşu, şimdiden Blockchain çözümlerini test ediyor ve uyguluyor.

Blockchain teknolojisinin, özellikle finansal çözümler alanında sunduğu faydaları kabul etmek, popülerlik içinde büyüyen bir fikirdir. Birçok üst düzey banka ve finans kurumu şimdiden blockchain çözümlerini test ediyor ve uyguluyor. Son olarak dünyanın en prestijli bankalarından biri olan Bank of America, Blockchain patentlerine bir yenisini eklemişti.

Blockchain teknolojisi kripto paralar olmadan ayakta kalabilir mi?

Tüm bu uygulamalara rağmen geleneksel kurumlar, teknolojiyi körükleyen ilgili unsurları eleştirmekten çekinmiyorlar. Bu durum, artık klişe haline gelen bir soruyu yeniden gündeme getiriyor: Blockchain teknolojisi kripto paralar olmadan ayakta kalabilir mi?

Bu tartışma yıllardır devam ediyor. Ancak, bu görüşlerden herhangi birinin nasıl uygulanabileceğinin belirlenmesi için her bir varlığın temsil ettiği şeyin uygun bir tanımı olması gerekiyor.

Blockchain varyasyonları

En basit haliyle Blockchain, Bitcoin veya başka bir kripto para biriminde yapılan işlemlerin kronolojik ve genel olarak kaydedildiği bir dijital defter olarak tanımlanır. Bitcoin ve kripto para birimlerini tanımlamak için kullanılabilecek daha genel bir terim ise tokendir. Bu nedenle, Blockchain’ler temel olarak likidite ve diğer kripto para birimleri ya da fiat para birimleri ile değiştirilebilme yeteneğine bağlı olarak kripto para haline gelebilecek temel tokenlerle desteklenir.

Bu noktada karşımıza özel (private) ve halka açık (public) Blockchain kavramları karşımıza çıkıyor.

Özel ve halka açık bir Blockchain arasındaki ana farklılık, kimlerin ağa katılabileceği, işlem yapabileceği, defter tutabileceği ve kayıtları görebileceği ile ilgilidir. Halka açık Blockchain ağları, herkese açıktır ve hatta daha fazla kişiyi ağa katılmaya teşvik etmek için kullanılan mekanizmalara sahiptir. Öte yandan, özel Blockchain’ler sadece yetkili üyelere sınırlı erişim sunar.

Bir kontrol meselesi

Halka açık Blockchain destekçileri, geleneksel kurumların kripto para birimleri açısından kritik kalmasının ana nedeninin, nesnel düzenlemeler yapmaktan ziyade, çok daha fazla önem verdikleri denetim faktöründen kaynaklandığının altını çiziyor. Teknoloji hala gelişme aşamasında olmasına rağmen, Blockchain bugüne kadar genellikle merkezsiz, demokratik ve öz düzenleyici bir teknoloji olarak algılandı.

Blockchain’lerin demokratik doğası ve ağın ayakta kalması için bireysel bilgisayarların önemi göz ardı edilemez. Bu yüzden tamamen merkezsiz olan Blockchain’lerin kaderi kripto paraların hayatta kalmasına bağlı. Ayrıca özel bir Blockchain çalıştırmak, sadece tokenlerin sunabileceği bir ekonomik değeri kasıtlı olarak ihmal ederken kapalı bir ağı sürdürmeyi ima eder. Öyle ya da böyle, birinin bakım masraflarını karşılaması gerekir.

Linde gibi üst düzey yöneticilerin kripto para birimlerine ilişkin bu tarz eleştirileri, bu değer unsurlarının gelecekte nasıl düzenlenebileceğine yönelik bir endişe kaynağı olarak yorumlanabilir. Ancak Blockchain tokenleri için işlevsel bir değer varlığının yok sayılması söz konusu değil.

ccn

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin