featured

Bitcoin volatilitesinin iyi ve kötü yanları nelerdir?

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Kripto Para Haber – Bitcoin, 2009’da sıfırdaki değerinden 2021’de 60,000 doların üzerine çıkarak fiyat hareketinin ne kadar öngörülemez olduğunu gösterdi. Dünya çapında birçok yatırımcı bu aşırı fiyat dalgalanmalarından etkileniyor olsa da, BTC’nin volatilitesinin artıları ve eksileri var. Ancak, ilk önce Bitcoin volatilitesinin ne olduğundan bahsetmek gerekir.

Bitcoin’de volatilite nedir?

Finansal terim olarak volatilite, bir varlığın belirli bir süre içindeki fiyat değişikliğini ifade eder. Çoğu durumda volatilite ne kadar yüksekse, varlık o kadar risklidir. Kripto para piyasasında ise fiyat aşırı olarak farklı yönlere gidebileceğinden, BTC oldukça değişken bir varlık olarak kabul edilir.

Bu yazının yazıldığı sırada BTC 37,700 dolar civarından işlem görüyor. Bu da 2009’daki 0 değerinden büyük bir sıçrama. Bitcoin’in aşırı fiyat hareketliliğini yansıtan bir görsel:

Bitcoin grafik

Bitcoin’in maksimum 21 milyonluk arzı var. Diğer herhangi bir para birimi gibi, BTC’nin fiyatı da piyasadaki talep ve arzdan etkilenir. Yukarıdaki grafikte, 2017’den 2021’e kadar aşırı fiyat dalgalanmalarını görebilirsiniz. Piyasa hareketlerinin yarın, yakın gelecekte veya hatta bunu okurken bile size ne getireceğini kimse kesin olarak söyleyemez.

Bitcoin’in değişken olmasının artıları ve eksileri

BTC fiyatının ne kadar öngörülemez olduğu öğrendikten sonra, şimdi Bitcoin volatilitesinin bazı avantajlarını ve dezavantajlarını tartışalım.

BTC volatilitesinin avantajları

Bitcoin’in en ayırt edici özelliklerinden biri, merkezi olmamasıdır. Arkasındaki güçlü teknoloji olan blockchain her şeyi kendi başına işleyebildiğinden, operasyonlarını yürütmek ve denetlemek için herhangi bir merkezi otoriteye sahip değildir. Madenciler veya BTC’nin dijital mağarasında madeni paraları kazıyanlar, yeni BTC üretmekten sorumludur.

Aşırı fiyat dalgalanmalarının arkasındaki ana neden BTC’nin 21 milyonluk sınırlı bir arza sahip olmasıdır. Bu yazının yazıldığı sırada Bitcoin’in piyasa değeri 1.110.764.303,176 dolar ve dolaşımdaki arzı 18.856.450,00 BTC’dir. Bu, madencilere üretilebilecek yalnızca 2 milyondan biraz fazla BTC bırakıyor.

Diğer herhangi bir varlık gibi, talep artar ve arz azalırsa BTC’nin değeri çok yüksek olabilir. Diğer taraftan, daha az talep ama daha fazla arz varsa fiyatı düşebilir. Bitcoin volatilitesinin sunduğu heyecan ve yeni tür finansal fırsatlar nedeniyle ticaret ve yatırım, BTC ile gelir elde etmenin en popüler yollarından biri haline geldi. Dünya çapında birçok yatırımcı, yüksek yatırım getirisi elde etmek için farklı yollar keşfetmeye başladı.

BTC’in volatilitesi aynı zamanda dünya çapında benimsenme oranını daha yüksek bir konuma getiriyor. BTC tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştığında gündeme oturuyor. Dolayısıyla kriptoyu daha önce denememiş olan kişiler de bir BTC yatırımı yapmaya heveslenebilir.

BTC volatilitesinin dezavantajları

Kesin doğru olacak şekilde Bitcoin fiyat tahminleri yapmak kolay değil. Piyasa çok hızlı bir şekilde değişebilir. Bu da kısa vadeli ticaret yapmayı düşünüyorsanız göz önünde bulundurmanız gereken başka bir noktadır. Az çok BTC’nin fiyatının nasıl düştüğü ve dramatik bir şekilde arttığı hakkında bir fikir mevcut. Bu nedenle birçok kripto para yatırımcısı ve meraklısı, en iyi finansal fırsatları kaçırdıkları hissine kapılıyor.

Kripto para piyasasındaki bu huzursuzluk hissi, kaybetme korkusu (FOMO) olarak bilinir. İnsanlar Bitcoin’in fiyatı arttığında FOMO gelir ve elinde tutacak veya satacak çok paraları kalmaz. Aynısı, BTC aniden düştüğünde ve cüzdanlarında çok şey olduğunda bazı insanlar için de geçerlidir. FOMO hisseden insanlar, bir sonraki dakika veya saatte fiyatın daha da düşeceğinden korktukları için genellikle paniğe kapılır ve coin’lerini satarlar.

Bu olduğunda, yatırımcılar düşüşten satın alır. Hatta bazı yatırımcılar Bitcoin’i kredi kartları, mobil cüzdanlar, hediye kartları ve bulundukları yerde bulunan diğer ödeme yöntemleriyle satın alır.

Peki Bitcoin volatilitesi iyi mi kötü mü?

Bitcoin’in volatilitesi inkar edilemez derecede keskindir. Bugün 50,000 dolar yarın da 60,000 dolar olabilir ya da tam tersi. Ancak daha önce ortaya bahsedildiği gibi BTC volatilitesinin iki uç arasında bir yerde olduğunu söylemek doğru olacaktır. Bu volatilite, kripto para biriminin fiyatının yükselmesine izin veriyor. Ancak aynı zamanda bu varlığı riskli hale getiriyor. Günün sonunda, her şey Bitcoin’in volatilitesinin kripto yolculuğunuzu şekillendirmesine nasıl izin vereceğinize bağlı.

descrier


Binance komisyon indirimlerini %20’ye çıkarttık!
Binance borsasında yüzde 20 komisyon indirimi kazanabileceğiniz bir hesap açmak için tıklayın!


En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yaptığınız yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


 

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin