featured

Bitcoin ve kripto piyasası bugün neden düşüyor?

service service
Share

Share This Post

or copy the link

En güncel piyasa analizlerine göre Bitcoin fiyatı düşmeye devam ediyor ve bu düşüş kripto pazarını da beraberinde sürüklüyor. Bitcoin son 24 saatte yüzde 52, Ethereum ise aynı sürede yüzde 4,10 düşüş yaşadı. Şu anki fiyatı 26.289 dolar olan Bitcoin, fiyatın 26.544 dolara kadar düştüğü bu yıl içindeki en düşük değerini kaydediyor.

Bitcoin ve kripto neden düştü?

Her zaman olduğu gibi Bitcoin fiyatının derin geri çekilmesinin nedenleri karmaşık. Dikkat çekici bir şekilde, TÜFE’nin düşmeye devam etmesi ve Bitcoin fiyatının 28.317 dolara kadar yükselmesine neden olması nedeniyle 10 Mayıs Çarşamba günü piyasalar gerçekten iyi haberlerle yatırımcıyı güldürdü.

Ancak, ABD hükümeti tarafından 9.800 Bitcoin’in satıldığı iddiasıyla ilgili sahte haberler piyasayı kısa süreli de olsa sarstı. Sonuç olarak Bitcoin fiyat çizgisi düştü ve o zamandan beri görünüşte bir toparlanama yaşanmadı. Ancak bu anlatı, hikâyenin sadece yarısı.

Şu anda kripto piyasasına çeşitli faktörler de yön veriyor. Dolar endeksi (DXY) şu anda bir sıçrama yaşıyor ve son zamanlarda tarihsel olarak önemli desteğin üzerinde kalmayı başardı. Likidite sorunu ABD’li piyasa yapıcıların ayrılmasıyla bir kez daha yoğunlaştı. Jump ve Jane Street ayrılışı Bitcoin’de 1 günlük grafikte, Bitcoin ve Ethereum blok zincirlerinin sıkışıklığını ortaya koydu.

Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, Bitcoin ve kripto pazarındaki belirsizlik şu anda oldukça yüksek. Dolar endeksi şu anda 101.8’te ve tarihsel olarak önemli desteğin üzerinde seyrediyor. Nisan ayının başından bu yana, dolar endeksi şüpheli bir şekilde desteğe yakındı, ancak şu ana kadar ayılardan gelen saldırıyı savuşturabildi. Dolar endeks rallisi uzun süredir sıkışıyordu. Bu nedenle, riskli varlıklarda uzun süre kalmaya çalışıyorsanız biraz beklemeniz öneriliyor.

Bitcoin likidite sorunları eşiğinde düşüş grafiği yorumu

Salı günü kripto piyasasına bir diğer sert darbe ise Jump ve Jane Street’in ABD kripto piyasasından ayrılış haberiydi. İki büyük piyasa yatırımcısının bu hamlesi, ABD’deki düzenleyici belirsizliğin bir sonucu olarak ortaya çıktı.

Newsbtc‘nin bildirdiği gibi likidite daha önce büyük bir sorundu ve şimdi daha da kötüleşebilir. Düşük likidite nedeniyle daha büyük alım satım emirleri piyasayı daha hızlı hareket ettirdikçe daha hızlı ve yüksek oynaklık olasıdır. Ek olarak, Bitcoin’in 1 günlük grafiğindeki hareket modeli şu anda yatırımcılar arasında korkuya neden oluyor. Model, 25.000 dolara kadar bir çökme sinyali verebilir.

Belirsizliğe ek olarak Bitcoin blok zincirinin hareketi ve topluluğun bir kısmı tarafından bir DDoS saldırısı olarak görülen BRC-20 meme birimleri hareketi, tıkanmaya ve duraklamaya neden olmuştur. Mempool’da 300.000 işlem hâlâ onay bekliyor olsa da sorun yavaş yavaş hafifliyor.

Bunun yanında Bitcoin ordinals işlemlerinin popülaritesi azalıyor. 8 Mayıs’ta tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 18,13 milyon dolara ulaştıktan sonra işlem hacmi art arda üç gün düştü. Dün işlem hacmi 4,86 milyon dolara geriledi. İşlem sayısı da 17.000’den 6.000’e düştü. Unisat’ın pazar payı şu anda yüzde 80-90’dan yüzde 50-60’a düştü.

Son olarak şu anda Binance US ve Grayscale hakkında dolaşan bazı doğrulanmamış söylentiler var. Binance US, Bitcoin fiyatının yüksek parametre primi göstermesi nedeniyle son günlerde ortalığı karıştırdı. Sebepler birçok spekülasyona konu olmuştur.

Ayrıca Grayscale  Investments şirketi, şu anda hararetle tartışılıyor. Çünkü DCG’nin iflas etmiş kripto kredi kuruluşu Genesis Trading’e mayıs ayında yaklaşık 575 milyon dolar borcu olduğu ve kredilerin önümüzdeki hafta vadesi geleceği söyleniyor. Söylentiye göre Grayscale, krediyi geri ödemek için gereken sermayeyi karşılamak adına Coinbase üzerinden bir şeyler satıyor olabilir. Güncel Bitcoin grafik analizine bakıldığında ise kripto paranın fiyatı 26.289 dolardan seyrediyor ve bu fiyat başlangıçta 100 günlük EMA’DAN destek aldı.

newsbtc.com


Binance komisyon indirimlerini %20’ye çıkarttık!
Binance borsasında yüzde 20 komisyon indirimi kazanabileceğiniz bir hesap açmak için tıklayın!


En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yaptığınız yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin